ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

WWF: Τρία εκατ. θέσεις εργασίας εξασφαλίζει η πράσινη οικονομία

19:16 - 18 Ιουν 2009 | Επιχειρήσεις
Τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας εξασφαλίζουν στους Ευρωπαίους οι δραστηριότητες της «πράσινης» οικονομίας. Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του WWF, «Πράσινες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη», το φιλικό προς το περιβάλλον μοντέλο ανάπτυξης προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης συγκριτικά με τις ρυπογόνες βιομηχανίες.

Βάσει των νέων στοιχείων που δίνει στη δημοσιότητα η περιβαλλοντική οργάνωση, 3,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ΕΕ σχετίζονται άμεσα με τους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των βιώσιμων μεταφορών και της ενεργειακής απόδοσης. Αυτός ο αριθμός υπερβαίνει κατά πολύ τα 2,8 εκατομμύρια θέσεις που καλύπτονται από ρυπογόνες βιομηχανίες όπως του λιγνίτη, του τσιμέντου, του σιδήρου και του χάλυβα. Εκτιμάται επίσης, ότι η οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα συνεχίσει να διευρύνεται στο μέλλον, σε αντίθεση με την απασχόληση στις ρυπογόνες βιομηχανίες.

«Η έκθεση δείχνει ξεκάθαρα τους νικητές και αποδεικνύει ότι οι φιλικές προς το περιβάλλον και το κλίμα πολιτικές και τεχνολογίες συμβάλλουν θετικά στην οικονομία», αναφέρει ο Τζέισον ’ντερσον, επικεφαλής Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του WWF. Οι βάσεις για την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας έχουν ήδη τεθεί. Αν οι πολιτικοί συνεχίσουν να υποστηρίζουν βιομηχανίες που συνεισφέρουν στην αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου, η Ευρώπη κινδυνεύει να αντιμετωπίσει ένα υψηλό κόστος στο μέλλον, τόσο για την οικονομία όσο και για το περιβάλλον», προσθέτει ο κ. Αντερσον.  

Θέσεις εργασίας ανά τομέα «πράσινης οικονομίας»:

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ): 400.000

Βιώσιμες μεταφορές: 2.100.000

Τομέας ενεργειακής αποδοτικότητας: 900.000

Η Γερμανία και η Ισπανία αναδεικνύονται πρωταθλήτριες στις πράσινες θέσεις εργασίας στους τομείς της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, ενώ και στη Δανία βλέπουμε εντυπωσιακά νούμερα, ιδιαίτερα στον τομέα της αιολικής ενέργειας. Στις άλλες χώρες παρατηρούνται παρόμοιες εξελίξεις, αλλά υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης.

Εν όψει του Συμβουλίου Κορυφής, που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 18 και 19 Ιουνίου, το WWFκαλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει σε ισχυρές δεσμεύσεις για τη δραστική μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου στο εσωτερικό της, χαράζοντας με αυτόν τον τρόπο πορεία προς μια πράσινη οικονομία.

«Τις επόμενες ημέρες, η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να αμβλύνει την αντίληψη ότι είναι καλή μονάχα στο να δίνει υποσχέσεις, αλλά όχι και να τις τηρεί», επισημαίνει ο κ. Αντερσον. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να επιβεβαιώσει εκ νέου τη δέσμευση της ΕΕ για μειώσεις εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου που συνάδουν με τον στόχο συγκράτησης της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 oC, κάτι που σήμερα δεν ισχύει», καταλήγει.

«Οι πράσινες θέσεις στην Ελλάδα είναι ακόμα λίγες, αλλά τα περιθώρια είναι μεγάλα. Το WWF Ελλάς παρουσίασε από το Νοέμβριο του 2008 μια εμπεριστατωμένη μελέτη που δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα ώστε με μικρό κόστος να μπει στο δρόμο της πράσινης οικονομίας και να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η αταλάντευτη πολιτική βούληση και το «πρασίνισμα» των μέτρων ανάκαμψης από την οικονομική κρίση» καταλήγει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.