ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απεργία ΔΕΗ: Κρίσιμη δοκιμασία και σήμερα για τις αντοχές του συστήματος

09:20 - 17 Μαρ 2010 | Επιχειρήσεις
Δοκιμασία αναμένεται και σήμερα για την ομαλή τροφοδοσία της χώρας σε ηλεκτρισμό, με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ξανά περικοπών, αφού 19 μονάδες που αντιστοιχούν στο 40% περίπου της εγκατεστημένης ισχύος της χώρας, βρίσκονται για δεύτερη ημέρα εκτός λειτουργίας.

Ο τερματισμός ή μη της απεργίας της ΓΕΝΟΠ θα κριθεί από τη συνάντηση που θα έχει σήμερα το μεσημέρι με τον υπ. Απασχόλησης Ανδρέα Λοβέρδο, με αίτημα του συνδικάτου να μην μειωθεί κατά 10% το ποσό της κρατικής συμμετοχής στα έσοδα του ασφαλιστικού τους φορέα, όπως προβλέπουν τα έκτακτα μέτρα. Κι αυτό διότι κάτι τέτοιο μεταφράζεται αυτόματα σε μείωση κατά 25% των συντάξεων στη ΔΕΗ.

Για την ώρα, 8 μονάδες συνεχίζουν από χθες να είναι εκτός λειτουργίας λόγω της 48ωρης απεργίας της ΓΕΝΟΠ που κανονικά λήγει σήμερα,  ενώ σε αυτές πρέπει να προστεθούν άλλες 11, που ήταν εκτός πριν ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις λόγω χαμηλής ζήτησης, βλαβών και προγραμματισμένων συντηρήσεων.

Χθες το σύστημα έφτασε στα όρια της αντοχής του, αναγκάζοντας τη ΔΕΗ να πραγματοποιήσει περικοπές ρεύματος από τις 6.30 το απόγευμα μέχρι τις 9.30 το βράδυ, συνολικής ισχύος 300 MW, λόγω της δυναμικότερης του αναμενόμενου απεργίας της ΓΕΝΟΠ, στην οποία συμμετείχαν για πρώτη φορά ακόμη και διευθυντές! Χωρίς ρεύμα, έμειναν συνολικά πάνω από 350 περιοχές σε όλη τη χώρα, με τη μέγιστη διάρκεια περικοπής να κυμαίνεται στη μία ώρα, ενώ δεν αποκλείεται σήμερα η κατάσταση να επιδεινωθεί.

Ενώ, ο αρχικός προγραμματισμός της ΓΕΝΟΠ προέβλεπε να "σβήσουν" μονάδες μέχρι του σημείου εκείνου που δεν θα χρειαζόταν να γίνουν περικοπές ρεύματος, λόγω της καθολικής συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία, αποφάσισε να θέσει εκτός λειτουργίας περισσότερες εγκαταστάσεις. Έτσι, αντί για 5 μόνο μονάδες, τελικά "έσβησαν" 8, αφαιρώντας από την διαθέσιμη ισχύ της χώρας 2.500 MW, σύμφωνα με το ΔΕΣΜΗΕ. Εκτός λειτουργίας όμως βρίσκονταν ήδη άλλες 6 μονάδες λόγω προγραμματισμένης συντήρησης ή βλάβης, ενώ άλλα 5 εργοστάσια δεν κατέστη δυνατόν να ενταχθούν στο σύστημα, λόγω έλλειψης προσωπικού από την απεργία.

Δεν επαρκούσε η ισχύς

Σαν αποτέλεσμα το εθνικό σύστημα στερήθηκε χθες το 40% της συνολικής του ισχύος (4.740 MW από τα 12.100 περίπου MW) με αποτέλεσμα οι περικοπές να είναι αναπόφευκτες, καθώς η προσφορά τόσο της ΔΕΗ όσο και των ανταγωνιστών της, μαζί με τις εισαγωγές, δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τη βραδινή ζήτηση. Διέθετε δηλαδή το σύστημα 7.300 MW, όταν τα φορτία έφτασαν κατά τις 9 το βράδυ στα 7.600 MW, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΜΗΕ, Γρηγόρη Αντωνόπουλο. "Ευτυχώς που τα φορτία για τέτοια εποχή ήταν χαμηλά. Θα μπορούσαν να είχαν φτάσει και τα 9.000 ΜW" ανέφερε χαρακτηριστικά. Για σήμερα δεν αποκλείεται επιδείνωση της κατάστασης αφού αν τυχόν υποστεί βλάβη κάποια μονάδα, δεν θα υπάρχει επαρκές σε αριθμό προσωπικό να την επισκευάσει, καθώς η απεργία θα διαρκέσει τουλάχιστον ως τα μεσάνυχτα

Συνάντηση ΓΕΝΟΠ - Λοβέρδου

Από εδώ και πέρα τα πάντα θα κριθούν από τη συνάντηση που θα έχει σήμερα το μεσημέρι η ΓΕΝΟΠ με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, με κεντρικό θέμα το Ασφαλιστικό Ταμείο της ΔΕΗ, χωρίς να αποκλείεται κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Τα μέτρα προβλέπουν την μείωση κατά 10% της κρατικής συμμετοχής που εισπράττει ο ασφαλιστικός οργανισμός των εργαζομένων στη ΔΕΗ, προκαλώντας την κάθετη αντίδραση της ΓΕΝΟΠ. Από την αρχή του έτους, ο ασφαλιστικός φορέας της ΔΕΗ (ΟΑΠ-ΔΕΗ) δικαιούτο να πάρει μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού για παροχές του τρέχοντος έτους (συντάξεις, πρόνοια, εφάπαξ) το ποσό των 879 εκ. ευρώ, αλλά τελικώς η κυβέρνηση ενέγραψε μόνο 710 εκ. ευρώ, ενώ υποσχέθηκε ότι τα υπόλοιπα 169 εκ. ευρώ θα τα δώσει στην πορεία του έτους. "Σήμερα με το νόμο για τα έκτακτα μέτρα, όχι μόνο δεν δίνει τα 169 εκ. ευρώ, αλλά μειώνει και κατά 10% αυτά που είχε δώσει στην αρχή του έτους, δημιουργώντας ένα ταμειακό άνοιγμα στο Ταμείο 240 εκ. ευρώ», αναφέρει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος.

Και προσθέτει ότι παράλληλα με την απόφαση για μείωση των μισθών στη ΔΕΗ κατά 7%, χάνονται από ασφαλιστικές εισφορές, επιπλέον 58 εκ. ευρώ. «Σαν αποτέλεσμα, δημιουργείται μια συνολική ταμειακή τρύπα, της τάξης των 300 εκ. ευρώ. Πρακτικά για να καλυφθεί αυτή τρύπα, πρέπει να μειωθούν όλες οι συντάξεις στη ΔΕΗ πάνω από 25%", επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Γιώργος Φιντικάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.