ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρονιά ανεργίας το 2009 - Χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας

09:03 - 07 Δεκ 2009 | Επιχειρήσεις
Χρονιά ανεργίας χαρακτηρίζεται το 2009 αφού όπως προκύπτει από τις λογιστικές καταστάσεις εννεαμήνου δεκάδες εισηγμένες περιέκοψαν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η κρίση μείωσε τις πωλήσεις δεκάδων εταιρειών αφού η ζήτηση μειώθηκε δραματικά και οι διοικήσεις αναγκάστηκαν να μειώσουν την παραγωγή, περικόπτοντας παράλληλα θέσεις εργασίας. Αλλες προχώρησαν σε μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εργοστασίων, των εργάσιμων ημερών ενώ πολλά εργοστάσια έκλεισαν. Οι εισηγμένες περιέκοψαν κόστη προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν και αρκετές εταιρείες τα κατάφεραν και τώρα ατενίζουν το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.

Χιλιάδες όμως θέσεις εργασίας χάθηκαν. Οι περισσότερες όπως προκύπτει από τις λογιστικές καταστάσεις χάθηκαν από τον κλάδο της βιομηχανίας. Ομως και πολλές μικρές εταιρείες μείωσαν το προσωπικό τους. Είναι ενδεικτικό πως το συνολικό προσωπικό της Coca Cola είναι μειωμένο στο τέλος του φετινού Σεπτέμβρη κατά 3.559 άτομα έναντι του Σεπτεμβρίου του 2008. Στη Frigoglass χάθηκαν 1.610 θέσεις εργασίας, ενώ λιγότερες κατά 1.000 και πλέον είναι οι θέσεις εργασίας σε Βιοχάλκο, Μυτιληναίο και Ελλάκτωρ.

Σε ένα δείγμα 33 εταιρειών που εξέτασε το «R» το συνολικό προσωπικό των εταιρειών, όπως αυτό αποτυπώνεται στις λογιστικές καταστάσεις εννεαμήνου είναι λιγότερο κατά 13.400 εργαζόμενους περίπου έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Στην Τιτάν και στη Μαΐλλης το προσωπικό έχει μειωθεί σημαντικά κατά 752 και 457 άτομα αντίστοιχα.

Σε μειώσεις προσωπικού προχώρησε και η Μηχανική. Περισσότερες από 100 θέσεις εργασίας χάθηκαν στις εταιρείες S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Inform Λύκος, Ελληνική Υφαντουργία, ΕΤΕΜ, Kleemann, Info-Quest, Ελβάλ, Σφακιανάκης και Νεώριον Συμμετοχών.

Και σε μικρότερες εταιρείες πάντως παρατηρούνται μειώσεις προσωπικού όπως για παράδειγμα στη Βογιατζόγλου όπου στο φετινό εννεάμηνο το προσωπικό είναι λιγότερο κατά 45 άτομα έναντι του περσινού εννεαμήνου.

Δε λείπουν φυσικά και οι περιπτώσεις όπου εισηγμένες αύξησαν το προσωπικό που απασχολούν όπως για παράδειγμα η Sprider όπου ο όμιλος φέτος απασχολεί 1.987 άτομα και πέρυσι απασχολούσε 1.736 άτομα.

Δείτε εδώ τα αναλυτικά στοιχεία.

Γ. Κατικάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.