ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έξι όμιλοι διεκδικούν το λιγνιτωρυχείο της Βεύης στη Φλώρινα - Σπάει το μονοπώλιο της ΔΕΗ

09:40 - 19 Μαρ 2010 | Επιχειρήσεις
Έξι προσφορές από τον όμιλο ΑΚΤΩΡΑ, το σχήμα ΜΕΤΚΑ- Δελφοί Δίστομο, τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, τον όμιλο Κοπελούζου, την ΕΛΜΙΝ (όμιλος Βαρδινογιάννη) και τη ΜΗΧΑΝΙΚΗ, αναμένεται να υποβληθούν συνολικά για την διεκδίκηση της μακροχρόνιας εκμίσθωσης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης στη Φλώρινα.

Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από το υπουργείο Περιβάλλοντος λήγει σήμερα  και σύμφωνα με τις πληροφορίες του «R», προσφορές υπέβαλαν ή θα υποβάλουν 6 συνολικά όμιλοι.

Συμμαχία ΑΚΤΩΡ- ELPEDISON

Στο μεταξύ σε συμμαχία στον τομέα του λιγνίτη προχώρησαν ο ΑΚΤΩΡ και η ELPEDISON, η κοινή εταιρεία στον ηλεκτρισμό που έχουν συστήσει τα ΕΛΠΕ και η ιταλική Edison. Καταρχήν χθες κατατέθηκε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την ELPEDISON για τη δημιουργία της  πρώτης ιδιωτικής μονάδας ηλεκτρισμού με καύσιμο το λιγνίτη. Η αίτηση αφορά στην κατασκευή εργοστασίου ισχύος 370 MW με καύσιμο λιγνίτη στη Βεύη της Φλώρινας, η οποία θα χρησιμοποιεί το ορυκτό που θα εξορύσσεται από το ορυχείο της περιοχής.

Από την πλευρά του ο ΑΚΤΩΡ θα καταθέσει σήμερα στο υπ. Περιβάλλοντος επίσημη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διεκδίκηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης. Ο παραγόμενος λιγνίτης θα χρησιμοποιείται από τη μονάδα που αιτείται να κατασκευάσει στην ίδια περιοχή η ELPEDISON, γεγονός που σημαίνει ότι πρόκειται για συμμαχία των δύο εταιριών, προκειμένου να σπάσουν το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη.

Γιώργος Φιντικάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 12:14 - 19 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.