ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΡΑΕ: «Πράσινο φως» για δύο έργα της ΔΕΗ και του Κοπελούζου

08:23 - 23 Σεπ 2010 | Επιχειρήσεις
Δύο ακόμη μεγάλα έργα ΑΠΕ που ήταν βαλτωμένα από το 2006, ξεμπλόκαρε χθες η ολομέλεια της ΡΑΕ, χορηγώντας τους άδεια παραγωγής, και ανοίγοντας τους στην ουσία το δρόμο για να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στη διαδικασία «Fast Track».

Πρόκειται για τη δημιουργία αιολικών πάρκων ισχύος 390 MW στις Κυκλάδες (Άνδρο- Τήνο, Πάρο, Νάξο) από τον όμιλο Κοπελούζου και τη διασύνδεσή τους με το Λαύριο, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, καθώς και ένα αντίστοιχο έργο της ΔΕΗ στην Άνδρο (150 MW και κόστους 400 εκ. ευρώ).

Δεν αποκλείεται μάλιστα το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών αναφορικά με το καλώδιο διασύνδεσής τους με την ηπειρωτική χώρα, αφού πρόκειται για τον ίδιο γεωγραφικό χώρο, κάτι που θα κληθεί να εξετάσει ο ΔΕΣΜΗΕ.

Τα έργα αυτά έρχονται να προστεθούν στα πρώτα τρία που «ξεβάλτωσε» προ 15νθημέρου η ΡΑΕ, δηλαδή το project του σχήματος Iberdrola– Ρόκα για τη διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου με στόχο την αξιοποίηση αιολικού τους δυναμικού, συνολικής ισχύος 700 MW (ύψους 1,5 δισ. ευρώ), καθώς επίσης δύο υβριδικά έργα, ένα της ΕDF στην Κρήτη και ένα της Ελλάκτωρ στη Λέσβο.

Έρχεται και 2η ομάδα έργων…

Και έπεται να εξεταστεί μια δεύτερη ομάδα έργων, με μεταγενέστερες αιτήσεις της περιόδου 2008-2010. Σε αυτήν περιλαμβάνεται το σχέδιο επίσης του ομίλου Κοπελούζου για τη διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο και τη δημιουργία ενός συμπλέγματος αιολικών πάρκων στο νησί, ισχύος 1.100 ΜW με συνολικό κόστος 2- 2,5 δισ. ευρώ, το οποίο έχει κατατεθεί από το 2009. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και το αίτημα της γαλλικής Εdf για τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων και την επίσης αξιοποίηση αιολικού τους δυναμικού ισχύος 300 ΜW, έργο αξίας άνω των 600 εκατ. ευρώ, όπως και το αίτημα για διασύνδεση της Πελοποννήσου με την Κρήτη με δημιουργία μεγάλου αριθμού αιολικών πάρκων, έργο αξίας 2-2,5 δισ. ευρώ, που κατέθεσε προ μηνός στη ΡΑΕ η ΤΕΡΝΑ.

Γιώργος Φιντικάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:24 - 23 Σεπ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.