ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πυρ ομαδόν κατά ΔΕΗ από τους ανεξάρτητους παραγωγούς

08:13 - 30 Ιουν 2010 | Επιχειρήσεις
Πυρ ομαδόν κατά της ΔΕΗ εξαπέλυσαν χθες οι ανεξάρτητοι παραγωγοί, δια μέσω του Συνδέσμου τους, του ΕΣΑΗ, για τις θέσεις της σχετικά με τα δικαιώματα CO2 και τη διαχείριση των νερών, όπως αυτές διατυπώνονται επί των προτάσεων της ΡΑΕ για τις αλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά.

Σε μια επιστολή γραμμένη σε σκληρή γλώσσα που απέστειλε χθες στη ΡΑΕ, με κοινοποίηση στον υφ. ΠΕΚΑ Ι. Μανιάτη, ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας κατηγορεί τη ΔΕΗ ότι κάνει ότι μπορεί για να διατηρήσει την «υπερδεσπόζουσα θέση» της στην αγορά, να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της κρατώντας την Οριακή Τιμή σε τεχνητά χαμηλά επίπεδα, και να μην αλλάξει στην ουσία σε τίποτα το σημερινό καθεστώς.

«Παρά το γεγονός ότι όλοι ανεξαιρέτως οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση διαπίστωσαν και παραδέχτηκαν την ύπαρξη στρεβλώσεων στους κανόνες και στη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ προτείνει να μην επέλθει καμία αλλαγή και να μην γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση για τον εξορθολογισμό της αγοράς αυτής (μη συμπερίληψη του πλήρους κόστους CO2 στις προσφορές, περαιτέρω χαλάρωση των Χρεώσεων Μη Συμμόρφωσης, καμία παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας και εκμετάλλευσης των Υδροηλεκτρικών, κλπ)», σημειώνει στην επιστολή ο πρόεδρος του συνδέσμου Α. Καλλιτσάντσης.

Κέρδη για ΔΕΗ, ζημιές 200 εκ. ευρώ για εμάς

«Προκειμένου να μεγιστοποιούνται τα κέρδη της ΔΕΗ και των λοιπών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε τελικούς καταναλωτές, η ΔΕΗ προτείνει την διατήρηση της ΟΤΣ σε τεχνητά χαμηλά επίπεδα και την συντήρηση του καθεστώτος πριμοδότησης των Προμηθευτών, μέσω της αγοράς της παραγόμενης ενέργειας σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής της», συνεχίζει ο ΕΣΑΗ. Και την κατηγορεί ότι η πρακτική της «αποτελεί προέκταση της επί δεκαετίες εξασκούμενης κρατικής μονοπωλιακής πρακτικής», δρώντας σε βάρος των ανεξάρτητων παραγωγών, «οι οποίοι υπολογίζεται ότι με τη συνέχιση του καθεστώτος αυτού, και παρόλο που θα αντιπροσωπεύουν  μόλις το 15% της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, θα καταγράψουν ετησίως ζημιές της τάξεως των 200 εκ. ευρώ».

Και έμμεσες αιχμές κατά ΡΑΕ…

Στην επιστολή του ο ΕΑΣΗ αφήνει κάποιες έμμεσες αιχμές και κατά της διοίκησης της ΡΑΕ, λέγοντας ότι δύο μόλις ημέρες πριν από την έναρξη εφαρμογής της 5ης ημέρας (ξεκινάει από αύριο, 1η Ιουλίου), και ακόμη η Αρχή να «δημοσιοποιήσει τη γνωμοδότηση περί των απαιτούμενων τροποποιήσεων στον Κώδικα». Το γεγονός αυτό, «δημιουργεί την αίσθηση ότι επιχειρείται υπονόμευση ή καθυστέρηση των προτάσεων που δημοσιεύτηκαν από τη ΡΑΕ, οι οποίες παρόλο δεν επαρκούν για να εξασφαλιστεί η ορθολογική λειτουργία στη χονδρεμπορική αγορά, τουλάχιστον αποτελούν ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή».

Κλείνοντας, καλεί την Αρχή να προωθήσει άμεσα την εφαρμογή των μέτρων που έχει εισηγηθεί, αφετέρου να ξεκινήσει μια νέα διαβούλευση, για τα θέματα τα οποία δεν αντιμετωπίσθηκαν στην παρούσα φάση (θεσμικό πλαίσιο και τιμή Συμβολαίων Διαθεσιμότητας Ισχύος – ΣΔΙ, άρση της προνομιακής μεταχείρισης των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας).

Το dead line του Σεπτεμβρίου

Εδώ υπενθυμίζουμε ότι η απελευθέρωση της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού δεν αποτελεί μόνο επιταγή της Ε. Επιτροπής, αλλά συμπεριλαμβάνεται στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση στο μνημόνιο που υπέγραψε τον Μάιο με την τρόικα. Οι αλλαγές θα πρέπει να έχουν ανακοινωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, και θεωρούνται, μαζί με πολλές άλλες βέβαια διαρθρωτικές αλλαγές σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας, ως προαπαιτούμενο για την λήψη της 3ης δόσης του δανείου.

Στα χέρια του προέδρου της ΡΑΕ Νίκου Βασιλάκου λοιπόν είναι το μαχαίρι, και φυσικά τον τελευταίο λόγο τον έχει η κυβέρνηση…

Γιώργος Φιντικάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 14:41 - 30 Ιουν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.