ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα μερίσματα που θα ξεχωρίσουν

09:36 - 26 Ιαν 2010 | Επιχειρήσεις
Υπό πίεση θα βρεθούν τα μερίσματα των εταιρειών για τη χρήση 2009, τόσο λόγω της μείωσης της κερδοφορίας, όσο και λόγω της οικονομικής συγκυρίας που θα αναγκάσει αρκετές διοικήσεις εταιρειών να γίνουν πιο φειδωλές στην διανομή κερδών στους επενδυτές. Ωστόσο, αρκετές θα είναι εκείνες οι εταιρείες και φέτος που θα δώσουν καλό μέρισμα, το οποίο σε συνδυασμό και με τη ραγδαία υποχώρηση των τιμών θα μεταφράζεται σε μία αξιόλογη μερισματική απόδοση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Factset 12 μετοχές από τις εταιρείες που παρακολουθούν οι αναλυτές θα προσφέρουν μερισματικές απόδοσης από 4% έως και 13,2%. Οι «κυνηγοί μερισμάτων» θα στρέψουν και πάλι το βλέμμα τους στη μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία πέρυσι από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης πρόσφερε την καλύτερη μερισματική απόδοση. Το μέρισμα του 2008 αντιστοιχεί σε απόδοση 14% περίπου. Για το 2009 δεν αναμένουν μεγάλη υποχώρηση οι αναλυτές αφού περιμένουν μερισματική απόδοση 12%. Εξαιρετική μερισματική απόδοση αναμένουν και από τη ΔΕΗ (8,6% εκτιμώμενη μερισματική απόδοση), η οποία θα εμφανίσει ρεκόρ κερδοφορίας, αλλά και από τη Motor Oil. Καλό μέρισμα θα δώσει και φέτος ο ΟΤΕ (εκτίμησης για μερισματική απόδοση 7,4%) και η ΕΧΑΕ (5,9%) σύμφωνα πάντα με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών. Θα πρέπει να σημειωθεί πως λόγω της έκτακτης εισφοράς αναμένεται η μερισματική απόδοση αρκετών εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης να είναι μειωμένη. Οι ξένοι αναλυτές περιμένουν μέρισμα από τις ελληνικές τράπεζες φέτος αλλά αρκετοί εγχώριοι αναλυτές σημειώνουν πως ίσως θα πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι οι ξένοι.

Για παράδειγμα η Πειραιώς Χρηματιστηριακή περιμένει μέρισμα μόνο από την Alpha Bank. Η τράπεζα αναμένεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΑΧΕ να έχει μερισματική απόδοση κοντά στο 3%. Από την άλλη η Εθνική Π&Κ περιμένει μερισματικές αποδόσεις 2-4% για τις ελληνικές τράπεζες. Το ύψος του μερίσματος αναμένεται να πλήξει εκτός από την οικονομική κρίση και η επιβολή έκτακτης φορολογίας στα κέρδη του 2008 που όμως οι εταιρείες θα αποτυπώσουν την επιβάρυνση αυτή στα κέρδη του 2009. Υψηλή μερισματική απόδοση περιμένουν και από την Aegean Airlines (5,4%). Άνω του 5% αναμένεται η μερισματική απόδοση για τις ΕΛΠΕ, Ιντραλότ, Υγεία και ΕΧΑΕ. Στο 4% προσδοκάται η μερισματική απόδοση της ΜΕΤΚΑ και κάτω από 4% των J&P Άβαξ, Alapis και Jumbo. Καλό μέρισμα είχε δώσει πέρυσι και η AS Company και με βάση την κερδοφορία εννεαμήνου δεν υπάρχει λόγος να μην επαναληφθεί.

Τα μερίσματα που δε θα επαναληφθούν

Σχεδόν βέβαιο είναι πως κάποια από τα εξαιρετικά μερίσματα που είδαν οι κάτοχοι μετοχών σε συγκεκριμένες εταιρείες δε θα επαναληφθούν. Για παράδειγμα η Τηλέτυπος που το 2008 είχε έκτακτα κέρδη από την πώληση ποσοστού που κατείχε στη Nova και έδωσε μέρισμα 0,67 ευρώ ανά μετοχή, για το 2009 δεν πρέπει να περιμένουν οι επενδυτές αντίστοιχο μέρισμα. Άλλωστε και η κερδοφορία του εννεαμήνου δείχνει πως η διανομή μερίσματος δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η εταιρεία εμφάνισε στο εννεάμηνο ζημία 3,88 εκατ. ευρώ. Η F.G. Europe που λόγω μερίσματος 2008 βρίσκεται στην πρώτη θέση στον πίνακα με τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις, δεν αναμένεται επίσης να έχει ανάλογη μερισματική απόδοση φέτος. Στο εννεάμηνο η κερδοφορία ήταν μειωμένη ενώ αν η έκτακτη εισφορά μπει στα κέρδη του τελευταίου τριμήνου 2009 τότε αυτό θα είναι ζημιογόνο. Ωστόσο ακόμα και με μειωμένο σημαντικά μέρισμα η εταιρεία θα μπορούσε να έχει εκ νέου μία ελκυστική μερισματική απόδοση. Για τη Μηχανική οι αναλυτές δεν περιμένουν μέρισμα, ενώ υπενθυμίζεται πως για τη χρήση 2008 είχε δώσει 0,09 ευρώ ανά μετοχή μέρισμα. Ήταν σημαντικά μειωμένο έναντι του 2007 αλλά λόγω της ραγδαίας υποχώρησης της μετοχής η μερισματική απόδοση ανέρχεται τώρα στο 9%. Χαμηλά τον πήχη θα πρέπει να θέσουν και οι μέτοχοι της Μοτοδυναμική, αφού τα κέρδη του 2008 δεν πρόκειται να επαναληφθούν το 2009. Μεγάλη μείωση του μερίσματος θα πρέπει να περιμένουν και οι μέτοχοι της Frigoglass. Σύμφωνα με την Πειραιώς από 0,60 ευρώ ανά μετοχή που διένειμε για τη χρήση του 2008, για το 2009 θα δώσει 0,10 ευρώ. Μηδενικό μέρισμα θα πρέπει να περιμένουν οι μέτοχοι της Ηλεκτρονικής έναντι 0,21 ευρώ ανά μετοχή πέρυσι.

Η μερισματική απόδοση του ΧΑ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Π&Κ η μερισματική απόδοση του ΧΑ ανέρχεται στο 3,1%. Η Eurobank εκτιμά πως η μερισματική απόδοση ξεπερνά το 4% και συγκεκριμένα διαμορφώνεται στο 4,6%. Η Proton με τη σειρά της αναμένει μερισματική απόδοση 4,7%.

Γ.Κατικάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.