ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ING: Ψαλιδίζει τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2011

13:24 - 04 Νοε 2010 | Επιχειρήσεις
Σημαντική επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης αναμένει για το 2011 η ING Investment Management, προβλέποντας μια διευρυνόμενη απόκλιση στις αποδόσεις των αναδυόμενων σε σχέση με τις ανεπτυγμένες οικονομίες, υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές και αυξανόμενη αβεβαιότητα ως προς τα μακροοικονομικά ζητήματα.

Ειδικότερα, η ING IM αναμένει αύξηση του πραγματικού παγκόσμιου ΑΕΠ περίπου στο 3,8% το 2011, σε σύγκριση με τις προβλέψεις του 4,8% για το 2010. Η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται στο 6,5% κατά το επόμενο έτος (2010: 8,1%) για τις αναδυόμενες οικονομίες και 1,6% (2010: 2,2%) στον ανεπτυγμένο κόσμο, διευρύνοντας περαιτέρω το χάσμα των οικονομικών επιδόσεων μεταξύ των δύο.

Οι προβλέψεις αυτές θα μπορούσαν να μεταβληθούν περαιτέρω από την πιθανότητα - που κυμαίνεται στο 25% - και ενσωματώνει μια ακόμα σοβαρή ύφεση, σε σύγκριση με την κατά 15% πιθανότητα μιας ευχάριστης έκπληξης, που αφορά ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Οι ανεπτυγμένες οικονομίες ενδέχεται να συνεχίσουν να χαρακτηρίζονται από τάσεις από -μόχλευσης και αδρανές παραγωγικό δυναμικό, εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αποπληθωρισμό και χαμηλή ονομαστική ανάπτυξη.

Όπως επισημάνθηκε κατά το ετήσιο συνέδριο της ING IM για τις προοπτικές της επόμενης χρονιάς, οι μη δοκιμασμένες πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο θα μπορούσαν να επιτείνουν την ήδη υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές.

Σύμφωνα με την ING IM, ένα μεγάλο μέρος του «ανεπτυγμένου» κόσμου έχει προβεί μόνο στο 30% - 40% των προσαρμογών που απαιτούνται, προκειμένου να ενταχθούν στο νέο περιβάλλον και στις προκλήσεις που δημιουργούνται, ενώ εκτιμά ότι υπάρχει 60% πιθανότητα οι παγκόσμιες οικονομίες και οι αγορές να βρεθούν σε «σύγχυση» μέσα στο 2011.

«Είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τραχύ και ευμετάβλητο οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον μέσα στο επόμενο έτος, με την απόκλιση μεταξύ αναδυόμενων και ανεπτυγμένων οικονομιών να διευρύνεται περαιτέρω. Οι εταιρείες και οι επενδυτές θα πρέπει επίσης να είναι προετοιμασμένοι για απροσδόκητα αποτελέσματα από τις τα ασυνήθιστα οικονομικά μέτρα που έχουν αναλάβει οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες», τόνισε ο Valentijn van Nieuwenhuijzen, Head of Strategy, Strategy and Tactical Asset Allocation Group.

Προοπτικές των βασικότερων κατηγοριών κεφαλαίου κατά το 2011

Κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου, η ING IM παρείχε τις ακόλουθες προβλέψεις για τις βασικότερες κατηγορίες κεφαλαίου για του 2011:

Μετοχές

 

H ING IM θεωρεί ότι οι βασικές κινητήριες δυνάμεις για τις μετοχικές αγορές το 2011 θα είναι η θετική ανάπτυξη της κερδοφορίας, οι ελκυστικές αποτιμήσεις, η άφθονη ρευστότητα και η ισχυρή εταιρική περιουσία. Αυτές θα τροφοδοτήσουν τρεις σημαντικές εξελίξεις μέσα στο επόμενο έτος  ένα σταθερό εισόδημα και μία βιώσιμη ανάπτυξη, τις αυξημένες εταιρικές δαπάνες, και τις αναδυόμενες αγορές.

Διατηρήσιμο Εισόδημα και ανάπτυξη κερδοφορίας

 Εδώ, τα μερίσματα θα καταστούν ακόμη πιο σημαντικός παράγοντας δημιουργίας εισοδήματος, ενώ τα χαμηλά επίπεδα ταμειακών εκροών, οι υγιείς ισολογισμοί και η υψηλή κερδοφορία θα ενισχύσουν περεταίρω την κερδοφορία.

