ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΗ: Μπίζνες με τα «σκουπίδια» από κοινού με την ισπανική Urbaser

08:42 - 28 Απρ 2010 | Επιχειρήσεις
Στην πολλά υποσχόμενη αγορά της εκμετάλλευσης απορριμμάτων εισέρχεται η ΔΕΗ, από κοινού με την ισπανική Urbaser, έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους στη διαχείριση αποβλήτων, παγκοσμίως.

Το Δ.Σ. της ΔΕΗ πρόκειται σήμερα να εγκρίνει το μνημόνιο συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι δύο εταιρείες για την από κοινού συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς που πρόκειται να προκηρύξει το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση απορριμμάτων.

Με παρουσία σε χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής, η ισπανική εταιρεία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο, με εξειδίκευση στη διαχείριση νοσοκομειακών και βιομηχανικών αποβλήτων, αλλά και στη διαχείριση υδάτινων πόρων.

Οι επαφές ΔΕΗ- Urbaser είχαν ξεκινήσει επί διοίκησης Τάκη Αθανασόπουλου, και η σημερινή διοίκηση του κ. Α. Ζερβού αφού αξιολόγησε το project, άναψε το πράσινο φως προκειμένου αυτό να προχωρήσει. Το σχήμα όμως ΔΕΗ- Urbaser δεν θα είναι μόνο του στην νέα αυτή αγορά που μόλις τώρα ανοίγει. Απέναντι του θα βρει το σχήμα του γαλλικού ομίλου της Suez Environment που έχει συμμαχήσει με την Intrakat, το joint venture του ομίλου της MIG με την επίσης γαλλική Veolia, τη θυγατρική της Eλληνικής Tεχνοδομικής, Hλέκτωρ, τη ΓEK TEPNA αλλά και τη Lamda Development, η οποία έχει συστήσει θυγατρική με στόχο την κατηγορία των βιοαποδομήσιμων υλικών, δηλαδή τις τροφές.

Ένας τζίρος 1 δισ. ευρώ

Δύο είναι οι βασικές μέθοδοι επεξεργασίας των απορριμμάτων : η θερμική επεξεργασία τους ή ο συνδυασμός της με βιολογική ξήρανση, αλλά και η τεχνολογία που εστιάζει σε πρόληψη - επαναχρησιμοποίηση - κομποστοποίηση - ανακύκλωση των απορριμμάτων. Εκτιμάται ότι ο ετήσιος τζίρος της αγοράς διαχείρισης απορριμμάτων υπολογίζεται μέχρι το 2015 σε 1 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές προβλεπόμενες επενδύσεις υπολογίζονται σε 2,5 δισ. ευρώ. Το 2007 εκτιμάται ότι παρήχθησαν στην Ελλάδα περίπου 5 εκατ. τόνοι στερεά αστικά απόβλητα (οικιακά και βιοτεχνικά), εκ των οποίων το 40% αφορούσε σε ζυμώσιμα απόβλητα και το 29% σε χαρτί.

Η υπουργός ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη δίνει μεγάλο βάρος στον τομέα αυτό, και σύμφωνα με τις πληροφορίες οι υπηρεσίες προχωρούν ήδη στη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης για τους τέσσερις πρώτους μειοδοτικούς διαγωνισμούς στην Aττική, συνολικού προϋπολογισμού 440 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Φιντικάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:17 - 28 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.