ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Kόκκινο" στο deal SC Johnson -Sara Lee από την Επιτροπή Ανταγωνισμου

20:28 - 23 Αυγ 2010 | Επιχειρήσεις
Δυσμενείς επιπτώσεις στον ανταγωνισμό σε επιμέρους σχετικές αγορές εντομοκτόνων για οικιακή χρήση και στην Ελλάδα ενδέχεται να έχει η συγκέντρωση των εταιρειών SC Johnson και Sara Lee στον κλάδο των εντομοκτόνων, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, στις αρχές Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού των κρατών μελών, μεταξύ των οποίων και την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, ότι η αρχή ενός κράτους μέλους υπέβαλε αίτηση παραπομπής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 22 του Κανονισμού (ΕΚ) 139/2004, προκειμένου η τελευταία να εξετάσει σε κοινοτικό επίπεδο την υπόθεση της εξαγοράς από την εταιρία SC Johnson του μέρους της επιχείρησης της Sara Lee που αφορά στον κλάδο των εντομοκτόνων για οικιακή χρήση.

Η επιχείρηση SC Johnson δραστηριοποιείται παγκοσμίως, μεταξύ άλλων, στην παραγωγή και διανομή καθαριστικών και εντομοκτόνων για οικιακή χρήση (προϊόντων που διακινούνται κυρίως με τα σήματα "Baygon", "Raid" και "Αutan" στην Ελλάδα). Η επιχείρηση Sara Lee δραστηριοποιείται επίσης παγκοσμίως στην παραγωγή διανομή εντομοκτόνων και αντισκωρικών για οικιακή χρήση (προϊόντων που διακινούνται κυρίως με το σήμα "Vapona" στην Ελλάδα).

Παρόλο που η συγκεκριμένη εξαγορά δεν υπόκειται σε έλεγχο από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού με βάση τις διατάξεις για την προηγούμενη γνωστοποίηση συγκεντρώσεων επιχειρήσεων (άρθρο 4β του ν. 703/77) λόγω του σχετικά περιορισμένου κύκλου εργασιών μίας από τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, πληρούνται όλες οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για τη συνυποβολή αιτήματος παραπομπής της υπόθεσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τις τυχόν επιπτώσεις της και στην ελληνική επικράτεια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την επιτροπή, η επικείμενη εξαγορά ενδέχεται να έχει αισθητή επιρροή στα εμπορικά ρεύματα μεταξύ των κρατών μελών. Περαιτέρω, βάσει προκαταρκτικής ανάλυσης, υφίσταται κίνδυνος η συγκέντρωση να έχει σημαντικά δυσμενείς επιπτώσεις στον ανταγωνισμό σε επιμέρους σχετικές αγορές εντομοκτόνων για οικιακή χρήση και στην Ελλάδα και, συνεπώς, χρήζει προσεκτικότερης αξιολόγησης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.