ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο έλεος των εταιρικών αποτελεσμάτων

10:06 - 26 Ιαν 2009 | Επιχειρήσεις
Η τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, βρίσκει τις αγορές σε πλήρη αποδιοργάνωση και το κυριότερο σε πλήρη σύγχυση, καθώς κανείς δεν γνωρίζει που θα οδηγήσει η περίοδος ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων που βρίσκεται στο απώγειο της. Παράλληλα οι σκληροπυρηνικοί επενδυτές ανησυχούν σφόδρα , όσον αφορά την προοπτική, η αμερικανική κυβέρνηση να ακολουθήσει το δρόμο περαιτέρω έμμεσων κρατικοποιήσεων τραπεζών, μέχρις ότου εξυγιάνει το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Αυτοί, που ανησυχούν, είναι αυτοί που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση και γονάτισαν τις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία, είναι η απάντηση του αντίπαλου στρατοπέδου. Δεν είναι λίγοι αυτοί που προκρίνουν ως λύση , την δημιουργία μίας κακής τράπεζας η οποία θα αγοράσει τα πάσης φύσεως τοξικά δάνεια.

Η λύση αυτή ήρθε πιο έντονα στο προσκήνιο, καθώς διαπιστώθηκε πως δεν είναι μόνο οι μεγάλες τράπεζες που ήταν βυθισμένες στο χάος, αλλά και άλλες λιγότερο μεγάλες αλλά εξ ίσου σημαντικές, όπως η US Bancorp, η State Street και η Capital One, από τα αποτελέσματα των οποίων διαπιστώθηκε πως πλησιάζει η ώρα να σκάσει η φούσκα των πιστωτικών καρτών.

Ήδη έχουμε άλλη μία χρεοκοπία, της  First Centennialστην Καλλιφόρνια, ενώ η Freddie Mac ζητά επειγόντως άλλα 35 δισ. δολάρια.

Εν τω μεταξύ, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, μόνο καθυσηχαστικά δεν ήταν. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων, ωστόσο τα χαμόγελα γρήγορα εξανεμίζονταν, είτε λόγω της αδυναμίας κάποιων μεγαθηρίων κα κάνουν ασφαλείς και μακροπρόθεσμες προβλέψεις, είτε λόγω άλλων πολύ απογοητευτικών αποτελεμάτων από εταιρείες που κυριαρχουν στον κλάδο τους.

Η γενική εικόνα είναι κακή, κυρίως στον S&P όπου 7 στους 10 κλάδους έχουν σημειώσει χειρότερα των αναμενομένων αποτελέσματα με μέσοόρο υποχώρησης 28,1% αντί για 20% που ήταν οι προβλέψεις μόλις προ δύο εβδομάδων.

Την εβδομάδα που ξεκινάει, λοιπόν  έχουν προγραμματίσει να ανακοινώσουν αποτελέσματα, εταιρείες όπως οι American Express, Amgen, Caterpillar, McDonald's, Texas Instruments, ( Δευτέρα), Bristol Myers Squibb,Dupont, Mathushita, Siemens, Nomura, Tellabs Yahoo, Verizon,Sun Microsystems, Travellers ( Τρίτη) , Allstate, Advatest, Canon, General Dynamics,  Boeing , Pfizer, Nippon Steel, Novartis, Qualcomm,  Tokyo Electron Device , Wells Fargo (Τετάρτη) ,  Altria, 3M,  Black & Decker, Cemex, Chubb, Eastman Kodak , Kawasaki, Komatsu, Nec,  Elli Lylly, Shell,  Sony, (Πέμπτη) και Colgate Palmolive,  Chevron, Exxon Mobil,  Procter & Gamble, Hyundai Heavy Industries ( Παρασκευή)

Οσον αφορά τα μακροοικονομικά,έχουμε στοιχεία, για κατοικίες, ανεργία, καταναλωτική εμπιστοσύνη μεταποίηση και κυρίως την Παρασκευή, μία ανακεφαλαίωση για το βάθος και την ένταση της ύφεσης.

Τάκης Λαϊνάς
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.