ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζημιές λόγω επενδύσεων από τη MIG

17:23 - 28 Μαϊ 2010 | Επιχειρήσεις
Αύξηση πωλήσεων αλλά και ζημιές, λόγω κυρίως των επενδύσεων για την έναρξη δραστηριότητας της Olympic Air, παρουσίασε η Marfin Investment Group κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ειδικότερα, σε επίπεδο Ομίλου, οι ενοποιημένες ζημίες μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα 42,3 εκατ. ευρώ ενώ η ζημία μετά από φόρους από συνεχιζόμενες και μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες έφθασαν σε 89,3 εκατ. ευρώ. Σε εταιρικό επίπεδο η ζημία μετά από φόρους ανέρχεται σε 3,3 εκατ. ευρώ.
Οι ενοποιημένες πωλήσεις έφθασαν τα 457,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 25% έναντι της ίδιας περιόδου πέρυσι. Τα μικτά κέρδη του τριμήνου άγγιξαν τα 113,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Δεδομένης της ισχυρής ρευστότητας και του ισολογισμού με Καθαρή Θέση 3,3 δισ. ευρώ, η οποία ενισχύθηκε περαιτέρω με την πρόσφατη έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, φέρνοντας μετρητά της εταιρείας στο επίπεδο των 634 εκατ. ευρώ, το Διοικητικό Συμβούλιο πρότεινε στη Γενική Συνέλευση μετόχων την καταβολή τεκμαρτού μερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

Η Dubai Group επιβεβαίωσε την δέσμευσή της ως μακροπρόθεσμου μετόχου της εταιρείας με πλήρη υποστήριξη της Διοίκησης.

Η Marfin Investment Group (MIG) ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2010. Ο όμιλος ανακοίνωσε για το τρίμηνο ενοποιημένες πωλήσεις 457,7 εκατ ευρώ που σημειώνουν αύξηση 25% σε ετήσια βάση και ενοποιημένες ζημίες από συνεχιζόμενες δραστηριότητες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας 42,3 εκατ. ευρώ.

Η Καθαρή Θέση (NAV) του Ομίλου υπολογίζεται σε 3,3 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας NAV 4,38 ευρώ ανά μετοχή. Η κερδοφορία του ομίλου κατά το πρώτο τρίμηνο επηρεάζεται από την συνήθη εποχικότητα σε πολλές εταιρείες του Ομίλου όπως η Attica, Vivartia, και την Olympic Air οι οποίες συνήθως εμφανίζουν την πλέον αδύναμη απόδοση κατά την δραστηριότητά τους το πρώτο τρίμηνο.
 
Ωστόσο οι ζημίες που προέκυψαν από επενδύσεις που σχετίζονται με την έναρξη δραστηριότητας της Olympic Air είναι πλήρως ανακτήσιμες για την MIG ως μέρος της συμφωνίας που έχει ανακοινωθεί για την συγχώνευση με την Aegean. Παρά τις επιπτώσεις από την εποχικότητα και τις ευρύτερες οικονομικές εξελίξεις στην περιοχή, πολλές εταιρείες της MIG, όπως ο όμιλος Υγεία, η FAI, MIG Real Estate και η Hilton Cyprus συνέχισαν την κερδοφορία και εμφάνισαν ισχυρή λειτουργική απόδοση και ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Α' τριμήνου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της MIG κ. Διονύσης Μαλαματίνας, δήλωσε:
"Το πρώτο τρίμηνο συνέχισε να επηρεάζεται από την επιδείνωση της οικονομίας στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Παρά τους θεωρούμενους ως τους χειρότερους μήνες στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, οι εταιρείες μας και οι θυγατρικές τους κατάφεραν όχι μόνον να διατηρήσουν τις υψηλές θέσεις τους στις αγορές, αλλά και να αποσπάσουν μερίδια αγοράς σε πολλές περιπτώσεις.

Το πρώτο τρίμηνο είναι παραδοσιακά, ένα ασθενές τρίμηνο για πολλούς κλάδους όπως οι αερομεταφορές και η ακτοπλοΐα στους οποίους η δραστηριότητα ενισχύεται σημαντικά το δεύτερο τρίμηνο. Οι τομείς των τροφίμων, της ψυχαγωγίας και των λιανικών πωλήσεων παραδοσιακά δείχνουν χαμηλότερο όγκο κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου, αυξήθηκαν κατά 25% έναντι της ίδιας περιόδου πέρυσι- καθόλου αμελητέο επίτευγμα σε σχέση με τις αρνητικές επιπτώσεις των εξωτερικών παραγόντων και τις δυσμενείς συνθήκες που είναι έξω από τον έλεγχό μας. Ωστόσο τα κέρδη μετά από φόρους επηρεάζονται κυρίως από τις ζημίες της Olympic Air καθώς βρίσκεται στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της ως μια νέα αεροπορική εταιρεία.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι με βάση τους όρους συμφωνίας για την συγχώνευση με την Aegean Airlines, η MIG θα επανακτήσει όλες τις ζημίες που πραγματοποιήθηκαν μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης. Συνεχίζουμε τη συνετή διαχείριση των εταιρειών μας σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς, διαμορφώνοντας την στρατηγική μας σε μία αμυντική, πειθαρχημένη προσέγγιση, επενδύοντας σε ισχυρές, κυρίαρχες στην αγορά, καινοτόμες εταιρείες, ενώ παράλληλα δίνουμε έμφαση στην προσπάθεια να εξασφαλίσουμε μακροχρόνια αξία στους μετόχους μας με την αριστοποίηση της αποτελεσματικότητας και την συγκέντρωση μεριδίων αγοράς στις κύριες θυγατρικές εταιρείες.

Προφανώς επιμένουμε ότι όλες οι εταιρείες του Ομίλου θα έχουν λειτουργική κερδοφορία από το 2011 επιβραβεύοντας τους επενδυτές που είχαν μακροπρόθεσμη οπτική στις αγορές της περιοχής."
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.