ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεργασία με τον ΟΛΘ εξετάζουν οι Ούγγροι

18:09 - 13 Σεπ 2010 | Επιχειρήσεις
Την ενίσχυση της συνεργασίας με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), ιδιαίτερα σε θέματα διακίνησης προϊόντων από και προς την Ουγγαρία, διερευνά η ουγγρική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας της Ουγγαρίας, Ζολτ Μπέτσεϊ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε, στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Μπέτσεϊ συναντήθηκε σήμερα, με τη διοίκηση του ΟΛΘ, και συζήτησε το θέμα της ενδεχόμενης "εξόδου" της Ουγγαρίας στη Μεσόγειο, μέσω της Θεσσαλονίκης.

Ο υφυπουργός γνωστοποίησε στη διοίκηση του ΟΛΘ το ουγγρικό ενδιαφέρον για το διαγωνισμό ανακατασκευής του γερανού 34, που έχει προκηρύξει η εταιρία, καθώς και για διαγωνισμούς, που θα γίνουν στο μέλλον, για γερανούς.

Υπενθύμισε ότι τους πρώτους γερανούς στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης είχε προμηθεύσει, τη δεκαετία του ’70, ουγγρική εταιρία και πρόσθεσε ότι η εν λόγω επιχείρηση μπορεί να αποτελέσει - με την υποστήριξη της ουγγρικής κυβέρνησης - πάλι συνεργάτη του ΟΛΘ.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι για τις μεταφορές της η Ουγγαρία αξιοποιεί - λόγω εγγύτητας -το λιμάνι της Ριέκας στην Κροατία, ωστόσο, όπως υπογράμμισε, "θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης".

Σύμφωνα με τον κ. Μπέτσεϊ, ο "δρόμος" της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών θα έχει ως πρώτο "σημείο" την υλοποίηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ Θεσσαλονίκης - Βουδαπέστης (προωθείται ενόψει προγραμμάτων logistics, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για το Δούναβη).

Αναφερόμενος στην ουγγρική προεδρία της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης, το α’ εξάμηνο του 2011, τόνισε ότι θα δοθεί έμφαση, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση των Πανευρωπαϊκών Αξόνων μεταφοράς και πρόσθεσε ότι αναμένεται να συναντηθεί και με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα οικονομικής διπλωματίας, Σπύρο Κουβέλη, με τον οποίο θα συνομιλήσουν για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, υπάρχουν περιθώρια διεύρυνσης των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας - Ουγγαρίας σε παραδοσιακούς τομείς όπως τα τρόφιμα.

Από την πλευρά τους, ο πρέσβης της Ουγγαρίας στην Αθήνα, Γιόσεφ Τοτ και ο σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ουγγρικής πρεσβείας στην Ελλάδα, Ακος Νέμετ τόνισαν, μεταξύ άλλων, ότι η Ουγγαρία δίνει έμφαση στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, την προσέλκυση ξένων επενδυτών, μεταξύ των οποίων και Ελλήνων.

Εξάλλου, στη διάρκεια επιχειρηματικού φόρουμ που πραγματοποιήθηκε αργότερα, συζητήθηκαν οι επενδυτικές ευκαιρίες σε Ελλάδα και Ουγγαρία καθώς και οι τομείς δραστηριότητας, στους οποίους υπάρχουν προοπτικές επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τις παρουσιάσεις που έγιναν, ο τουρισμός και η βιομηχανία οχημάτων παρουσιάζουν πρόσφορο "έδαφος" για τη σύναψη συνεργασιών μεταξύ εταιριών από τις δύο χώρες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.