ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μείωση του κόστους έκδοσης ενεργειακών «ταυτοτήτων»

09:49 - 26 Ιαν 2009 | Επιχειρήσεις
Τη μείωση του κόστους έκδοσης των ενεργειακών πιστοποιητικών σε 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κατ' ανώτατο όριο, έναντι 2,5 ευρώ ελάχιστης αμοιβής που ήταν η αρχική πρόταση, ανακοίνωσε στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, το περασμένο Σάββατο.

Ειδικότερα για τις ανεξάρτητες κατοικίες θα ισχύει κατώτατη αμοιβή για τον επιθεωρητή τα 100 ευρώ, αντί για 300 ευρώ που ήταν η εισήγηση. Ο κ.Χατζηδάκης ανέφερε ακόμη ότι με νόμο που ψηφίστηκε προ ημερών στη Βουλή απλοποιούνται και επιταχύνονται οι διαδικασίες για την απόκτηση ή τροποποίηση της άδειας παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ειδικά για τα φωτοβολταϊκά ετοιμάζονται ρυθμίσεις ώστε να αρκεί μία άδεια μηχανικού για να επιτρέπεται η εγκατάσταση πάνελ στις στέγες των κτιρίων. Ο κ.Χατζηδάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται στο ορατό μέλλον να προχωρήσει σε αλλαγές στη μισθωτική νομοθεσία ενώ για τις ρυθμίσεις που αφορούν τον έλεγχο των ανελκυστήρων τόνισε ότι εφόσον προκύψει ανάγκη το υπουργείο είναι έτοιμο να προχωρήσει σε βελτιώσεις.

Παράλληλα η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη Πετραλιά τόνισε ότι στον ευρύτερο κατασκευαστικό κλάδο απασχολούνται 400.000 εργαζόμενοι, δηλαδή το 8,7 % του ενεργού δυναμικού και τόνισε ότι έχει αποφασισθεί η λήψη μέτρων, στο πλαίσιο και του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 για θωράκιση του κλάδου από τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης. Ανέφερε ακόμη ότι η ανακαίνιση των παλαιών οικοδομών με βάση τις νέες Κοινοτικές Οδηγίες αποτελεί μοναδική ευκαιρία για αύξηση της απασχόλησης.

Από την πλευρπά της αξιωματικής αντιπολίτερυσης η βουλευτής Επικρατείας και υπεύθυνη του τομέα Οικονομικών Λούκα Κατσέλη υπογράμμισε ότι η διεθνής κρίση πλήττει τη χώρα μας περισσότερο γιατί η οικονομία μας ήταν περισσότερο εκτεθειμένη. Ειδικά για τις επιπτώσεις στην κτηματαγορά τόνισε ότι υπάρχουν πολλά αδιάθετα ακίνητα, η αγορά έχει παγώσει και οι τιμές υποχωρούν. Κατά την διάρκεια του συνεδρίου ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς αναφέρθηκε στα προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα την ακίνητη περιουσία και ειδικότερα στον τομέα των εμπορικών μισθώσεων, καθώς όπως τόνισε πάνω από 20% αυξήθηκαν κατά την τελευταία διετία τα ξενοίκιαστα καταστήματα της Αθήνας. Συγκεκριμένα το ποσοστό των αδιάθετων καταστημάτων της Αθήνας, από 13,40 και 13,80% αντίστοιχα το Α΄και Β΄εξάμηνο του 2007, εκτοξεύτηκε στο 15,10% το Α΄εξάμηνο και 16,20% για το Β΄εξάμηνο του 2008. « Η αλόγιστη συνεχής δημιουργία και νέων εμπορικών κέντρων, σε όλη τη χώρα, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, αναμένεται ότι θα επιδεινώσει περαιτέρω την τραγική κατάσταση των εμπόρων και των ιδιοκτητών των καταστημάτων μέσης και χαμηλής εμπορικότητας. Ως μέτρο στήριξης των μικρών επιχειρήσεων, ζητούμε να καταργηθεί η εξαίρεση από τη διαδικασία αδειοδότησης των εμπορικών κέντρων και πολυχώρων που αφορά τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης και να καταστεί και εκεί υποχρεωτική η αδειοδότηση για εμπορικά κέντρα εμβαδού πάνω από 5.000 τ.μ., όπως ακριβώς ζήτησε και η ΓΣΕΒΕΕ προ εβδομάδος από τον Υπουργό Ανάπτυξης».

Τελος, στο τομέα των μισθώσεων ο κ. Παραδιάς τόνισε ότι η αγορά χαρακτηρίζεται από αυξημένη προσφορά και ιδιαίτερα μειωμένη ζήτηση κατοικιών για μίσθωση, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη σταθεροποίηση των μισθωμάτων.

Ελένη Μπότα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.