ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρδη άνω των προσδοκιών για τη Henkel στη χρήση 2009

13:17 - 01 Μαρ 2010 | Επιχειρήσεις
Μείωση πωλήσεων και κερδών εμφάνισε η Henkel κατά το έτος χρήσης 2009, ωστόσο τα μεγέθη ξεπέρασαν τις προσδοκίες λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Η εταιρία σημείωσε σημαντικά υψηλότερα κέρδη για τον Τομέα Απορρυπαντικών/Οικιακής Φροντίδας, ενώ o Τομέας Καλλυντικών/Προσωπικής Φροντίδας συνεχίζει να σημειώνει πολύ καλή απόδοση και o Τομέας Συγκολλητικών Τεχνολογιών δείχνει ισχυρή ανάκαμψη στη διάρκεια του έτους. Η προσαρμοσμένη απόδοση επί των πωλήσεων έφτασε το 12,4% για το τέταρτο τρίμηνο του 2009, ενώ οι καθαρές υποχρεώσεις μειώθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ. Το προτεινόμενο μέρισμα διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος.  

Κατά το χρηματοοικονομικό έτος 2009, οι πωλήσεις της Henkel ανήλθαν στα €13,573 δισ. Το μέγεθος αυτό, σε μια αγορά που εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από δύσκολες συνθήκες, αντιστοιχεί σε μείωση ύψους 3,9% σε σχέση με πέρσι. Όσον αφορά τα οργανικά αποτελέσματα, δηλαδή τα μεγέθη έπειτα από προσαρμογή για συναλλαγματικές διαφορές και εξαγορές/ αποεπενδύσεις, οι πωλήσεις εμφάνισαν μείωση της τάξης του 3,5% σε σχέση με πέρσι. Έπειτα από τη σημαντική μείωση που εμφανίστηκε στις πωλήσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009, λόγω της οικονομικής κρίσης, τα επόμενα τρίμηνα χαρακτηρίστηκαν από σταδιακή ανάκαμψη. Ωστόσο, η απόδοση των τριών επιχειρησιακών τομέων της εταιρείας συνέχισε να εμφανίζει μεικτή εικόνα. Ενώ οι Τομείς Οικιακής και Προσωπικής Φροντίδας εμφάνισαν και πάλι πολύ καλή απόδοση, σημειώνοντας ανάπτυξη των οργανικών πωλήσεων κατά 2,9% και 3,5% αντιστοίχως, ο Τομέας Συγκολλητικών Τεχνολογιών εμφάνισε πτώση κατά 10,2%,  λόγω των δυσχερειών που ανέκυψαν στους κλάδους των μεγάλων βιομηχανικών   πελατών του σε όλο τον κόσμο.

Τα λειτουργικά κέρδη (κέρδη προ φόρων και τόκων) αυξήθηκαν κατά 38,6%, από τα €779 εκατ. στα €1,080 δισ. Για το αντίστοιχο περσινό οικονομικό μέγεθος υπήρξε επιβάρυνση από την υλοποίηση του προγράμματος “Global Excellence”, το οποίο είχε ως στόχο τη  βελτίωση της αποδοτικότητας της εταιρείας. Έπειτα από την προσαρμογή για έκτακτα κέρδη και δαπάνες αναδιάρθρωσης που ανήλθαν συνολικά στα €284 εκατ., τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 6,6%, από τα €1,460 δισ. στα €1,364 δισ. Αυτό αποδίδεται στην πτώση που σημειώθηκε στις δραστηριότητες του Τομέα Συγκολλητικών Τεχνολογιών.

Η απόδοση των πωλήσεων (περιθώριο κερδών προ φόρων και τόκων) έφτασε το 8,0%, ενώ η προσαρμοσμένη απόδοση των πωλήσεων (προσαρμοσμένο περιθώριο κερδών προ φόρων και τόκων) εμφάνισε πτώση από το 10,3% στο 10,0%, λόγω της μείωσης των περιθωρίων κέρδους για τον Τομέα Συγκολλητικών Τεχνολογιών. Αντιθέτως, η προσαρμοσμένη απόδοση των πωλήσεων για τους Τομείς Οικιακής και Προσωπικής Φροντίδας βελτιώθηκε στο 12,8% και 12,9% αντιστοίχως.

Τα αποτελέσματα των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων μειώθηκαν στα – €195 εκατ., με το μέγεθος της περσινής περιόδου να επωφελείται από τα κέρδη ύψους €1,042 δισ. που προέκυψαν από την πώληση του μεριδίου της εταιρείας στην Ecolab. Οι καθαρές δαπάνες αποπληρωμής τόκων βελτιώθηκαν κατά €84 εκατ. στα – €191 εκατ. Λόγω της αύξησης των ταμειακών ροών και της έλλειψης σημαντικών εξαγορών, οι καθαρές υποχρεώσεις της Henkel μειώθηκαν κατά €1 δισ. σε σχέση με πέρσι, φτάνοντας τα €2,8 δισ. ευρώ. Σε συνδυασμό με τα χαμηλότερα επιτόκια, η μείωση αυτή συνέβαλε σημαντικά στην πτώση των καθαρών δαπανών για αποπληρωμή τόκων. Ο φορολογικός συντελεστής ανήλθε στο 29%, πάνω από το επίπεδο του προηγούμενου έτους.

