ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΗ: Προς αυξήσεις τιμολογίων από το 2011

15:21 - 27 Απρ 2010 | Επιχειρήσεις
Σε αυξήσεις τιμολογίων από το 2011 και για κάθε χρόνο τουλάχιστον μέχρι και το 2013, σε μεσοσταθμικά ποσοστά της τάξης του 4-5% ετησίως, προσανατολίζεται η ΔΕΗ, προκειμένου να ανταπεξέλθει στο τεράστιο κόστος των ρύπων με το οποίο θα επιβαρυνθεί σε τρία χρόνια από σήμερα, αλλά και λόγω των μεγάλων στρεβλώσεων που έχει σήμερα η εμπορική της πολιτική.

Την επισήμανση αυτή έκανε πριν από λίγο μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της επιχείρησης κ. Αρθούρος Ζερβός, σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν θα τον εξέπληττε καθόλου εάν ένας από τους όρους που θέσει προς την Ελλάδα το ΔΝΤ είναι η άμεση απελευθέρωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ανεξάρτητα ωστόσο από τις προτάσεις που θα διατυπώσει το ΔΝΤ για την αγορά ηλεκτρισμού, ο κ. Ζερβός επεσήμανε ότι είναι άμεση ανάγκη να αναδιαρθρωθούν τα τιμολόγια της επιχείρησης, γεγονός που θα της επιτρέψει να μειώσει εκείνα που αφορούν στους εμπορικούς και μεγάλους οικιακούς καταναλωτές – άρα και να αποτρέψει τη φυγή των πελατών της προς τον ανταγωνισμό – και παράλληλα να αυξήσει τις πολλές κατηγορίες ζημιογόνων τιμολογίων της μεταξύ των οποίων και αυτά που αφορούν στους οικιακούς καταναλωτές.

Για το θέμα αυτό ανέφερε ότι η σχετική πρόταση που έχει υποβάλλει η ΔΕΗ προς την ΡΑΕ από τον περασμένο Νοέμβριο, καθυστερεί να εγκριθεί, όπως επίσης το ίδιο συμβαίνει και με την άλλη πρόταση της επιχείρησης, με την οποία ζητά οι ιδιώτες ανταγωνιστές της για κάθε πελάτη που της αποσπούν να επιβαρύνονται με ένα κόστος Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας ανάλογα με την ενέργεια που εκείνος καταναλώνει. Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα και οι δύο αυτές προτάσεις πρόκειται να εγκριθούν από τη ΡΑΕ.

Ανεξάρτητα πάντως από την τύχη που θα έχουν οι προτάσεις της ΔΕΗ ο κ. Ζερβός είπε ότι οι αυξήσεις μιας σειράς τιμολογίων της επιχείρησης θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες τα επόμενα
 χρόνια και ότι αυτές καλό είναι να γίνουν σταδιακά προκειμένου οι καταναλωτές της ΔΕΗ να μην επιβαρυνθούν απότομα με μια μεγάλη αύξηση στις τιμές του ρεύματος που λόγο των ρύπων θα μπορούσε να φτάσει σε ποσοστό το 20-25%, μέσα σε μια μόνο χρονιά (2013).

Επίσης ο κ. Ζερβός επισήμανε:

-         Τα επόμενα χρόνια η ΔΕΗ λόγω ακριβώς του ανταγωνισμού θα είναι μια «μικρότερη» επιχείρηση, διαθέτοντας και λιγότερες μονάδες και μικρότερο μερίδιο στην εμπορία.

-         Προέβλεψε ότι το ποσοστό του λιγνίτη στην παραγωγή της ΔΕΗ εκ των πραγμάτων θα βαίνει μειούμενο.

-         Έκανε λόγο για μελλοντικές συνεργασίες με ιδιώτες προκειμένου η επιχείρηση να κατασκευάσει μέρος από τις μονάδες φυσικού αερίου που περιλαμβάνει το επενδυτικό της πρόγραμμα, έτσι ώστε να μειώσει τα τεράστια κόστη που αυτό συνεπάγεται.

-         Είπε ότι η συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές στον τομέα των ΑΠΕ θα ενταθούν προκειμένου η χώρα να πιάσει τους δεσμευτικούς στόχους για το 2020.

-         Αναφορικά με το προσωπικό, είπε ότι υπάρχουν πολλές ελλείψεις, αλλά και ότι σε αρκετές διευθύνσεις είναι υπερβάλλον και χρειάζεται να γίνουν κινήσεις αναδιανομής.

Γιώργος Φιντικάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 16:07 - 27 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.