ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΓΣΕΒΕΕ: Θα χαθούν 300.000 θέσεις εργασίας

10:26 - 27 Μαϊ 2009 | Επιχειρήσεις
Περισσότερες από 300.000 θέσεις εργασίας αναμένεται να χαθούν στη χώρα μας, καθώς το 90% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, σύμφωνα με έρευνα της Marc που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος σε δείγμα 1.010 επιχειρήσεων, στο διάστημα 27 Απριλίου μέχρι 4 Μαΐου.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι τα σημαντικότερα προβλήματα που δηλώνουν οι μικρές επιχειρήσεις είναι η μείωση του τζίρου (78,9%), η έλλειψη ρευστότητας (73,5%) και η αύξηση του χρόνου είσπραξης οφειλών (67,6%). Για την καθυστέρηση πληρωμών, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος δήλωσε ότι έχει φτάσει στο 12μηνο και παρομοίασε το φαινόμενο με ωρολογιακή βόμβα για την οικονομία μας που «ελπίζουμε να μην εκραγεί», όπως είπε, διότι και υγιείς επιχειρήσεις έχουν δεχθεί τέτοιες επιταγές από προβληματικές επιχειρήσεις.

Ο κ. Ασημακόπουλος αναφέρθηκε στην ευθύνη των τραπεζών για τη διόγκωση του φαινομένου των μεταχρονολογημένων επιταγών με τους αλληλόχρεους λογαριασμούς, ενώ επεσήμανε ότι και άλλες χώρες με προβλήματα στην ρευστότητά τους δεν έχουν φτάσει στην δική μας κατάσταση με τις μεταχρονολογημένες.

Σύμφωνα με την έρευνα, 160.000 εργαζόμενοι έχουν χάσει ήδη την εργασία τους εξαιτίας της κρίσης, ενώ κινδυνεύουν 120.000 εργαζόμενοι και 110.000 αυτοαπασχολούμενοι. Οι μικρότερες επιχειρήσεις αντιστέκονται στο ενδεχόμενο των απολύσεων και προτιμούν μέτρα επιδότησης του κόστους εργασίας και όχι μέτρα διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Το 76% των επιχειρήσεων διατήρησε το προσωπικό που απασχολεί κατά τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 78,5% δήλωσε ότι θα διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων κατά το επόμενο έτος και οι 7 στις 10 πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις θεωρούν πιο αποτελεσματικό το μέτρο της επιδότησης του κόστους εργασίας.
 
Ακόμα, οι 3 στις 4 επιχειρήσεις θεωρούν ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης και πιστεύουν ότι είναι προσανατολισμένα στην υποστήριξη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, ενώ ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στο κλίμα ανασφάλειας που διαμορφώνεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι το μέλλον των συντάξεων και της υγειονομικής τους περίθαλψης.

Το 75,7% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα κινδυνεύουν, ενώ το 89,3% πιστεύει ότι πρέπει να φροντίσει για την ύπαρξη συμπληρωματικού εισοδήματος μετά τη συνταξιοδότηση του επενδύοντας σε αυτό εκτός της επιχείρησης.

Αναφορικά με τις προοπτικές που εκτιμούν ότι έχουν οι επιχειρήσεις κατά την επόμενη περίοδο, το 73% προβλέπει τη διατήρηση της κατάστασης στα ίδια χαμηλά επίπεδα ή την επιδείνωσή της. Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την ανάκαμψη της αγοράς, μία στις 4 επιχειρήσεις πιστεύει ότι η αγορά θα ανακάμψει το 2010, ενώ αρκετά υψηλά είναι τα ποσοστά των επιχειρήσεων που είτε θεωρούν ότι η ανάκαμψη θα έρθει μετά το 2010 είτε δεν μπορούν να προσδιορίσουν πότε θα συμβεί αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι η μείωση στο τζίρο των επιχειρήσεων το πρώτο τετράμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο του 2008 ανέρχεται σε 31%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.