ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζημιές 34,3 εκατ. ευρώ για την TBank το α’ 6μηνο

18:09 - 25 Αυγ 2010 | Επιχειρήσεις
Ζημιές 34,3 εκατ. ευρώ σημείωσε η TBank κατά το α' εξάμηνο 2010, ενώ το ενεργητικό μειώθηκε κατά 10% σε €2,2 δις από €2,4 δις στα τέλη του 2009.
Το σύνολο των λειτουργικών εσόδων αυξήθηκε κατά 17% σε €27,2 εκ. από €23,2 εκ. το α' εξάμηνο 2009 λόγω της μείωσης των εξόδων από τόκους κατά 42%

Οι αρνητικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία επέβαλλαν το σχηματισμό αυξημένων προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις, και συντηρητική πιστοδοτική πολιτική, οδηγώντας κατ' επέκταση στη μείωση των εσόδων από τόκους και προμήθειες. Ωστόσο, η σημαντική μείωση των εξόδων από τόκους περιόρισε τις ζημίες σε σχέση με το α' εξάμηνο 2009 με αποτέλεσμα οι ζημιές προ φόρων και αποσβέσεων να μειωθούν κατά 20% ή €4,2 εκ. σε €17,2 εκατ..

Τα έξοδα τόκων μειώθηκαν σε ετήσια βάση κατά 42% σε €31,3 εκ., με τα έξοδα από τόκους καταθέσεων πελατών να έχουν μειωθεί κατά 51% και τα έξοδα από τόκους ομολογιακών δανείων κατά 55%. Η μείωση αυτή αντιστάθμισε την μείωση κατά 21% των εσόδων από τόκους σε €48,1 εκ. με αποτέλεσμα τα καθαρά έσοδα από τόκους να αυξηθούν σημαντικά σε €16,8 εκ. έναντι €7,0 εκ. το α'εξάμηνο 2009. Ταυτόχρονα όμως, η συνεχιζόμενη συγκράτηση των χορηγητικών εργασιών είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των καθαρών εσόδων από προμήθειες κατά 43% σε €5,4 εκ..

Τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις διαμορφώθηκαν σε €1,7 εκ. με τα κέρδη από αγοραπωλησίες χρεογράφων -συμπεριλαμβανομένων των αποτιμήσεων - και τιτλοποίηση απαιτήσεων να έχουν διαμορφωθεί σε €1,2 εκ. και τα κέρδη από θέσεις σε συνάλλαγμα να έχουν διαμορφωθεί σε €0,5 εκ.

Το σύνολο των λειτουργικών εξόδων μειώθηκε κατά 1% σε €44,3 εκ. με τα έξοδα διοίκησης και οι αποσβέσεις να έχουν μειωθεί σε ετήσια βάση κατά 5% σε €21 εκ. κυρίως λόγω της μείωσης των δαπανών μίσθωσης και συντήρησης καταστημάτων και κτιρίων κεντρικών υπηρεσιών της Τράπεζας κατά 8% και την δραστική μείωση των εξόδων προβολής και διαφήμισης. Σημειώνεται ότι η μείωση αυτή περιλαμβάνει τις δαπάνες προσωπικού που αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 4% σε €23,3 εκ. κυρίως λόγω ωρίμανσης του προσωπικού και υλοποίησης όρων των διαιτητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις αυξήθηκαν σε €18,1 εκ. έναντι €16,1 εκ. το α' εξάμηνο 2009, ως αποτέλεσμα της διατήρησης της συντηρητικής πολιτικής προβλέψεων λόγω του δυσμενούς οικονομικού κλίματος.

Ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας κ. Γεώργιος Χαντζηνικολάου δήλωσε: "Η αρνητική οικονομική συγκυρία εν μέσω της οποίας ξεκίνησε η προσπάθεια ανάκαμψης της Τ ΒΑΝΚ επισκιάζει τις προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση και την βελτίωση που ήδη παρατηρούμε. Ωστόσο με εχέγγυα τη νέα εταιρική μας ταυτότητα και τη στήριξη από τους ισχυρούς βασικούς μας μετόχους διατηρούμε την αισιοδοξία μας ότι οι προσπάθειές μας θα δείξουν καλύτερα αποτελέσματα και θα στεφθούν με επιτυχία."

