ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντιστάθηκε στην κρίση η Kleemann- Μέρισμα 0,12 ευρώ

09:57 - 30 Μαρ 2010 | Επιχειρήσεις
Με "όπλα" την καινοτομία, την εφόρμηση σε νέες αγορές, καθώς και τον εξορθολογισμό του κόστους παραγωγής αντιστάθηκε στη διεθνή οικονομική κρίση την περασμένη χρονιά ο όμιλος της Kleemann, καταφέρνοντας να διατηρήσει -παρά την αρνητική συγκυρία- σε ικανοποιητικά επίπεδα τα οικονομικά του μεγέθη.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ομίλου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία και τη διαφοροποίηση έναντι του ανταγωνισμού, επενδύοντας στη δημιουργία νέων προϊόντων και ειδικότερα σε πρωτοποριακά σχέδια θαλάμων και πορτών, μέσω της συνεργασίας με τον διεθνώς καταξιωμένο βιομηχανικό σχεδιαστή Ανδρέα Ζαπατίνα. Στο μεταξύ, προχώρησε στην εφαρμογή επιθετικής πολιτικής σε ό,τι αφορά την παρουσία της στο εξωτερικό -εντάσσοντας νέες αγορές στο "χαρτοφυλάκιό" της- καθώς και στον εξορθολογισμό του κόστους, των αποθεμάτων και των απαιτήσεων έναντι των πελατών της.

Έτσι, ο όμιλος κατόρθωσε να περιορίσει την πτώση των πωλήσεών του σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι αυτών της αγοράς, επιτυγχάνοντας επί της ουσίας αύξηση του μεριδίου του. Πιο αναλυτικά, το 2009 καταγράφηκε πτώση της τάξης του 40% στον κλάδο του ανελκυστήρα στην Ελλάδα, ενώ η μείωση στις πωλήσεις του ομίλου στην εγχώρια αγορά περιορίστηκε στο 23,3%. Συνολικά, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών πέρυσι διαμορφώθηκε σε 95,85 εκατ. ευρώ έναντι 117,50 εκατ. ευρώ το 2008, παρουσιάζοντας μείωση 18,4%. Εντούτοις, ο όμιλος κατάφερε να αυξήσει το μικτό περιθώριο κέρδους από 33,9% σε 34,2%.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 9,70 εκατ. ευρώ έναντι 15,43 εκατ. το 2008, παρουσιάζοντας πτώση 37,1% και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σε 12,89 εκατ. ευρώ έναντι 20,07 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2008. Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 5,15 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 50,1% σε σχέση με το 2008. Λαμβάνοντας υπόψη της την αρνητική οικονομική κατάσταση διεθνώς και ακολουθώντας μια συνετή πολιτική, η μητρική εταιρεία προέβη σε επιπλέον προβλέψεις για επισφάλειες πελατών ύψους 2,23 εκατ. ευρώ σε σχέση με 0,82 εκατ. ευρώ που ήταν το 2008, επιβαρύνοντας ανάλογα τα οικονομικά της μεγέθη.

Χωρίς το εν λόγω γεγονός, τα κέρδη προ φόρων του ομίλου θα ανέρχονταν σε 11 εκατ. ευρώ, δηλαδή μειωμένα κατά 28,7%. Σημειώνεται επίσης ότι η Kleemann έχει ήδη πληρώσει την έκτακτη εισφορά που της αναλογεί ύψους 659.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, η μείωση των αποθεμάτων κατά 26,1% -μέσω ης αποτελεσματικότερης διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας- και των απαιτήσεων κατά 8,5%, καθώς και η διατήρηση της κερδοφορίας σε ικανοποιητικά επίπεδα, είχαν ως αποτέλεσμα τη θεαματική βελτίωση των λειτουργικών ταμειακών ροών κατά 19,89 εκατ. ευρώ. O όμιλος πέτυχε τη μείωση του δανεισμού του, σε σχέση με το 2008, κατά 6,40 εκατ. ευρώ, καθώς και την αύξηση των ρευστών διαθεσίμων του κατά 6,76 εκατ. ευρώ, γεγονός που του επιτρέπει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της λειτουργικής του δραστηριότητας, αλλά και την υλοποίηση δράσεων με στόχο την ενίσχυση της θέσης του στην αγορά.

Οι παραγωγικές επενδύσεις της μητρικής εταιρείας για το 2010, που προϋπολογίζονται συνολικά σε περίπου 1,50 εκατ. ευρώ, θα αφορούν κατά κύριο λόγο στην ολοκλήρωση του πύργου δοκιμών και, δευτερευόντως, στην αγορά νέου εξοπλισμού.

Οι ενισχυμένες ταμειακές ροές κατά τη διάρκεια του 2009 και η πεποίθηση ότι η συγκεκριμένη τάση αναμένεται να συνεχιστεί και το 2010, επιτρέπει στο διοικητικό συμβούλιο της Kleemann να προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη διατήρηση του μικτού μερίσματος στα επίπεδα του 2008, ήτοι 0,12 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο σύμφωνα με την τρέχουσα τιμή της μετοχής διαμορφώνει την μερισματική απόδοση σε 5,2%.

Με πρωταρχικό στόχο την αύξηση της αξίας για τους μετόχους, και για το 2010, οι προσπάθειες του ομίλου θα εστιαστούν στην περαιτέρω συγκράτηση των εξόδων, στη διατήρηση επαρκούς ρευστότητας, στην αύξηση της παραγωγικότητας σε όλα τα επίπεδα και, τέλος, στην εντατικοποίηση της προσπάθειας διείσδυσης σε νέες αγορές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.