ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε δύο ή περισσότερες δόσεις οι αυξήσεις τιμολογίων της ΔΕΗ το 2011

08:18 - 14 Ιουν 2010 | Επιχειρήσεις
Την εξίσωση των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ από το 2011 αλλά σε συνθήκες «ήπιας προσαρμογής» επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση.

Και εξετάζει αυτές να γίνουν σε δύο, τρεις ή και περισσότερες δόσεις, αφού προηγουμένως θα έχει διαπραγματευθεί με την τρόικα ΕΕ-ΔΝΤ- ΕΚΤ μια μεταβατική περίοδο ενός έτους για τα οικιακά και δύο ετών για τα αγροτικά, ώστε να μειωθούν, όσο αυτό είναι δυνατόν, οι κοινωνικές αντιδράσεις.

Το πρώτο πάντως βήμα προς την κατεύθυνση της αναπροσαρμογής των τιμολογίων έγινε την Παρασκευή, με τη δημοσίευση στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ, της γνωμοδότησης που έχει ήδη αποστείλει η Αρχή προς το υπουργείο ΠΕΚΑ από τις 7 Μάιου.

Στη γνωμοδότησή της η ΡΑΕ εγκρίνει την αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ, μαζί με τη μείωση των κατηγοριών τους από 32 σήμερα σε 13 όπως έχει ζητήσει η τελευταία, χωρίς ωστόσο να εισηγείται νούμερα. Την εισήγησή της για τα επίπεδα όπου πρέπει να διαμορφωθούν τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ, για να αντανακλούν το πραγματικό κόστος και να αρθούν οι λεγόμενες σταυροειδής επιδοτήσεις, θα την αποστείλει προς το υπουργείο στο τέλος Ιουνίου ή το πολύ στις αρχές Ιουλίου.

Το μνημόνιο

Από εκεί και μετά, το αν οι αυξήσεις θα γίνουν σε μία, δύο ή τρεις δόσεις μέσα στο 2010, είναι θέμα της κυβέρνησης. Εκείνο που δεν είναι στα χέρια της, όπως παλαιότερα, είναι το πότε θα ισχύσουν οι αναπροσαρμογές, καθώς δεν έχει τη δυνατότητα να τις μεταθέσει χρονικά, ακόμη κι αν το επιθυμεί για λόγους κοινωνικής πολιτικής. Το πρώτο λόγο έχει πλέον η τρόικα. Στο παράρτημα του Μνημονίου της 3ης Μάιου που αναλύει τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις για το 2010 ανά κατηγορία και ανά Τρίμηνο προσαρμογής, στις οποίες δεσμεύεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, ένας από τους όρους για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου, είναι ότι μέχρι το τέλος του 3ου τριμήνου 2010 (Σεπτέμβριο), "θα εκδώσει υπουργική απόφαση για τον εξορθολογισμό των τιμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας», όπως επίσης "Προεδρικό Διάταγμα για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ενέργειας".

Μεταβατική περίοδος 1-2 ετών

Εξορθολογισμός των τιμών του ρεύματος, συνεπάγεται μεγάλες αυξήσεις στην πλειονότητα των οικιακών πελατών, αλλά και στους αγρότες, δύο κατηγορίες τιμολογίων που επί χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις διατηρούσαν για κοινωνικούς λόγους σε επίπεδα κάτω του κόστους, με τη ΔΕΗ να «επιδοτεί» τις ζημιές αυτές, μέσω των πολύ ακριβών της εμπορικών τιμολογίων.

Το χειρότερο των σεναρίων, είναι να μην δοθεί στη κυβέρνηση η ευχέρεια να εξορθολογήσει τις τιμές σε βάθος 2-3 ετών, όπως ήταν το αρχικό σενάριο προ Μνημονίου, αλλά να χρειασθεί να καλύψει το χάσμα αυτό μέσα σε μερικούς μήνες. Για παράδειγμα να υποχρεωθεί να αυξήσει τα οικιακά τιμολόγια 20%- 30% εντός του 2011. Σε μια τέτοια περίπτωση, μια εισήγηση που έχει γίνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προς την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ είναι να διαπραγματευθεί μια μεταβατική περίοδος, τουλάχιστον ενός έτους για τα οικιακά και τουλάχιστον δύο ετών για τα αγροτικά. Να «σπάσει» δηλαδή τις αυξήσεις των οικιακών σε τρίμηνα μέσα στο 2011, και να «μοιράσει» τις ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις που θα πρέπει να γίνουν στο αγροτικό, σε 24 μήνες.

ΡΑΕ : Άμεσες μειώσεις στα εμπορικά

Στην ίδια εισήγηση, αυτήν της Παρασκευής, η ΡΑΕ για να διευκολύνει τη ΔΕΗ που χάνει πελάτες από τους ανταγωνιστές της, «συνιστά την άμεση, εντός του 2010, εφαρμογή της πρώτης φάσης μείωσης του εμπορικού τιμολογίου, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναπροσαρμογής των τιμολογίων».

Γιώργος Φιντικάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 14:10 - 14 Ιουν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.