ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νήρευς: Διευκρινίσεις για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

20:44 - 19 Ιαν 2010 | Επιχειρήσεις
Σε διευκρινίσεις αναφορικά με την εξέταση υπόθεσης ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ανακοίνωσε η ΝΗΡΕΥΣ.
Συγκεκριμένα:

«Κατά την περίοδο των δύο τελευταίων τριμήνων του 2008, ο κλάδος της Ιχθυοκαλλιέργειας, o οποίος αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγικό κλάδο της χώρας, αντιμετώπιζε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες ρευστότητας αντίστοιχα με άλλους παραγωγικούς και εξαγωγικούς κλάδους παγκόσμια.

Λόγω των απαιτήσεων χρηματοδότησης του υπερ-δεκαοκτάμηνου κύκλου παραγωγής της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας, η προσωρινή έλλειψη χρηματοδότησης κεφαλαίου κινήσεως από το Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα είχε δημιουργήσει ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες στον κλάδο μας. Όπως είχαμε, δε, επισημάνει σε σχετικές ανακοινώσεις μας η παγκόσμια πιστωτική κρίση αυτή, συνέπεσε με τις συνθήκες υπερπροσφοράς σημαντικών ποσοτήτων τσιπούρας στον κλάδο κατά την ίδια περίοδο, οδηγώντας τότε πολλές από τις εταιρίες του κλάδου σε εσπευσμένες κινήσεις ρευστοποίησης αποθεμάτων με σημαντικές ζημίες, πολλές φορές και κάτω του συνολικού κόστους τους, προκαλώντας κατ'αυτόν τον τρόπο ένα φαύλο κύκλο εξαντλητικού και δυνητικά αθέμιτου ανταγωνισμού.

Σε ανταπόκριση σε αυτές τις ασυνήθιστες συνθήκες οι πέντε σημαντικότερες Ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες του κλάδου, περιλαμβανομένης της ΝΗΡΕΥΣ, προχώρησαν τον Νοέμβριο του 2008, στην κατάρτιση βραχυπρόθεσμου Μνημονίου Συνεργασίας εμπορικής φύσεως και εξάμηνης διάρκειας. Η ενέργεια αυτή γνωστοποιήθηκε άμεσα και με πρωτοβουλία των ίδιων των εταιριών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού υπό καθεστώς εμπιστευτικότητας και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε συνδυασμό με πλήθος άλλων παράλληλων και δημόσιων πρωτοβουλιών προς αρμόδιους φορείς προς τον σκοπό της προσωρινής στήριξης του κλάδου. Η ισχύς του παραπάνω Μνημονίου Συνεργασίας ήταν εξάμηνη και δεν ανανεώθηκε έκτοτε.

Η εταιρεία θα προβάλλει τα επιχειρήματά της ενώπιον της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά την ακρόαση της 23ης Μαρτίου 2010, για την οποία ενημέρωθηκε σήμερα με σχετική επιδοθείσα κλήση.

Η Διοίκηση της ΝΗΡΕΥΣ, μεγαλύτερης εξαγωγικής εταιρείας τροφίμων της χώρας, συμμετείχε με απόλυτη διαφάνεια προς τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές σε αυτή την πρωτοβουλία όπως και σε κάθε άλλη παρόμοια σύννομη ενέργεια η οποία προωθεί μακροπρόθεσμα συνθήκες ομαλής ανάπτυξης και υγιούς ανταγωνισμού στον κλάδο. Βασικό μέλημα της Διοίκησης του ΝΗΡΕΑ αποτελεί η συνεχιζόμενη προσπάθεια περαιτέρω μείωσης του λειτουργικού κόστους της, βελτίωσης της ποιότητας των προϊόντων της, ανάπτυξης νέων προϊοντικών και γεωγραφικών αγορών, βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των πλέον των 1,200 εργαζομένων της και ευημερίας των τοπικών και ακριτικών κοινωνιών όπου λειτουργούν οι δεκάδες εγκαταστάσεις της πλήρως καθετοποιημένης παραγωγής της».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.