ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα τέλη το 2010 ξεκινά η κατασκευή του South Stream

21:14 - 20 Οκτ 2009 | Επιχειρήσεις
Στα τέλη του 2010 τοποθετείται η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ενώ η λειτουργία του έργου αναμένεται το 2015, όπως ανέφερε ο διευθυντής του τμήματος Συμβάσεων και Διαμόρφωσης Τιμών της ρωσικής Gazprom Export Σεργκέι Κόμλεφ.

Σημείωσε ακόμη πως μέσω αυτού του αγωγού θα διέλθουν οι επιπλέον ποσότητες αερίου που θα χρειαστεί η ελληνική αγορά τα επόμενα χρόνια, για ηλεκτροπαραγωγή, βιομηχανική και αστική κατανάλωση.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, επισήμανε ακόμη πως αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η υπογραφή δύο διακρατικών συμφωνιών (με την Αυστρία και τη Σλοβενία) για το έργο, ενώ οι συμφωνίες με όλες τις υπόλοιπες χώρες διέλευσης έχουν ολοκληρωθεί.

Σήμερα η Τουρκική κυβέρνηση ενέκρινε την έναρξη υλοποίησης των μελετών για το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού, στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ σε 30 ημέρες αναμένεται να συσταθεί η κοινή εταιρία με τη Σερβία. Εξάλλου οι τελευταίες επαφές με τη Σόφια έδειξαν ότι η νέα βουλγαρική κυβέρνηση δεν αμφισβητεί το έργο, αλλά δήλωσε ότι επιθυμεί να μελετήσει περαιτέρω τα δεδομένα.

Η διακρατική συμφωνία με τη χώρα μας προβλέπει ότι η συμμετοχή των εταιριών των δύο πλευρών στο South Stream (Gazprom από τη Ρωσία και ΔΕΣΦΑ από την Ελλάδα) θα είναι 50 - 50%.

Ο κ. Κόμλεφ ανέφερε σήμερα, διευκρινίζοντας ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις, ότι ο καταμερισμός 50 - 50 δεν είναι ιδανικός σε περίπτωση που προκύψει σύγκρουση συμφερόντων, πρόσθεσε ωστόσο πως «αν έχουν ήδη αποφασιστεί τα ποσοστά δεν υπάρχει λόγος να τα αλλάξουμε».

Η συμφωνία για τη σύσταση της κοινής εταιρείας Gazprom-ΔΕΣΦΑ αναμένεται να υπογραφεί ως το τέλος του χρόνου. Πάντως στο πρώτο εξάμηνο του 2010 θα γίνουν οι επιμέρους (ανά χώρα) μελέτες σκοπιμότητας για το έργο και στο δεύτερο εξάμηνο του ίδιου χρόνου θα ενωθούν σε ενιαία μελέτη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τη νέα κυβέρνηση ο κ. Κόμλεφ δήλωσε ότι «ιστορικά είχαμε καλές σχέσεις με την κυβέρνηση και το κόμμα του ΠΑΣΟΚ και πιστεύουμε πως δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στις σχέσεις μας με την Ελλάδα».

Ο κ. Κόμλεφ επανέφερε το θέμα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που προβλέπει η σύμβαση, δηλαδή τις απευθείας αναθέσεις έργων σε εταιρίες ρωσικών συμφερόντων. Δύο από τα έργα αυτά είναι τα υδροηλεκτρικά Συκιάς και Πευκόφυτου, που συνδέονται με την εκτροπή του Αχελώου, η τελική απόφαση για την οποία όπως είπε ο κ. Κόμλεφ μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και δύο χρόνια. Για το λόγο αυτό η ρωσική πλευρά προτείνει την αντικατάσταση των δύο υδροηλεκτρικών από εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής. Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι η αρχική συμφωνία είχε γίνει με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ότι «αναμένουμε η νέα κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου να λάβει αποφάσεις ώστε να δοθεί μια δίκαιη λύση».

Τέλος ο διευθυντής της Gazprom Export ανέφερε ότι δεν υπάρχει αντίθεση με την κατασκευή του Ναμπούκο και του αγωγού Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας, ανέφερε ωστόσο πως αν οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να προμηθευτούν αέριο από την περιοχή της Κασπίας θα πρέπει να απευθυνθούν στη Ρωσία η οποία έχει ή διαπραγματεύεται ενεργειακές συμφωνίες με τα κράτη της περιοχής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.