ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστολή ΣΜΕΧΑ στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου

12:52 - 01 Απρ 2011 | Επιχειρήσεις
Επιστολή, με την οποία αναφέρεται στο ζήτημα της επιλογής συμβούλων για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, απέστειλε ο ΣΜΕΧΑ στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Ο ΣΜΕΧΑ από την πρώτη στιγμή της κρίσης χρέους, τάχθηκε υπέρ της εξυγίανσης των δημοσιονομικών της χώρας καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Μοναδικό συμφέρον των Ανώνυμων Χρηματιστηριακών Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών είναι η επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη, η μείωση του χρέους και ο μηδενισμός των ελλειμμάτων. Μόνο αν η οικονομία της χώρας πάει καλά θα μπορέσουν και οι ΑΧΕΠΕΥ να επιβιώσουν και να επιστρέψουν στην κερδοφορία. Είναι γνωστό άλλωστε πως το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ο καθρέφτης της χώρας και μόνο όταν τα οικονομικά της είναι υγιή, ενισχύονται οι τιμές των μετοχών και οι τζίροι του χρηματιστηρίου. Λόγω της εμπειρίας που διαθέτουν τα στελέχη των ΑΧΕΠΕΥ, που είναι πιστοποιημένοι από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δημιουργήθηκε πριν μερικούς μήνες κοινοπραξία για να μπορέσει να αποτελέσει έναν εκ των συμβούλων του κράτους. Όμως τότε (όταν έπρεπε να γίνει αποτίμηση των ATE Bank και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου) η κοινοπραξία των μελών του ΣΜΕΧΑ αγνοήθηκε. Το ίδιο διαπιστώνουμε μετά λύπης πως γίνεται και τώρα. Οι «δουλειές» πηγαίνουν ξανά στις ελληνικές και ξένες τράπεζες. Όταν τα χρήματα φεύγουν στο εξωτερικό η στρατιά των ανέργων θα μεγαλώνει όπως και οι απώλειες εσόδων για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι η εμπειρία των ΑΧΕΠΕΥ δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Πρόσφατα προσελήφθη σύμβουλος αποκρατικοποιήσεων, ακαδημαϊκός με ελάχιστη εργασιακή εμπειρία και μάλιστα η αμοιβή θα γίνει σε εταιρεία του εξωτερικού. Έτσι θα χαθούν εισφορές προς ασφαλιστικά ταμεία και φόροι. Ωστόσο ο ΣΜΕΧΑ είναι υπέρ της αξιοποίησης όλων όσων μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, και αν ο συγκεκριμένος μπορεί να συμβάλει τότε καλώς προσελήφθη. Τα μέλη του ΣΜΕΧΑ είναι δεδομένο λόγω γνώσεων και πείρας πως μπορούν να συμβάλλουν στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Εμείς ως μέλη του ΣΜΕΧΑ α) δραστηριοποιούμαστε στην Ελλάδα και γνωρίζουμε καλύτερα την τοπική αγορά ενώ β) δεν έχουμε άμεσες ή έμμεσες συγκρούσεις συμφερόντων και γ) δεν έχουμε αλλότρια οφέλη από τρίτες δραστηριότητες. Ίσως, η Κυβέρνηση θεωρεί πως οι ξένοι έχουν περισσότερες γνώσεις. Όμως οι αναλυτές είτε εργάζονται στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό έχουν σπουδάσει σε πανεπιστήμια, έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους και σε τελική ανάλυση, τα μοντέλα αποτίμησης που χρησιμοποιούνται είναι συγκεκριμένα. Επιπλέον οι εγχώριοι αναλυτές έχουν λάβει πιστοποίηση μετά από εξετάσεις που έδωσαν και για τις οποίες υπεύθυνη είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οι υπηρεσίες που προσφέρουμε στους πελάτες τους είναι υψηλής προστιθέμενης αξίας, ισάξιας και σε πολλές περιπτώσεις καλύτερης ποιοτικά των ξένων οίκων, ενώ πληρώνουμε φόρους (45% επί των κερδών) και ασφαλιστικές εισφορές (44% επί των μισθών) στην Ελλάδα σε αντίθεση με τους ξένους οίκους που δεν αφήνουν τίποτα αντισταθμιστικό στη χώρα.

