ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυξήθηκαν οι ζημιές της ΣΙΔΜΑ

11:28 - 31 Μαρ 2010 | Επιχειρήσεις
Σε επίπεδο Ομίλου η ΣΙΔΜΑ μέσα στο γενικότερο περιβάλλον ύφεσης του κλάδου μείωσε τον δανεισμό της κατά 18%. Το 2009 ήταν μια από τις δυσκολότερες χρονιές για τον κλάδο του χάλυβα τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Μέσα στο περιβάλλον της παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής, η ΣΙΔΜΑ κατόρθωσε χάρις στην συντηρητική πολιτική διαχείρισης της κρίσης να διατηρήσει την ενεργή παρουσία της στο χώρο του χάλυβα σε Ελλάδα και Βαλκάνια. Οι συνολικές επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό, αξίας μεγαλύτερης των 30 εκ. ευρώ κατά την τελευταία εξαετία, και η δημιουργία των κέντρων επεξεργασίας χάλυβα στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία έχουν επιτρέψει στην εταιρία να κατακτά ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στις γειτονικές αυτές χώρες.

Η ΣΙΔΜΑ, επιδιώκοντας να ενισχύσει τη κεφαλαιακή της επάρκεια , προχώρησε σε μείωση των καθαρών δανειακών της υποχρεώσεων το 2009 κατά 23% σε 62,3 εκ. ευρώ από 81,3 εκ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά, αυξάνοντας τις ταμειακές ροές της που προέρχονται από τις λειτουργικές της δραστηριότητες. Η εν λόγω μείωση συνέβαλε στη διατήρηση της δανειακής μόχλευσης της εταιρίας (σχέση δανεισμού ως προς τα ίδια κεφάλαια) στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή κάτω από 1,5x .

Συγκεκριμένα, το 2009 οι λειτουργικές ταμειακές ροές έφτασαν τα 24 εκ. ευρώ από 5,1 ευρώ το 2008 αυξημένες κατά 370% ενώ οι επενδυτικές εκροές της εταιρίας μειώθηκαν στα 4,0 εκ ευρώ από 12,6 ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Η καθαρή θέση της εταιρίας το 2009 ήταν 42 εκ. ευρώ από 56 εκ. ευρώ το 2008.

Επηρεασμένος από τις συνθήκες της αγοράς και την περιορισμένη ζήτηση, ο κύκλος εργασιών της ΣΙΔΜΑ διαμορφώθηκε στα 76,1 εκ. ευρώ από 153,3 εκ. ευρώ το 2008. Συνυπολογίζοντας τις πωλήσεις της εταιρίας για λογαριασμό τρίτων (αντιπροσωπεία) κατά το 2009, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 113,8 εκ. ευρώ από 223 εκ. ευρώ το 2008 παρουσιάζοντας μείωση κατά 49%. Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων είχαν αρνητικό πρόσημο και διαμορφώθηκαν στα -10,5 εκ. ευρώ έναντι 7,5 εκ. ευρώ το προηγούμενο έτος, τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν στα -15,7 εκ. ευρώ έναντι 0,3 εκ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα μετά φόρων διαμορφώθηκαν στα -12,6 εκ. ευρώ έναντι 0,4 εκ. ευρώ το προηγούμενο έτος αντίστοιχα.

Σε επίπεδο Ομίλου, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 120,1 εκ. ευρώ από 217,4 εκ. ευρώ το 2008. Συνυπολογίζοντας τις πωλήσεις της εταιρίας για λογαριασμό τρίτων (αντιπροσωπεία) κατά το 2009, διαμορφώθηκαν στα 157,8 εκ. ευρώ από 287,1 ευρώ το 2008, παρουσιάζοντας μείωση κατά 45%. Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων είχαν αρνητικό πρόσημο και διαμορφώθηκαν στα -11,9 εκ. ευρώ έναντι 11,3 εκ. ευρώ το προηγούμενο έτος, τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν στα -21,0 εκ. ευρώ έναντι -0,7 εκ., ευρώ ενώ τα αποτελέσματα μετά φόρων διαμορφώθηκαν στα -17,6 εκ. ευρώ έναντι -0,8 εκ. ευρώ το προηγούμενο έτος αντίστοιχα.
Οι θυγατρικές εταιρίες στα Βαλκάνια, ακολούθησαν και αυτές πτωτική πορεία στον κύκλο εργασιών λόγω των αντίστοιχων προβλημάτων των αγορών της Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Όμως, η συνεισφορά τους στο συνολικό κύκλο εργασιών του Ομίλου αυξήθηκε από 23% το 2008 σε 27% το 2009. Επιπλέον, και οι δύο εταιρίες κατάφεραν να αυξήσουν το μερίδιό τους στην αγορά και προσβλέπουν σε μεγαλύτερη βελτίωση μέσα στο 2010.


