ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΕΚΑ: Κινητικότητα στον Ελληνο-Τουρκο-Ιταλικό αγωγό

08:22 - 28 Μαϊ 2010 | Επιχειρήσεις
Κινητικότητα, που δημιουργεί αισιοδοξία για τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων σχετικά με τον Ελληνο-Τουρκο-Ιταλικό αγωγό (ITGI) παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε Τουρκία και Αζερμπαιτζάν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη, ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως την ερχόμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν για το θέμα της τράνζιτ διέλευσης αζέρικου αερίου προς τον ITGI.

Την ημερομηνία αυτή επισκέπτεται την γείτονα, ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ, με τις πληροφορίες να τον φέρουν έτοιμο να υπογράψει τη συμφωνία, βάσει της οποίας η Άγκυρα θα παρακρατεί το 15% του διερχόμενου αζέρικου αερίου για τις δικές της ανάγκες.

Είναι μια εξέλιξη που θα ανοίξει το δρόμο για την υλοποίηση του Eλληνο- Iταλικού αγωγού στον οποίο η ελληνική πλευρά δεν έχει αντίρρηση να συμμετάσχουν και άλλες εταιρίες. Αναφερόμαστε στο μνημόνιο (MUO) που έχει υπογραφεί μεταξύ ΔΕΠΑ- Edison και της τουρκικής Botas, σχετικά με την είσοδο της τελευταίας στο μετοχικό κεφάλαιο της Poseidon, της μικτής εταιρείας κατασκευής και εκμετάλλευσης του Ελληνο-Ιταλικού. Και θα ήταν πολύ θετική εξέλιξη αυτό το MUO να καταλήξει σε οριστική συμφωνία, όπως είπε χθες η υπουργός ΠΕΚΑ, καθώς από εξελίξεις σαν και αυτήν εξαρτάται η επέκταση του Ελληνο-Τουρκικού αγωγού προς την Ιταλία. Άλλωστε θυμίζουμε ότι σε αντάλλαγμα του αιτήματος της Botas, οι ΔΕΠΑ και Edison ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν και να εκμεταλλεύονται νέες υποδομές στο τουρκικό δίκτυο αγωγών, που θα διευκολύνουν την προώθηση αερίου προς την Ελλάδα.

Από την πλευρά της η κα Μπιρμπίλη, σε 15 ημέρες θα επισκεφθεί την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, τον κύριο «εταίρο» του ITGI, όσον αφορά στην προμήθεια ποσοτήτων αερίου. Υπενθυμίζουμε ότι εκκρεμεί εδώ και χρόνια η υπογραφή μιας τετραμερούς συμφωνίας για την μεταφορά φυσικού αερίου η οποία, πέραν της Τουρκίας, της Ελλάδος και της Ιταλίας θα συμπεριλαμβάνει και το Αζερμπαϊτζάν. Το θέμα της τετραμερούς μπλόκαρε μέχρι σήμερα στις εκκρεμότητες που υπήρχαν μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν, οι οποίες εφόσον λυθούν, ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της.

Τα άλλα μέτωπα

Στα άλλα μέτωπα των αγωγών, στις 7 Ιουνίου η κα Μπιρμπίλη θα υπογράψει στη Μόσχα τη συμφωνία για τη σύσταση της κοινοπραξίας κατασκευής και εκμετάλλευσης του ελληνικού τμήματος του αγωγού South Stream. Επ’ ευκαιρία θα συζητήσει με το Ρώσο ομόλογό της και την πορεία του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, για τον οποίο εξέφρασε την άποψη ότι βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Στις 11 Ιουνίου θα συναντηθεί γι’ αυτό το λόγο στις Βρυξέλλες με την υπ. Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας. Από ελληνικής πλευράς, για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη επίκειται η κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή που θα ρυθμίζει τα των απαλλοτριώσεων.

Γιώργος Φιντικάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:41 - 28 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.