ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Coca Cola: Επιφυλακτική η προοπτική για το 2010

09:59 - 05 Φεβ 2010 | Επιχειρήσεις
Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε η διοίκηση της Coca Cola για το 2010 στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε χθες το απόγευμα με τους αναλυτές. Επιπλέον η διοίκηση διατύπωσε την πρόθεσή της να αυξήσει το μέρισμα τα επόμενα χρόνια. Τα βασικά σημεία της παρουσίασης είχαν ως εξής:

-          Είναι επιφυλακτική ως προς την προοπτική του 2010, καθώς η εμποστοσύνη του καταναλωτικού κοινού συνεχίζει να επηρεάζεται δυσμενώς από τις αβέβαιες οικονομικές συνθήκες.

-          Ο χρόνος της ανάκαμψης θα διαφέρει από χώρα σε χώρα.

-          Θα συνεχίσει να προσαρμόζει προς τα πάνω τις τιμές, αλλά σε χαμηλότερο επίπεδο έναντι του 2009, καθώς πιστεύει πως η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών θα παραμείνει αδύναμη και πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει.

-          Το κόστος των εμπορευμάτων θα μείνει σταθερό. Από τη μία η διοίκηση πιστεύει ότι το κόστος στο pet  θα αυξηθεί λιγάκι, αλλά από την άλλη έχει κλείσει το 90% των αναγκών της σε συσκευασίες αλουμινίου σε τιμές χαμηλότερες του 2009 και θα πληρώσει χαμηλότερα και για τη ζάχαρη.

-          Περιμένει κάποια κίνηση στα νομίσματα που θα βελτιώσει οριακά την κερδοφορία, σε αντίθεση με την επίδραση που είχαν τα νομίσματα το 2009.

-          Θα συνεχίσει να επενδύει μαζί με την μητρική της εταιρεία στο εμπορικό όνομα.

-          Οι επενδύσεις υπολογίζονται σε 1,4 δισ. ευρώ μέχρι και το 2012 με στόχο να εξασφαλίσει μελλοντική ανάπτυξη.

-          Ο φορολογικός συντελεστής θα διαμορφωθεί μεταξύ 21% και 23% από 25% το 2009 (συμπεριλαμβάνεται η επιβάρυνση 19,8 εκατ. ευρώ της έκτακτης εισφοράς που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση).

-          Η εξαγορά της Socib είναι από τις πιο αποτελεσματικές και θα βοηθήσει σημαντικά στην εκμετάλλευση της ιταλικής αγοράς.

-          Θα κυκλοφορήσει νέες συσκευασίες και νέες γεύσεις στις υφιστάμενες γεωγραφικές περιοχές.

-          Το χρηματοοικονομικό κόστος θα είναι αυξημένο κατά περίπου 10-15% έναντι του 2009, καθώς προχώρησε στην σύναψη ομολογιακού δανείου στη διάρκεια του 2009, εξασφαλίζοντας όμως όλες τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι και το 2011.

-          Για την τριετία που λήγει το 2012  προβλέπει ελεύθερες ταμειακές ροές (λειτουργικές ταμειακές ροές συνυπολογιζόμενης της επίδρασης των καθαρών κεφαλαιουχικών δαπανών) στο περίπου €1,5 δις. Το ενδεχόμενο αυτό θα επιτρέψει τη διατήρηση διάθεσης μερισμάτων στο 20-30% ως ποσοστό των συγκρίσιμων καθαρών κερδών, με αυξήσεις στο μέρισμα ανά μετοχή σε ετήσια βάση.

 Χρ. Ιωάννου
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.