Είναι επίσης άμεση ανάγκη να τερματιστεί η παραβίαση των κανόνων περί ελεύθερου ανταγωνισμού και να μη χρησιμοποιηθεί ξανά η μέθοδος της απευθείας ανάθεσης. Σε μία περίοδο που το πολιτικό σύστημα δοκιμάζεται και οι πολίτες θεωρούν πως τίποτα δεν γίνεται στο φως και με διαφάνεια, οφείλουμε όλοι να δείξουμε ότι η χώρα μπορεί να αλλάξει πρόσωπο και τακτικές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιβεβαιώσει τα όσα ισχυρίζεται ο ΣΜΕΧΑ περί εφαρμογής των κανόνων ανταγωνισμού σε περίπτωση πώλησης μετοχών του Δημοσίου και ειδικότερα των αρχών της διαφάνειας, του μη αποκλεισμού και της αποφυγής των διακρίσεων. Η εφαρμογή των αρχών αυτών επιβάλλεται σε όλα τα στάδια της διαδικασίας συμπεριλαμβάνοντας και την επιλογή των συμβούλων «αποτίμησης» των συμμετοχών. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πρόσφατα αποδεχθεί εμμέσως τις ενστάσεις του ΣΜΕΧΑ περί συγκρούσεως συμφερόντων των υποψηφίων, αφού –κατά την Ε.Ε.- οι υποψήφιες επενδυτικές τράπεζες δεν θα αποτιμήσουν τις συμμετοχές του Δημοσίου αλλά θα πρέπει να περιοριστούν σε συμβουλές στρατηγικού χαρακτήρα χωρίς πρόσβαση σε εμπορικά και επιχειρηματικά μυστικά των κρατικών ιδρυμάτων. Τα παραπάνω είχαν γίνει γνωστά και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού με επιστολή που είχε αποστείλει ο ΣΜΕΧΑ στις 24 Αυγούστου 2010 και είχε κοινοποιήσει στους αρμόδιους υπουργούς αλλά και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, με αφορμή την επιλογή συμβούλων για την αποτίμηση συμμετοχών του Δημοσίου λόγω της πρότασης που είχε καταθέσει η Τράπεζα Πειραιώς για την εξαγορά της ATE Bank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Πεποίθησή μας πως αν θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα ως χώρα και να μην αντιμετωπίσουμε ξανά τα ίδια προβλήματα, οι αλλαγές πρέπει να είναι ριζικές. Και δεν πρέπει να περιοριστούμε μόνο στις προτεινόμενες από την Τρόικα αλλαγές. Οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μία κοινωνία όπου όλοι θα έχουν το ίδιο σημείο αφετηρίας και θα τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης. Οι νόμοι που περιορίζουν τον ανταγωνισμό πρέπει να αλλάξουν. Ένας από αυτούς είναι και ο νόμος περί αποκρατικοποιήσεων, όπου γίνεται αυθαίρετη επιλογή των συντονιστών-αναδόχων και των αναδόχων. Η ευκαιρία μας είναι τώρα. Θα την «αρπάξουμε» ή θα μείνουμε στα ίδια και θα συνεχίσουν οι «φίλοι», οι «συντεχνίες», τα «δικά μας παιδιά» να διατηρούν τα κεκτημένα τους εις βάρος ολόκληρης της κοινωνίας;

Σας καλούμε για το καλό της ελληνικής οικονομίας, της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών οργανισμών και των ίδιων των ελληνικών επιχειρήσεων να υποστηρίξετε στις μελλοντικές αναθέσεις συμβούλων και τις χρηματιστηριακές εταιρείες».
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.