ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιες εταιρείες θα αντέξουν στην κρίση- Που εστιάζουν οι αναλυτές

09:10 - 05 Μαρ 2010 | Επιχειρήσεις
Τις εταιρείες που μπορούν να αντέξουν σε μία παρατεταμένη και βαθιά ύφεση αναζητούν τώρα οι αναλυτές, αφού εκτιμούν πως τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης αν δε συνοδευτούν από αναπτυξιακά μέτρα θα φέρουν αρνητικά αποτελέσματα για τις περισσότερες εισηγμένες του ΧΑ.  

Η κερδοφορία των εταιρειών έχει μπει σε δεύτερη μοίρα. Στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει την υποχώρηση των κερδών, ενώ κάποιοι εκτιμούν πως ορισμένοι επιχειρηματίες ίσως επιλέξουν να κρύψουν κέρδη, φοβούμενοι επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς.

 Γεωγραφική εξάπλωση, περιθώρια, τόκοι δανείων και ταμειακές ροές είναι μεταξύ των βασικών σημείων όπου στρέφουν οι αναλυτές το βλέμμα τους πλέον. Οι εταιρείες που είναι νοικοκυρεμένες, που έχουν προοπτικές και γεωγραφική εξάπλωση και που μέσα στην κρίση δημιούργησαν ρευστό και μείωσαν υποχρεώσεις ή και που προχώρησαν σε σοβαρές και σημαντικές επενδύσεις έχουν μέλλον.
 
Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος Χρηματιστηριακή Κωνσταντίνος Βέργος σημειώνει πως στις εταιρείες του μέλλοντος θα συγκαταλέγονται αυτές που έχουν «λίπος», ήτοι καλά περιθώρια κέρδους, που μεταφράζονται σε καλή αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων. Αυτές οι εταιρείες μπορούν να αντεπεξέλθουν σε κάποια αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.

Επιπλέον, ο κ. Βέργος σημειώνει πως το σύνολο των δανείων ως προς τα ίδια κεφάλαια δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις δύο ή τις τρεις φορές. «Αν το ξεπερνά, ακόμα κι αν η εταιρεία διαθέτει καλά περιθώρια, μπορεί να βρεθεί σε περιπέτειες», τονίζει ο κ. Βέργος. Τέλος, σημειώνει πως η αύξηση των spreads κατά 200 μονάδες βάσης οδηγούν σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και επομένως αναμένει να αποτυπωθεί στους ισολογισμούς αύξηση των τόκων που καταβάλλουν οι εταιρείες.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ Μάνος Χατζηδάκης σημειώνει πως οι επενδυτές θα πρέπει να εστιάσουν στις γνωστοποιήσεις και να δουν από πού προέρχονται τα έσοδα. Η γεωγραφική εξάπλωση θεωρείται πολύ σημαντική. Μετά θα πρέπει οι επενδυτές να δουν τα περιθώρια.

Αν τα margins είναι δυνατά και ειδικά το μεικτό περιθώριο, τότε η εταιρεία μπορεί να ανταγωνιστεί τις ομοειδείς εταιρείες. Ένα τρίτο στοιχείο όπου εστιάζει ο κ. Χατζηδάκης είναι οι ταμειακές ροές, ήτοι το χρήμα που μπαίνει ή βγαίνει στην εταιρεία. Τέλος, δίνει σημασία στην κάλυψη των τόκων στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA).

Ο υπεύθυνος τώρα του τμήματος αναλύσεων και μελετών της Beta Securities, Βασίλης Βλασταράκης, απαντώντας αυθόρμητα στο ερώτημα για τις εταιρείες του μέλλοντος, αναφέρει πως οι τράπεζες θα αντέξουν. Τονίζει πως περιμένει να ολοκληρωθεί η τάση της αύξησης των επισφαλειών στο τέταρτο τρίμηνο του 2009 και περιμένει πως θα γίνει ξεκαθάρισμα των ισολογισμών, ώστε αν βελτιωθεί το κλίμα να μπορούμε να δούμε ακόμα και αναστροφή προβλέψεων.

Δεν επιθυμεί να δει υποχώρηση στα επιτόκια χορηγήσεων και αύξηση στα επιτόκια καταθέσεων. Με άλλα λόγια, επιθυμεί να δει διατήρηση των spreads, ενώ σημασία θα δώσουν οι αναλυτές στην πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων και κυρίως στο πώς θα δικαιολογήσουν την πορεία τους οι διοικήσεις των εισηγμένων. Βρίσκει αξία στα μέταλλα και τα βιομηχανικά ορυκτά ο κ. Βλασταράκης και συγκεκριμένα σημειώνει πως η Μυτιληναίος θα ευνοηθεί από την αύξηση των τιμών των μετάλλων και την ενίσχυση του δολαρίου. Εστιάζει το βλέμμα του σε εταιρείες που είναι «συμμαζεμένες» και τονίζει πως στις βαριές βιομηχανίες δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις ταμειακές ροές και στο να εξυπηρετούν τους τόκους δανείων τουλάχιστον. Τέλος, περιμένει πως θα πρωταγωνιστήσουν και εταιρείες με γεωγραφική διασπορά. «Να μην έχουν όλα τα αβγά στο ίδιο καλάθι, όπως για παράδειγμα η Coca Cola», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Βλασταράκης. 

Γ.Κατικάς

Τελευταία τροποποίηση στις 16:39 - 05 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.