ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καταρρέει το Χ.Α. υπό το φόβο των ξένων ότι δεν θα πάρουν πίσω τα δανεικά

02:02 - 05 Απρ 2011 | Επιχειρήσεις
Καταρρέει το Χ.Α. υπό το φόβο των ξένων ότι δεν θα πάρουν πίσω τα δανεικά
Δέκα ημέρες ήταν αρκετές για να χαθούν σε επίπεδο ψυχολογίας τα όποια οφέλη από την παροχή βοήθειας της Ε.Ε. προς στην Ελλάδα για την αποπληρωμή των χρεών της χώρας και κυρίως των χρεών προς την τρόικα. Η μείωση του επιτοκίου κατά μία μονάδα, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στα επτά χρόνια, ακόμα και η δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων από τον μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης πέρασαν στα ψιλά, όπως αναφέρουν χρηματιστές. Και πέρασαν στα ψιλά διότι οι ξένες τράπεζες αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να μην πάρουν τα λεφτά τους πίσω και στο ακέραιο, περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν χθες ότι από τη στιγμή που η Σύνοδος Κορυφής κατοχύρωσε σε πρώτη φάση τα χρήματα της Ε.Ε., σε δεύτερη του ΔΝΤ και σε τρίτη των τραπεζών, το ενδεχόμενο να μην πληρωθούν οι ιδιώτες, είναι ο βασικότερος λόγος αυτών που συμβαίνουν στο ταμπλό στις τελευταίες συνεδριάσεις. Η αγορά και κυρίως οι τράπεζες επιστρέφουν στον Οκτώβριο με την Εθνική και την Alpha, στα προ deal επίπεδα. Η Εθνική διαπραγματεύεται στα όρια των 6 ευρώ και η Alpha στα 4,35 ευρώ. Ειδικά, η μετοχή της Εθνικής έχει να βρεθεί στα επίπεδα αυτά από τότε που ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. Γεγονός είναι, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, ότι τίποτα δεν είναι με το μέρος του Χ.Α.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε η Ελλάδα βίωσε το προ μνημονιακό κλίμα, με το Spiegel να επικαλείται πηγές στο ΔΝΤ οι οποίες συστήνουν στην ελληνική κυβέρνηση να τα βρει με τους πιστωτές της. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι το ρόλο αυτό έχει αναλάβει ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και νυν σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμος, αν και άλλοι επισημαίνουν ότι ο κ. Παπαδήμος τα έχει παρατήσει. Χθες έφτασε στην Ελλάδα η τρόικα σε υπηρεσιακό επίπεδο και η Goldman Sachs, στελέχη της, που βρίσκονται την περίοδο αυτή στην Ελλάδα, έχουν οργώσει τράπεζες και μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες. Σημειωτέον, ότι ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, συναντήθηκε χθες με τον μεγαλο/επενδυτή κ. Τζορτζ Σόρος, έναν από τους λίγους κυνηγούς χρήματος στο δυτικό κόσμο που δεν «πιστεύει» ότι η Ευρώπη θ' αφήσει τελικά την Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Τα ταξίδια και οι επαφές των ξένων στην Ελλάδα είναι πολλές, τη στιγμή που τα στοιχεία για το έλλειμμα του '10 δείχνουν διψήφιο ποσοστό, πάνω από 10,6% και η κυβέρνηση αργεί απελπιστικά στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων. Υπό αυτά τα δεδομένα, οι χρηματιστές συστήνουν αποχή, τουλάχιστον μέχρι τις 15 Απριλίου, όπου και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:42 - 05 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.