Κατά την ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων η Διοίκηση της εταιρίας ανέφερε σχετικά: Το 2009 ήταν αδιαμφισβήτητα μια από τις δυσκολότερες χρονιές στην ιστορία του χάλυβα διεθνώς. Η διεθνής οικονομική ύφεση οδήγησε σε μειωμένη ζήτηση και σε σημαντική πτώση των τιμών. Αποτέλεσμα αυτών των γεγονότων ήταν η μείωση της αξίας των αποθεμάτων της εταιρίας και η συρρίκνωση του μικτού της κέρδους. Η εταιρία προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα της αγοράς μειώνοντας σημαντικά τα λειτουργικά της έξοδα και ενισχύοντας τη ρευστότητά της. Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, όπως διαμορφώνεται σήμερα, απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια για επίτευξη ικανοποιητικών αποτελεσμάτων. Η εταιρία μας, όμως, με τη συνέπεια που τη διακρίνει, παραμένει σταθερή στους στόχους της που αφορούν στη διατήρηση της κεφαλαιακής της επάρκειας και στην ανάπτυξή της παρουσίας της στα Βαλκάνια μέσω των θυγατρικών της εταιριών.
Η ΣΙΔΜΑ ΑΕ αποτελεί ηγετική εταιρεία του κλάδου βιομηχανικής μεταποίησης και εμπορίας χαλυβουργικών προϊόντων και λειτουργεί Ολοκληρωμένα Κέντρα Εξυπηρέτησης και Επεξεργασίας Χάλυβα (Steel Service Centers) στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η ΣΙΔΜΑ διαθέτει μακροχρόνια παράδοση, εμπειρία και τεχνογνωσία στον κλάδο και μετρά 80 χρόνια δυναμικής παρουσίας. Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων, στις οποίες επικεντρώνονται η βιομηχανική και εμπορική δραστηριότητα της εταιρείας, με βάση την τελική μορφή των προϊόντων, είναι: α) πλατέα προϊόντα (εμπορία, επεξεργασία πρώτων υλών, μεταποίηση), β) επιμήκη προϊόντα (εμπορία, επεξεργασία πρώτων υλών, μεταποίηση) και γ) συρματουργικά προϊόντα (εμπορία).
Με εστίαση στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων και στην άριστη εξυπηρέτηση των πελατών και διαθέτοντας ένα εκτεταμένο, πλήρως οργανωμένο δίκτυο αποθήκευσης και διάθεσης των προϊόντων, η ΣΙΔΜΑ διατηρεί την κυρίαρχη θέση της στην αγορά.
Οι θυγατρικές του Ομίλου είναι: Η ΠΑΝΕΛΚΟ ΑΕ που δραστηριοποιείται στον κλάδο της βιομηχανικής παραγωγής και κατασκευής μεταλλικών και θερμομονωτικών στοιχείων και διαθέτει από τους πλέον σύγχρονους μηχανολογικούς εξοπλισμούς, στους οποίους περιλαμβάνεται και η μεγαλύτερη γραμμή συνεχούς έγχυσης πολυουρεθάνης στην Ελλάδα για την παραγωγή θερμομονωτικών πετασμάτων.
Οι SIDMA ROMANIA στο Βουκουρέστι και SIDMA BULGARIA στη Σόφια, που λειτουργούν από το Β΄ εξάμηνο του 2007 ως Ολοκληρωμένα Κέντρα Εξυπηρέτησης και Επεξεργασίας Χάλυβα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.