Επειδή στα φετινά οικονομικά αποτελέσματα δεν περιλαμβάνονται τα έκτακτα κέρδη που προέκυψαν από την πώληση της συμμετοχής της Henkel στην Ecolab το 2008, τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά €605 εκατομμύρια, φτάνοντας στα €628 εκατομμύρια. Μετά από την αφαίρεση δικαιωμάτων μειοψηφίας συνολικού ύψους €26 εκατ., τα καθαρά κέρδη έφτασαν στα €602 εκατ. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη, μετά από την αφαίρεση δικαιωμάτων μειοψηφίας, μειώθηκαν κατά €123 εκατ., στα €822 εκατ. Τα κέρδη ανά προνομιούχο μετοχή μειώθηκαν από €2,83 σε €1,40. Το αντίστοιχο προσαρμοσμένο μέγεθος ανήλθε στα €1,91, σε σχέση με τα €2,19 της περσινής περιόδου.

Ικανοποιητική πρόοδος σημειώθηκε επίσης στη διαχείριση του καθαρού κεφαλαίου κίνησης. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η αναλογία του καθαρού κεφαλαίου κίνησης προς τις πωλήσεις βελτιώθηκε από το 11,7% στο 7,8%. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές αυξήθηκαν σημαντικά σε σχέση με πέρσι, από τα €457 εκατ. στα €1,462 δισ.

Το Δ.Σ., το Εποπτικό Συμβούλιο και η Επιτροπή των Μετόχων θα προτείνουν κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Henkel τη διανομή μερίσματος στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, δηλαδή €0,53 ανά προνομιούχο μετοχή και €0,51 ανά κοινή μετοχή.

Αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου 2009

Η θετική πορεία των Τομέων Οικιακής και Προσωπικής Φροντίδας συνεχίστηκε και κατά το τέταρτο τρίμηνο του χρηματοοικονομικού έτους 2009, ενώ ο Τομέας Συγκολλητικών Τεχνολογιών σημείωσε αποτελέσματα σημαντικά καλύτερα του αναμενομένου. Οι πωλήσεις ανήλθαν στα €3,345 δισ., ενώ το αντίστοιχο μέγεθος για το τέταρτο τρίμηνο του 2008 ήταν στα €3,541 δισ. Οι οργανικές πωλήσεις εμφάνισαν οριακή ανάκαμψη της τάξης του 0,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν στα €293 εκατ. Σε αυτό το μέγεθος περιλαμβάνονται έκτακτα κέρδη και δαπάνες ύψους €121 εκατ. Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν σημαντικά από τα €379 εκατ. στα €414 εκατ. Η προσαρμοσμένη απόδοση των πωλήσεων έφτασε το €12,4%, εμφανίζοντας αύξηση ύψους 1,7%.

Επειδή στα οικονομικά αποτελέσματα δεν περιλαμβάνονται τα έκτακτα κέρδη που προέκυψαν από την πώληση της συμμετοχής της Henkel στην Ecolab το 2008, τα καθαρά κέρδη τριμήνου μειώθηκαν κατά €684 εκατ., φτάνοντας στα €177 εκατ. Έπειτα από την αφαίρεση δικαιωμάτων μειοψηφίας ύψους €7 εκατ., τα καθαρά κέρδη τριμήνου διαμορφώθηκαν στα €170 εκατ. Τα κέρδη ανά προνομιούχο μετοχή έφτασαν στα €0,39, ενώ το αντίστοιχο προσαρμοσμένο μέγεθος αυξήθηκε από τα €0,57 στα €0,64.

Εκτιμήσεις για τις πωλήσεις και τα κέρδη του 2010

Η Henkel εκτιμά ότι παρά τις σχετικά ενθαρρυντικές συνθήκες της αγοράς, η ισορροπία στην πραγματική οικονομία και στις χρηματαγορές παραμένει ευαίσθητη. Εξακολουθεί να υφίσταται η σημαντική δυσκολία οποιασδήποτε ακριβούς πρόβλεψης για το γενικό οικονομικό κλίμα και τις περαιτέρω εξελίξεις. Οι εκτιμήσεις της Henkel για το τρέχον χρηματοοικονομικό έτος βασίζονται στην υπόθεση ότι θα υπάρξει μια μέτρια οικονομική ανάπτυξη συνολικά, χωρίς να υπάρχει προσδοκία για σταθερή ανάκαμψη ή για τη δημιουργία δυναμικής που θα οδηγήσει σε ανάπτυξη.

Η Henkel εκτιμά ότι θα είναι και πάλι σε θέση να αποδώσει καλύτερα από το μέσο όρο των αγορών στις οποίες δραστηριοποιείται ως προς την ανάπτυξη των οργανικών της πωλήσεων. Ήδη έχει παρθεί μια σειρά μέτρων που αφορούν τις λειτουργικές δραστηριότητες της εταιρείας. Από αυτά τα μέτρα, η Henkel αναμένει την ανάπτυξη μιας θετικής δυναμικής. Για παράδειγμα, η εταιρεία αναμένει ότι οι συνέργιες που θα προκύψουν από την ενοποίηση των δραστηριοτήτων της National Starch και τη συνεπή διαχείριση του κόστους, θα δώσουν ώθηση στην κερδοφορία της. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες θα επηρεάσουν θετικά την ανάπτυξη των προσαρμοσμένων λειτουργικών κερδών (κερδών προ φόρων και τόκων) και των προσαρμοσμένων κερδών ανά μετοχή. Η Henkel αναμένει σημαντική βελτίωση των παραπάνω μεγεθών, η οποία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 10% σε σχέση με το χρηματοοικονομικό έτος 2009.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.