ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Edison : Επαφες με την κυβέρνηση για ενεργειακές επενδύσεις και αγωγό

19:21 - 13 Απρ 2010 | Επιχειρήσεις
Eλληνο-ιταλικός αγωγός, ενεργειακές επενδύσεις, συμμετοχή σε μεγάλες ελληνικές εταιρείες του κλάδου, όπως ΔΕΠΑ και ΔΕΗ, καθώς και λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισmού, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε με Ελληνες υπουργούς, ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής Edison κ. Umberto Quadrino.
Προκειμένου να προωθήσει τα σχέδια της ιταλικής εταιρείας αλλά και αναζητώντας νέες επενδυτικές ευκαιρίες, ο επικεφαλής της ιταλικής εταιρείας, από τις μεγαλύτερες διεθνώς - που στην Ελλάδα συνεργάζεται με τη ΔΕΠΑ για τον Ελληνο-Ιταλικό και Ελληνο-Βουλγαρικό αγωγό αερίου, ενώ ταυτόχρονα έχει συστήσει μικτή εταιρεία με τα ΕΛ.ΠΕ. στην ηλεκτροπαραγωγή-  συναντήθηκε σήμερα με τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου, την υπουργό και τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη και Ι. Μανιάτη και με τον υπουργό Επικρατείας Χ. Παμπούκη.

Συμμετοχή σε ΔΕΠΑ, ΔΕΗ

Στο πλαίσιο αυτό ο επικεφαλής της Edison επεσήμανε ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ, καθώς και της ΔΕΗ, όπως επίσης για την εξαγορά μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της τελευταίας, εφόσον, όπως εξήγησε, ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις από την κυβέρνηση. Η εταιρεία θα εξετάζει κάθε επενδυτική ευκαιρία, σύμφωνα με τον ίδιο, αλλά ακόμη δεν έχει προκύψει κάτι προς την κατεύθυνση αυτή.

Το ενδιαφέρον της εταιρείας για επενδύσεις στην Ελλάδα, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας, παραμένει σταθερό, ενώ έχει θέσει ως στόχο μερίδιο 15% της αγοράς ηλεκτρισμού.

Αγωγός, αγορά ηλεκτρισμού

Για την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, ο επικεφαλής της Edison εμφανίσθηκε προβληματισμένος, καθώς δεν επιτρέπει  την κερδοφορία των  μονάδων,  οι οποίες χρησιμοποιούν  ως καύσιμο το φυσικό αέριο.  "Η  τιμή πώλησης της   ηλεκτρικής ενέργειας, είναι χαμηλότερη απο το κόστος του καυσίμου, σε αρκετές περιπτώσεις", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μίλησε επίσης για την πτώση της ζήτησης σε ηλεκτρισμό πανευρωπαικά, αναφέροντας ότι έχει πρωτοφανή  χαρακτηριστικά. "Πάντα, στις προηγούμενες κρίσεις υπήρχε μία μικρή αύξηση  της ζήτησης και στη χειρότερη περίπτωση μηδενική αύξηση. Ποτέ όμως  μείωση",ανέφερε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει πάντως ότι οι επενδύσεις στην ενέργεια είναι μακροχρόνιας απόδοσης και οι αποφάσεις δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα   από την τρέχουσα  αρνητική συγκυρία.

Για τον Ελληνο-Ιταλικό αγωγό, ο  κ. Quadrino  είπε οτι ήδη υπάρχει μία συμφωνία με την Τουρκία για τη διέλευση του αζέρικου  αερίου απο το δίκτυο της, η οποία ωστόσο δεν έχει επικυρωθεί   νομοθετικά. Εκτίμησε πάντως ότι

σε διεθνές φόρουμ που θα γίνει τις προσεχείς ημέρες στη Ρώμη, στο πλάισιο του οποίου θα συναντηθούν  οι Μπερλουσκόνι και Ερντογάν, θα δώσει ώθηση στην επίλυση του  θέματος,  που δεν επιτρέοπει τη σύναψη συμφωνίας προμήθειας αερίου με το Αζερμπαϊτζάν.

Γιώργος Φιντικάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 19:48 - 13 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.