Το 2010 η Τ ΒΑΝΚ, ενισχυμένη κεφαλαιακά, με τη στήριξη του νέου της βασικού μετόχου - το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος Α.Τ.Ε.- και τη νέα της εταιρική ταυτότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το σύνολο του Ελληνικού Τραπεζικού συστήματος και της Ελληνικής οικονομίας. Η πορεία της πλέον εξαρτάται κυρίως από τους εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν το σύνολο των Τραπεζών. Η άνοδος του κόστους δανεισμού, η αύξηση των επισφαλών απαιτήσεων, οι αυξημένες ανάγκες κεφαλαίων λόγω των οικονομικών συνθηκών σε συνδυασμό με την περιορισμένη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές συνθέτουν τους κυριότερους κινδύνους που καλείται να αντιμετωπίσει η Τράπεζα και το ευρύτερο Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα. Η Τ ΒΑΝΚ έχει διαμορφώσει το νέο της επιχειρηματικό πλάνο λαμβάνοντας υπόψη τις αρνητικές παραμέτρους και προβαίνει σε στοχευμένες κινήσεις δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της καταθετικής βάσης με την προσφορά ανταγωνιστικών προϊόντων, στη περαιτέρω μείωση του λειτουργικού της κόστους με το συνεχιζόμενο εξορθολογισμό των δαπανών της και στη θωράκισή της έναντι του αυξημένου πιστωτικού κινδύνου εφαρμόζοντας αυστηρότερες διαδικασίες πιστοδοτικών εγκρίσεων και ενισχύοντας τους μηχανισμούς επαναείσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Επισκόπηση Μεγεθών Ισολογισμού του Ομίλου

Δεδομένου του επιδεινούμενου οικονομικού κλίματος, η Τράπεζα συνεχίζει να εφαρμόζει συντηρητική πολιτική πιστοδοτήσεων και να προβαίνει σε σχηματισμό αυξημένων προβλέψεων για επισφαλή δάνεια, λόγω του αυξημένου πιστωτικού κινδύνου στον οποίο είναι εκτεθειμένη η Τράπεζα ως επίσης και το σύνολο του Ελληνικού Τραπεζικού συστήματος. Ως εκ τούτου, οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις αυξήθηκαν σε €121,8 εκ. έναντι €103,7 εκ. το Δεκέμβριο 2009 και οι χορηγήσεις μετά από προβλέψεις, μειώθηκαν κατά 6% σε €1,8 δις. Το σύνολο επενδύσεων σε τίτλους (Ομόλογα, Μετοχές, Α/Κ) μειώθηκε κατά 12% σε σχέση με το Δεκέμβριο 2009 και διαμορφώθηκε σε €45,5 εκατ. Αντίστοιχα, το σύνολο του ενεργητικού μειώθηκε κατά 10% και διαμορφώθηκε σε €2,2 δις έναντι €2,4 δις το Δεκέμβριο 2009.

Οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 18% σε σχέση με την 31/12/2009 και διαμορφώθηκαν σε €1,5 δις. Οι παράγοντες που επέδρασαν στη διαμόρφωση της αρνητικής αυτής τάσης είναι η σημαντική εκροή καταθέσεων που αντιμετώπισε το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα κατόπιν της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Οικονομίας και, κυρίως μέχρι το α' τρίμηνο, η αρνητική επίδραση της ανάκλησης των αδειών των ασφαλιστικών εταιριών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και Commercial Value στη φήμη και πελατεία της Τράπεζας. Οι πρόσφατες εξελίξεις όμως, με την συμμετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας και την αλλαγή της εταιρικής ταυτότητας της Τράπεζας σε Τ BANK έχουν ήδη αναστρέψει αυτές τις αρνητικές επιδράσεις, και αναμένεται να συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυση της καταθετικής βάσης.

Μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά €48,4 εκ., η οποία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο 2010, το σύνολο ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου αυξήθηκε σε €114,3 εκ. Η μερική κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου σε συνδυασμό με τη σημαντική συσσώρευση ζημιών κατά την παρούσα και τις προηγούμενες χρήσεις συνέτεινε στη διαμόρφωση του ενοποιημένου συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε 9,2%.

Επισκόπηση Αποτελεσμάτων του Ομίλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.