ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι είπε η Merrill Lynch Wealth Management για τις αγορές και την Ελλάδα

12:58 - 03 Δεκ 2009 | Επιχειρήσεις
Την ώρα που η Goldman Sachs ανέφερε σε έκθεσή της πως τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας θα επηρεάσουν τις ελληνικές τράπεζες και θα μειώσουν το ρυθμό ανάπτυξης των δανείων, ο Bill O'Neill, Portfolio Strategist της Merrill Lynch Wealth Management για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ανέφερε πως το χρέος είναι πρόβλημα αλλά δεν βλέπει πως μπορεί να επηρεάσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα που δείχνει εύρωστο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ανέφερε πως η Ελλάδα θα ωφεληθεί από την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Το χρέος είναι πρόβλημα και μάλλον θα υπάρξει επιδείνωση αλλά είναι περισσότερο ένα τεστ για την Κυβέρνηση να δείξει αν μπορεί να το διαχειριστεί. Τόνισε επίσης πως είναι απαραίτητο ένα πρόγραμμα σταθερότητας. Για το 2010 η Merrill Lynch βλέπει ανάπτυξη 2,1% για την Ελλάδα και για το 2011 2,8%, αν και όπως ειπώθηκε δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν αυτές οι εκτιμήσεις στο μέλλον. Ο κ.Ο'Neill σημείωσε πως πρέπει οι δημόσιες δαπάνες να μειωθούν και να υπάρξει αναδιάρθρωση στο δημόσιο τομέα. Εκτίμησε πως η Ελλάδα δε θα πτωχεύσει όπως υποστηρίζουν κάποιοι. Θα παραμείνει υπό πίεση αλλά επειδή είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα πτωχεύσει και θα ωφεληθεί από την ανάπτυξή της. Ωστόσο το μεγάλο χρέος μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας.

Για τα ελληνικά ομόλογα είπε πως δεν αγοράζει αλλά τα βλέπει θετικά λόγω της τιμής που αποτελούν ευκαιρία. Όμως υπάρχει ένα ρίσκο λόγω του προϋπολογισμού και θα προτιμούσε να δει πρώτα τον προϋπολογισμό και πως θα αντιδράσουν οι επενδυτές και μετά να αποφασίσει αν θα αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. Για τα spreads θεώρησε λογικό να υπάρχουν διαφοροποιήσεις αφού μετά την κρίση αυτοί που δανείζουν τις χώρες είναι πιο ευαίσθητοι και η Ελλάδα έχει μία βεβαρημένη οικονομία. Για το χρηματιστήριο ανέφερε πως η πορεία του θα εξαρτηθεί από τα ομόλογα, τον προϋπολογισμό και το χρέος και από τις κινήσεις της Κυβέρνησης. Αν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές θα κινηθεί ανάλογα με τα ευρωπαϊκά.  

Συνολικά η εκτίμηση της Merrill Lynch Wealth Management είναι πως οι μετοχές αναμένεται να ξεπεράσουν σε απόδοση τα εταιρικά και κρατικά ομόλογα το 2010 καθώς οι καταναλωτές αναμένεται να αντικαταστήσουν τις κυβερνήσεις στο ρόλο του καταλύτη της διαρκούς οικονομικής ανάπτυξης.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας για το 2010 προβλέπεται να φτάσει το 4,3%- έπειτα από μια συρρίκνωση της τάξης σχεδόν του ενός τοις εκατό το 2009 - με αναμενόμενη αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και δανείων καθώς ο κίνδυνος της ανεργίας απομακρύνεται και τα εισοδήματα των νοικοκυριών αυξάνονται, σύμφωνα με την άποψη του κου O'Neill, Portfolio Strategist της Merrill Lynch Wealth Management για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA).

«Οι κυβερνήσεις δαπάνησαν τρισεκατομμύρια δολάρια για να αναζωογονήσουν την οικονομία. Οι κεντρικές τράπεζες σχεδόν μηδένισαν τα επιτόκια. Οι επιχειρήσεις αναδιαρθρώθηκαν, προχώρησαν σε αποεπενδύσεις, πραγματοποίησαν συγχωνεύσεις και δανείστηκαν προκειμένου να προετοιμαστούν για την ανάκαμψη», δηλώνει ο κος O'Neill. «Τώρα θα δώσουν τη σκυτάλη στους καταναλωτές προκειμένου να δώσουν εκείνοι ώθηση στην ανάπτυξη το 2010. Στα μέσα του έτους θα δούμε τα πρώτα σημάδια που θα φανερώσουν αν αυτή η παράδοση σκυτάλης θα στεφθεί με επιτυχία».

Η Κίνα και η Ινδία αναμένεται να οδηγήσουν την ανάπτυξη

Η Κίνα και η Ινδία αναμένεται να πρωτοστατήσουν στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη με ρυθμούς ανάπτυξης που θα κυμαίνονται γύρω στο 10 και στο 7 τοις εκατό αντίστοιχα, σύμφωνα με την έκθεση Year Ahead 2010. Οι Κινέζοι καταναλωτές αναμένεται να τροφοδοτήσουν την εγχώρια ανάπτυξη, δηλώνει ο κος O'Neill.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωζώνη προβλέπεται να καταγράψουν ηπιότερους ρυθμούς ανάπτυξης, γύρω στο 3 και 2 τοις εκατό αντίστοιχα το 2010. Η οικονομία της Ιαπωνίας αναμένεται επίσης να κινηθεί με ρυθμό ανάπτυξης περίπου 3 τοις εκατό, έπειτα από συρρίκνωση της τάξης του 6 τοις εκατό το 2009.

«Πιστεύουμε ότι θα είναι μια καλή χρονιά για τις μετοχές», δηλώνει ο κος O’Neill. «Αναμένουμε ανάπτυξη η οποία δεν θα συνοδεύεται με κίνδυνο πληθωρισμού. Προβλέπουμε ότι οι μετοχές θα ξεπεράσουν σε απόδοση τόσο τα εταιρικά όσο και τα κρατικά ομόλογα το 2010».

Οι μετοχές αναμένεται να επωφεληθούν από την επιτάχυνση της ανάπτυξης ιδίως στις ασιατικές αγορές. Οι μετοχές με έκθεση στις αγορές της Κίνας, της Ινδίας, της Μαλαισίας, της Ινδονησίας και της Κορέας προβλέπεται ότι θα απ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.