ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αμερικάνικη στήριξη μέσω BoA/M.L. για την ελληνική κυβέρνηση

15:36 - 09 Δεκ 2009 | Επιχειρήσεις
Η κατάσταση της Ελλάδας δεν αποτελεί τραγωδία, τονίζει σε σημερινή της έκθεση η Bank of America / Μerrill Lynch με τίτλο «Greek tragedy; Not quite». Οπως σημειώνει, η Ελλάδα έχει ένα πολυ σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα και η υποβάθμιση της Fitch βαραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, όμως ο οίκος δεν πιστεύει ότι η χώρα θα κυρήξει default.

Σύμφωνα με την BofA, το έλλειμμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών έχει αρχίσει να τακτοποιείται. Η Ελλάδα είναι ένα από τα πιο αδύναμα μέλη της ευρωζώνης, όμως η κρίση σε οικονομία, αγορά κατοικίας και χρηματοοικονομικό σύστημα είναι πολυ πιο ήπια από ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιρλανδία. Και η Ελλάδα μαλιστα, έχει αρχίσει και προσαρμόζεται. Παρά την τεράστια μείωση των εσόδων της από της υπηρεσίες του κλάδου της ναυτιλίας, το έλλειμμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών έχει ήδη μειωθεί από το 15,2% στο 11,9% του ΑΕΠ. Με την ανάκαμψη του διεθνούς εμπορίου, θα μειωθεί ακόμη πιο έντονα.

Επίσης, η διεθνής οικονομική ανάκαμψη συμπεριλαβανομένης της ανάκαμψης της ναυτιλίας και του τουρισμού, θα βοηθήσει στην ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων της χώρας στα επόμενα χρόνια. Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση έχει αρχίσει και αντιμετωπίζει τα δημοσιονομικά της θέματα.

Σε ότι αφορά τα ομόλογα, ο διεθνής οίκος λέει πως δεν υπάρχει αυτήν την στιγμή κανένα πρόβλημα, καθώς η απόσταση από το χαμηλότερο αποδεκτό επίπεδο αν και έχει μειωθεί , υπάρχει. Πάντως, η υποβάθμιση από την Fitch δεν αποτελέεί άμεση απειλή στην ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να να χρησιμοποιούν τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την ρευστότητα της ΕΚΤ . Οπως τονίζει ο οίκος, η Ελλάδα έχει ακόμα εναν χρόνο να βελτιώσει τα δημοσιονομικα της πριν η ΕΚΤ σφίξει τους κανόνες της.

Η Bank o f America υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι ελέγχει τα δημόσια οικονομικά της στο α’ τρίμηνο του 2010 εάν θέλει να αποφύγει περαιτέρω υποβαθμίσεις. Τέλος, τονίζει ότι τα spreads μπορεί στο επόμενο διάστημα να αυξηθούν κι άλλο όμως οι ανησυχίες για default της χώρας, είναι υπερβολικές. Ναι, είναι σοβαρή η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, αλλά κίνδυνος πτώχευσης δεν υπάρχει, επισημαίνει ο οίκος.

Κ.Ε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.