ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανοίγουν στις 10 το πρωί οι προσφορές για τη Μεγαλόπολη

08:30 - 31 Ιουλ 2009 | Επιχειρήσεις
Ανοίγουν επιτέλους σήμερα οι οικονομικές προσφορές του διαγωνισμού- θρίλερ , αρχικού ύψους 570 εκατ. ευρώ, για την νέα μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Η αποσφράγιση των φακέλων και το άνοιγμα των προσφορών των κοινοπραξιών ΜΕΤΚΑ- General Electric, και Ansaldo- Damco θα γίνει στις 10 το πρωί στα γραφεία της ΔΕΗ, και αμέσως μετά η επιχείρηση θα προβεί σε ανακοίνωση.

Το «σίριαλ» του συγκεκριμένου διαγωνισμού ξεκίνησε τον περασμένοΜάιο με την επιστολή της κοινοπραξίας Ansaldo-Damco προς το Δ.Σ. της ΔΕΗ για ματαίωση του διαγωνισμού, και κορυφώθηκε το βράδυ της Τρίτης, όταν συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ κατέλαβαν το γραφείο του κ. Αθανασόπουλου όπου και τον έθεσαν σε ομηρεία για τέσσερις ώρες, κατηγορούμενο για «πραξικόπημα».

Αφορμή για την κατάληψη, υπήρξε το γεγονός ότι το Δ.Σ. της επιχείρησης -και ενώ το πρωί της ίδιας ημέρας οι συνδικαλιστές είχαν διακόψει τη συνεδρίαση του-συνεδρίασε και έλαβε απόφαση το απόγευμα σε άλλο χώρο, χωρίς όμως να ειδοποιηθούν τα 2 μέλη του που εκλέγονται από τους εργαζόμενους.

Η απόφαση

Ακολούθησε ανακοίνωση της ΔΕΗ, σύμφωνα με την οποία το Δ.Σ. έλαβε απόφαση να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές, και ταυτόχρονα εξουσιοδότησε τον πρόεδρο να φροντίσει ώστε το τίμημα του διαγωνισμού να μην υπερβαίνει το όριο των 500 εκ. ευρώ. Η ίδια απόφαση εξουσιοδοτούσε τον πρόεδρο να μεριμνήσει ώστε να παραιτηθεί ο ανάδοχος από κάθε απαίτηση σχετικά με ενδεχόμενη κατά έως 12 μήνες καθυστέρηση έναρξης εμπορικής λειτουργίας της μονάδας, λόγω καθυστερήσεων στα έργα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου, και στα έργα κατασκευής των Κέντρων Υπερύψηλης Τάσης (ΚΥΤ) Πάτρας και Μεγαλόπολης, αλλά και της γραμμής μεταφοράς ΥΤ Πάτρας-Μεγαλόπολης, εξαιτίας αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας.

Στην είδηση της ανακοίνωσης, η ΓΕΝΟΠ κατέλαβε το γραφείο του προέδρου της ΔΕΗ, τον οποίο και κράτησε όμηρο από τις 6.30 το απόγευμα ως τις 10 το βράδυ, μέχρι που πήρε την δέσμευσή του ότι η απόφαση δεν θα ισχύσει.

ΓΕΝΟΠ : «Με νομικά κενά η διαδικασία»

Η ΓΕΝΟΠ αντιδρά, γιατί όπως αναφέρουν τα στελέχη της, η διοίκηση της ΔΕΗ δεν ακολουθεί τη νόμιμη διαδικασία. Δηλαδή αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών των δύο εταιρειών, ΜΕΤΚΑ και Ansaldo, από την αρμόδια επιτροπή, ανακήρυξη μειοδότη και διαπραγμάτευση με αυτόν για τη βελτίωση του τιμήματος και άλλων όρων. Σύμφωνα με τα ίδια συνδικαλιστικά στελέχη, η διαδικασία που ακολουθεί η διοίκηση της ΔΕΗ είναι νομικά «ευάλωτη», που σημαίνει ότι μπορεί εύκολα να προσβληθεί ο διαγωνισμός και να ακυρωθεί και έτσι, εμμέσως, να επιτευχθεί ο στόχος Αθανασόπουλου, που, κατά τους συνδικαλιστές, δεν θέλει να γίνει η μονάδα αυτή.

Ανέφεραν δε χαρακτηριστικά ότι στην απόφαση δεν προβλέπεται πως με το μειοδότη θα ακολουθήσει εν συνεχεία διαπραγμάτευση για ακόμη καλύτερο τίμημα. Απλώς αναφέρεται πως ο πρόεδρος της ΔΕΗ θα «ενεργήσει τα δέοντα», ώστε το τίμημα για το διαγωνισμό να μην ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Το ιστορικό

Το θέμα ΔΕΗ και νέες μονάδες «ζεστάθηκε» για τα καλά στις 17 Ιουλίου όταν ο κ. Αθανασόπουλος σε συνάντηση που είχε με τη ΓΕΝΟΠ την ενημέρωσε ότι σκέφτεται σοβαρά την προοπτική ματαίωσης των διαγωνισμών τριών νέων μονάδων, μεταξύ των οποίων και της Μεγαλόπολης. Επικαλέστηκε σαν επιχείρημα τις καθυστερήσεις στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου που θα κατασκευάσει ο ΔΕΣΦΑ.

Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα με τη σειρά :

·Είχε προηγηθεί στις 18 Ιουνίου, απόρριψη από το Δ.Σ. της ΔΕΗ πρότασης της πλευράς Κοπελούζου (Ansaldo Energia Spa-Damco), για προσωρινή ματαίωση του διαγωνισμού της Μεγαλόπολης. Τότε σε επιστολή της που διαβάστηκε στο Δ.Σ., η πλευρά Κοπελούζου, υποστήριζε ότι αν ο διαγωνισμός ολοκληρωνόταν τώρα, η ζημιά για τη ΔΕΗ θα ήταν μεγάλη. Αφενός «από την ημέρα που προκηρύχτηκε (Νοέμβριο 2008) όταν το κόστος για σταθμούς του είδους βρίσκονταν στο ζενίθ λόγω των τιμών των μετάλλων, μέχρι σήμερα οι τιμές έχουν υποχωρήσει 30%-50%», ανέφερε η επιστολή. Και σημείωνε ότι «εφόσον υποβάλλονταν αυτήν την περίοδο προσφορές, αυτές θα ήταν τουλάχιστον κατά 10% με 15% φθηνότερες, με αποτέλεσμα μια διαφορά στα τιμήματα της τάξης των 50 με 100 εκατ. ευρώ».

Το «φλέγον» θέμα του αγωγού

Για το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου, η επιστολή ανέφερε πως το πρόγραμμα τουΔΕΣΦΑ προβλέπει ότι ο αγωγός στη Μεγαλόπολη δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν το Μάρτιο του 2012- δηλαδή 5 μήνες

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.