Εταιρικές δαπάνες
Η εταιρική εμπιστοσύνη ενισχύεται, και οι δυνατές ταμειακές ροές και ισολογισμοί θα οδηγήσουν σε αυξανόμενη δραστηριότητα επαναγορών ιδίων μετοχών, ενίσχυση των διανεμόμενων μερισμάτων, αύξηση των συγχωνεύσεων και εξαγορών και δαπανών κεφαλαίου.

Αναδυόμενες αγορές

Υπάρχουν ακόμα πολλά θέλγητρα εδώ για τους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών επιπέδων δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους και υψηλής οικονομικής ανάπτυξης. Η ING IM εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι αποτιμήσεις των αναδυόμενων μετοχικών αγορών δεν κυμαίνονται σε επίπεδα «φούσκας», όπως ισχυρίζονται ορισμένοι σχολιαστές της αγοράς.

Σταθερό Εισόδημα (fixed income)

 

Η ING IM πιστεύει ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα παραμείνουν χαμηλές και τα ασφάλιστρα κινδύνου ελκυστικά. Οι αγορές κρατικών ομολόγων θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται από τα χαμηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, την παροχή χρηματικής ρευστότητας και τον εξασθενημένο πληθωρισμό.

Συνάλλαγμα

Η ING IM πιστεύει ότι υπάρχει χαμηλός κίνδυνος να μετατραπεί ο τρέχων επονομαζόμενος «Συναλλαγματικός Πόλεμος» σε έναν εμπορικό πόλεμο. eστόσο, το 2011 θα οδηγήσει σε μια σαφέστερη διάκριση μεταξύ των νικητών και των ηττημένων. Η ING IM αναμένει μία εποικοδομητική πολιτική «λύση» για την παγκόσμια συναλλαγματική ένταση και συνεπώς προβλέπει περαιτέρω ανατίμηση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών έναντι των νομισμάτων των ανεπτυγμένων οικονομιών.

Μεταξύ των ανεπτυγμένων αγορών, αναμένεται το δολάριο να εξασθενίσει περαιτέρω σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, λόγω των πιο επιθετικών μέτρων χρηματικής ποσοτικής ενίσχυσης των ΗΠΑ.

Είναι σημαντικό ότι πολλές τάσεις και αποκλίνουσες εξελίξεις βρίσκονται σε ισχύ στις αγορές συναλλάγματος. Δεδομένου αυτού, η ING IM εκτιμά ότι οι επενδυτές πρέπει να δώσουν περισσότερη έμφαση στο συνάλλαγμα ως περιουσιακό στοιχείο. Διαθέτει μία σειρά από μεγάλες και ασυσχέτιστες με τις άλλες κατηγορίες επένδυσης ευκαιρίες να παράγει Alpha και αντίστοιχες αποδόσεις.

Real Estate

Η αυξημένη απόδοση της ακίνητης περιουσίας θα μπορούσε να συνεχιστεί το 2011. Η ING IM αναφέρει ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που στοιχειοθετούν την πρόβλεψη αυτή. Συγκεκριμένα ότι πολλές εισηγμένες εταιρείες ακινήτων έχουν ήδη αναχρηματοδοτηθεί και ότι τα υποκείμενα εμπορικά τους ακίνητα βρίσκονται σε ένα σημείο καμπής, όσον αφορά τα αδιάθετα ακίνητα και τα ενοίκια, ενώ οι μερισματικές αποδόσεις στις ανεπτυγμένες αγορές είναι ελκυστικές.

Εμπορεύματα

Τα εμπορεύματα εξακολουθούν να υποστηρίζονται από την ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές, επομένως η επενδυτική ζήτηση θα συνεχιστεί μέσα στο 2011. Η ING IM πιστεύει ότι μέσα στο επόμενο έτος τα πολύτιμα μέταλλα, θα είναι οι πρωταγωνιστές των αγορών εμπορευμάτων και θα ακολουθήσουν τα βιομηχανικά μέταλλα. Ο χρυσός θα συνεχίσει να ευνοείται από ένα σύνολο παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων της αναζήτησης προστασίας, του γεγονότος ότι οι κεντρικές τράπεζες καθίστανται αγοραστές και η προσφορά χρυσού είναι περιορισμένη.

Ωστόσο, η ING IM προειδοποιεί ότι υπάρχουν αβεβαιότητες που θα αντιμετωπίσουν οι αγορές εμπορευμάτων το επόμενο έτος, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής της αποδυνάμωσης του παγκοσμίου εμπορίου, ενδεχόμενων αστοχιών ή εφαρμογής περιοριστικής οικονομικής πολιτικής της Κίνας και της πιθανότητας κλιμάκωσης των νομισματικών πολέμων σε εμπορικούς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.