ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα για χαμηλόμισθους και «αδύναμες» οικονομικά ομάδες

08:18 - 09 Ιουν 2010 | Επιχειρήσεις
Έρχεται το κοινωνικό τιμολόγιο που θα προβλέπει μηδενικές αυξήσεις ή ακόμη και μειώσεις για χαμηλά εισοδήματα, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πιθανώς ακόμη και χαμηλοσυνταξιούχους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, και το οποίο θα έχει ισχύ άμεσα.

Σχετική ανακοίνωση πρόκειται να κάνει, πιθανόν ακόμη και σήμερα, η ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία έχει κάνει δεκτή σχετική εισήγηση που της απέστειλε πρόσφατα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αλλά καθυστερεί να πάρει την τελική της απόφαση, καθώς εξετάζει να κάνει πιο "φιλολαϊκό" το μέτρο.

Στις σκέψεις της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ είναι να συμπεριλαμβάνει για τους ίδιους δικαιούχους που αναφέρει στην γνωμοδότησή της η ΡΑΕ, και εκπτώσεις 10% επί των σημερινών τους τιμολογίων, ενώ για κάποιες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως άνεργοι, ΑΜΕΑ (άτομα με ειδικές ανάγκες) και χαμηλοσυνταξιούχους, όσους δηλαδή παίρνουν σήμερα το ΕΚΑΣ (επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης), εξετάζει η μείωση να φτάσει το 20%.

Τρία κριτήρια

Τα κριτήρια για την υπαγωγή των δικαιούχων σε αυτή τη νέα κατηγορία τιμολογίου, η εφαρμογή του οποίου εκκρεμεί από το 2008 (είχε εξαγγελθεί επί θητείας Χρ. Φώλια στο πρώην υπ. Ανάπτυξης), θα είναι τα εξής:

  • Το νοικοκυριό να έχει μικρή κατανάλωση μεταξύ 0 - 800 kWh ή το πολύ ως 1.000 kWh το 4μηνο. Για να γίνει απολύτως αντιληπτό τι σημαίνει αυτό, τα νοικοκυριά που έχουν τέτοιες καταναλώσεις είναι τα μονομελή, χαμηλοσυνταξιούχοι που διαμένουν σε μικρά διαμερίσματα, οικογένεια όπου και οι δύο γονείς είναι μισθωτοί με χαμηλό εισόδημα και επίσης διαμένει σε μικρής επιφάνειας διαμέρισμα, κ.ό.κ. Η μέση κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος το 4μηνο στην Ελλάδα, που αφορά και στη πλειοψηφία των πελατών της ΔΕΗ, κυμαίνεται ανάμεσα σε 1.100- 1.300 kWh το 4μηνο.
  • Το εισοδηματικό κριτήριο, με τις πληροφορίες να μιλούν για όσους βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ το χρόνο. Νοικοκυριά με τόσο χαμηλές καταναλώσεις σαν τις παραπάνω, έχουν τέτοια εισοδηματικά χαρακτηριστικά.
  • Η χαμηλή αυτή κατανάλωση να αφορά σε κύρια κατοικία, και όχι σε εξοχική. Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία της ΔΕΗ, από το σύνολο των 5 και πλέον εκατ. οικιακών μετρητών πανελλαδικά, τα 2,3 εκατ. καταναλώνουν ως 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Απ' αυτούς όμως, περίπου 1 εκατ. μετρητές αφορούν στη δεύτερη κατοικία και στα εξοχικά. Επομένως οι τελικοί δικαιούχοι, και εφόσον σαν εισοδηματικό κριτήριο ορισθεί το αφορολόγητο όριο, θα είναι αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες, αλλά μάλλον κάτω του εκατομμυρίου.

Διαδικασία υπαγωγής

Για την υπαγωγή στην νέα αυτή κατηγορία, θα γίνεται αίτηση από τον ενδιαφερόμενο στον πάροχό του, και εν συνεχεία διασταύρωση των στοιχείων του από το Taxis, για τα εισοδηματικά κριτήρια, και από τη ΔΕΗ για τις καταναλώσεις. Το εύλογο βέβαια ερώτημα είναι με πιο τρόπο θα αναπληρώσει η ΔΕΗ τη μεγάλη χασούρα που θα έχει από αυτές τις μειώσεις τιμολογίων.

Καθοδόν αυξήσεις για πολλές άλλες κατηγορίες

Η απάντηση είναι μία, μέσω αυξήσεων σε κάποιες άλλες κατηγορίες τιμολογίων, εν προκειμένω στην πλειονότητα των οικιακών, απόφαση που παραπέμπεται όπως όλα δείχνουν για το φθινόπωρο, χωρίς ακόμη στη ΡΑΕ, επομένως και στο υπουργείο να έχουν καταλήξει σε ποσοστά. Τότε, το υπουργείο θα κληθεί να αποφασίσει πάνω στη γνωμοδότηση που στο μεταξύ θα του έχει στείλει η ΡΑΕ, και που το πιθανότερο θα προβλέπει αυξήσεις στα οικιακά, πιθανώς και στα αγροτικά τιμολόγια, με παράλληλες μειώσεις στα εμπορικά όπου η ΔΕΗ χάνει πελάτες προς όφελος ιδιωτικών εταιρειών που έχουν αναπτυχθεί στη λιανική.

Τα σενάρια για το Τέλος ΑΠΕ

Έπεται μετά την ανακοίνωση του Κοινωνικού Τιμολογίου, μια άλλη απόφαση από το υπουργείο, αυτή που αφορά στην αύξηση του Τέλους ΑΠΕ, που καταβάλλουν όλοι οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους και μέσω του οποίου αποπληρώνονται οι παραγωγοί ανανεώσιμης ενέργειας. Μια από τις εισηγήσεις που έχει γίνει στην υπουργό αναφέρει αύξηση από τα 0,3 ευρώ/ MWh σε 5,6 ευρώ/ MWh, λαμβάνοντας υπόψιν τις φετινές ανάγκες του ΔΕΣΜΗΕ για να πληρώσει τους παραγωγούς ΑΠΕ (οφειλή γύρω στα 20 εκ. ευρώ). Δεν είναι πάντως σίγουρο ότι η τελική απόφαση της υπουργού θα κάνει δεκτή τη συγκεκριμένη εισήγηση, καθώς η αύξηση πιθανώς να είναι μικρότερη. Ακόμη πάντως και στην περίπτωση που το τέλος ΑΠΕ φτάσει στα παραπάνω επίπεδα, για ένα μέσο καταναλωτή μεταφράζεται σε 17 ευρώ το χρόνο (έναντι 1 μόνο ευρώ που πληρώνει σήμερα).

Γιώργος Φιντικάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 08:57 - 09 Ιουν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.