ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

JP Morgan: Θέμα πολιτικής βούλησης και αξιοπιστίας η κρίση στην Ελλάδα

10:41 - 16 Δεκ 2009 | Επιχειρήσεις
Η JP Morgan αναφέρει πως ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να επιλύσει την οικονομική κρίση της χώρας, αλλά έδωσε λίγες λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς θα καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα. Η δέσμευση έχει να κάνει με τη μείωση του ελλείμματος από το 12,7% του ΑΕΠ φέτος σε λιγότερο από 3% το 2013.

Αυτό μεταφράζεται σε μείωση του ελλείμματος κατά 2,5% κάθε χρόνο σε ορίζοντα 4 ετών. Ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε ένα πιο προοδευτικό σύστημα φορολόγησης, πειθαρχικά μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μία σταδιακή μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, την αναμόρφωση του ασφαλιστικού και τη μείωση των δημοσίων δαπανών.

Αυτό που σημειώνει ο οίκος είναι πως καθ'ολοκληρία αυτή η κρίση είναι θέμα πολιτικής βούλησης και αξιοπιστίας παρά επιτευξιμότητας. Ωστόσο δεν μειώνει την Ηράκλεια προσπάθεια που θα ξεκινήσει. Κοιτώντας μπροστά ο οίκος αναφέρει πως η Κυβέρνηση θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες εβδομάδες. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός ''τους επόμενους τρεις μήνες θα πρέπει να πάρουμε όλες εκείνες τις αποφάσεις που δεν πάρθηκαν για δεκαετίες''.

Επιπλέον ο οίκος κάνει μία αναφορά στα προηγούμενα χρόνια και στο πως έχει κινηθεί το έλλειμμα, σημειώνοντας πως το 2006 το έλλειμμα ως προς το ΑΕΠ ήταν στο 2,6%, αλλά πριν ήταν πάνω από το 3% από το 1981. Τη δεκαετία του 90 καταβλήθηκε προσπάθεια και από το 14,3% το 1990 υποχώρησε στο 3,1% το 1999. Σε 9 χρόνια η μείωση ήταν 1% περίπου ανά έτος και αυτή η βελτίωση έγινε με αύξηση της  φορολογίας ως ποσοστό επί του ΑΕΠ περίπου 10,4% και με μία μείωση των δαπανών μόνο 0,5%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.