ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας της Henkel το γ’ 3μηνο

19:07 - 15 Νοε 2010 | Επιχειρήσεις
Στα €349 εκατ. διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Henkel το τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 είχαν διαμορφωθεί στα €256 εκατ. Τα κέρδη ανά προνομιούχο μετοχή διπλασιάστηκαν, φτάνοντας στα €0,78 από τα €0,39. Το αντίστοιχο προσαρμοσμένο μέγεθος διαμορφώθηκε στα €0,80, σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σύγκριση με τα €0,59 της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2010, οι πωλήσεις της Henkel ανήλθαν στα €3,961 δισ. Στο πλαίσιο ενός θετικού, σε γενικές γραμμές, επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το μέγεθος αυτό συνιστά αύξηση 13,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Μετά την προσαρμογή των μεγεθών για συναλλαγματικές διαφορές, η αύξηση των πωλήσεων ανήλθε στο 6,4%. Σε όρους οργανικών μεγεθών (οικονομικά μεγέθη έπειτα από την προσαρμογή για συναλλαγματικές διαφορές, εξαγορές και αποεπενδύσεις), οι πωλήσεις σημείωσαν σημαντική αύξηση της τάξης του 6,5%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Σε αυτή τη θετική εξέλιξη συνέβαλλαν όλοι οι επιχειρηματικοί τομείς της Henkel. Έπειτα από μια οριακή κάμψη της ανάπτυξης των πωλήσεων στο δεύτερο τρίμηνο, ο Τομέας Απορρυπαντικών & Οικιακής Φροντίδας σημείωσε ανάπτυξη 3,4%. Για μια ακόμη φορά, ο Τομέας Καλλυντικών & Προσωπικής Φροντίδας σημείωσε σημαντικά μεγαλύτερη ανάπτυξη σε σχέση με το μέσο όρο της αγοράς, με τις πωλήσεις του να αυξάνονται κατά 4,6%. Με ανάπτυξη της τάξης του 9,7%, η οποία οφείλεται τόσο στην τιμολογιακή πολιτική, όσο και στους όγκους των πωλήσεων, ο Τομέας Συγκολλητικών Τεχνολογιών εμφάνισε σχεδόν διψήφια ποσοστά βελτίωσης σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) αυξήθηκαν κατά 73%, από τα €290 εκατ. στα €501 εκατ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη σημαντική βελτίωση που σημειώθηκε στον Τομέα Συγκολλητικών Τεχνολογιών, ο οποίος μπόρεσε να διατηρήσει ένα σημαντικό ρυθμό αύξησης της κερδοφορίας. Μετά την προσαρμογή εκτάκτων κερδών (€10 εκατ.) και δαπανών αναδιάρθρωσης (€26 εκατ.), τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων και τόκων ενισχύθηκαν κατά 27%, από τα €407 εκατ. στα €517 εκατ.

Το περιθώριο κερδών προ φόρων και τόκων αυξήθηκε σημαντικά, από το 8,3% στο 12,7%. Το προσαρμοσμένο περιθώριο κερδών προ φόρων και τόκων αυξήθηκε από το 11,7% στο 13%.

Τα αποτελέσματα των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων της εταιρείας βελτιώθηκαν  από τα – €40 εκατ. στα – €37 εκατ., λόγω των χαμηλότερων καθαρών χρεών. Ο φορολογικός συντελεστής διαμορφώθηκε στο 26,1%.

Χάρη στην αύξηση των κερδών προ φόρων και τόκων, τα καθαρά κέρδη τριμήνου αυξήθηκαν κατά 90,6%, από τα €180 εκατ. στα €343 εκατ. Μετά την αφαίρεση δικαιωμάτων μειοψηφίας, ύψους €6 εκατ., τα καθαρά κέρδη τριμήνου έφτασαν τα €337 εκατ., από τα €172 εκατ. του αντίστοιχου περσινού τριμήνου.

Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε επίσης στη διαχείριση του καθαρού κεφαλαίου κίνησης. Σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2009, η σχέση του καθαρού κεφαλαίου κίνησης προς τις πωλήσεις μειώθηκε στο 7,8%, εμφανίζοντας βελτίωση κατά δυόμισι ποσοστιαίες μονάδες. Λόγω της σημαντικής αύξησης των καθαρών κερδών, ο λόγος κάλυψης εξυπηρέτησης χρέους αυξήθηκε περίπου στο 56% κατά το τρίμηνο αυτό.

«Στο τρίτο τρίμηνο, οι πρόσφατες επιτυχίες μας ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο, με αποτελέσματα ακόμη καλύτερα σε σχέση με τις καλές επιδόσεις που σημειώσαμε στα πρόσφατα τρίμηνα. Αυτό είναι το πρώτο τρίμηνο στο οποίο το περιθώριο κερδών προ φόρων και τόκων έφτασε στο 13%», δήλωσε ο Kasper Rorsted, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Henkel και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. «Θα ήθελα να σημειώσω ότι όλοι οι επιχειρηματικοί μας τομείς, σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές που δραστηριοποιούμαστε, συνέβαλλαν σημαντικά σε αυτή την επιτυχία – και μάλιστα, σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις. Οι επιτυχημένες καινοτομίες μας και τα δυναμικά μας brands έδωσαν σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη μας. Πέρα όμως από αυτό, η προσαρμογή των δομών κόστους και η πρόοδος στην υλοποίηση των στρατηγικών μας προτεραιοτήτων είχαν επίσης σημαντική συμβολή σε αυτή την εξέλιξη», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το σύνολο του χρηματοοικονομικού έτους, ο κύριος Rorsted δήλωσε: «Εκτιμούμε ότι το προσαρμοσμένο περιθώριο κερδών προ φόρων και τόκων θα ανέλθει πάνω από 12% το 2010 που θα συνοδεύεται από μια σημαντική βελτίωση – άνω του 45% – και στα προσαρμοσμένα κέρδη ανά προνομιούχο μετοχή. Είναι πιθανό το 2010 να είναι το πιο επιτυχημένο χρηματοοικονομικό έτος στην ιστορία της Henkel, γεγονός που μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη των οικονομικών μας στόχων για το 2012».

Εκτιμήσεις για τις πωλήσεις και την κερδοφορία του 2010

Στο πλαίσιο των προβλέψεων για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2010, η Henkel εκτιμά ότι ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει στο €3,5%.

Η Henkel εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα καταφέρει ξανά να ξεπεράσει το μέσο όρο ανάπτυξης των αγορών στις οποίες δραστηριοποιείται, σε όρους οργανικών πωλήσεων. Η Henkel αναμένει επιπλέον οφέλη από μια σειρά μέτρων που αφορούν τις λειτουργικές δραστηριότητες της εταιρείας. Για παράδειγμα, αναμένει επιπλέον συνεισφορά στα κέρδη από τις συνέργειες που θα προκύψουν από την ενοποίηση των δραστηριοτήτων της National Starch, καθώς και από την πειθαρχημένη διαχείριση των δομών κόστους. Οι παραπάνω παράγοντες, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση των πωλήσεων, θα επιδράσουν θετικά στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.

Σε σύγκριση με το 2009, η Henkel αναμένει ότι το προσαρμοσμένο περιθώριο κερδών προ φόρων και τόκων θα σημειώσει σημαντική αύξηση, ξεπερνώντας το 12%. Επιπλέον, η εταιρεία αναμένει ιδιαίτερη ενίσχυση – άνω του 45% – και στα προσαρμοσμένα κέρδη ανά προνομιούχο μετοχή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.