ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρίση: Άλλοι επιστρέφουν στα κεριά και άλλοι στο... ταχυδρομικό περιστέρι

01:10 - 14 Απρ 2011 | Επιχειρήσεις
Αντιμέτωποι με την ολοένα και εντονότερη αδυναμία των καταναλωτών να πληρώσουν τους λογαριασμούς που «τρέχουν» εν μέσω οικονομικής ύφεσης βρίσκονται οι οργανισμοί κοινής ωφέλειας, η οποία απορρέει αφενός από τις δραστικές μειώσεις των μηνιαίων αποδοχών των εργαζομένων και αφετέρου από τα υψηλά επίπεδα ανεργίας λόγω αύξησης των απολύσεων προσωπικού σε όλους τους κλάδους εργασίας, καθώς και της χαμηλής ζήτησης ανθρώπινου δυναμικού τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Πρόσφατα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για εκατοντάδες φέσια σε ΟΤΕ ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, τα οποία προέρχονται όχι μόνο από τους πολίτες, αλλά παράλληλα και από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Ειδικότερα, στα 60 εκατ. ευρώ (από 30 εκατ. ευρώ η καθεμία) υπολογίζονται οι επισφάλειες από απλήρωτους λογαριασμούς σε ΟΤΕ και Cosmote. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κυρίως στην Cosmote τα φέσια παρουσιάστηκαν διπλάσια συγκριτικά με τα αντίστοιχα του 2009, τα οποία μόλις που ανέρχονταν στα 17 εκατ. ευρώ. Η εικόνα αυτή στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας αντικατοπτρίζει τη δυσκολία που συναντά η πλειοψηφία των καταναλωτών να «χώσει» το χέρι στην τσέπη κάθε μήνα, προκειμένου να πληρώσει το λογαριασμό των κλήσεων από το κινητό τηλέφωνο, παρά τα νέα φθηνά πακέτα που προωθούν κατά καιρούς οι επιχειρήσεις του κλάδου προς προσέλκυση περισσότερης πελατείας. Τα φέσια αποτελούν σημαντικό «βαρίδι» στις τηλεπικοινωνίες πόσο μάλλον σε μία τόσο δυσχερή οικονομικά συγκυρία, ενώ λίγες εβδομάδες νωρίτερα ο ΟΤΕ ανακοινώνοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης τετάρτου τριμήνου βρέθηκε με ζημιές ύψους 91,7 εκατ. ευρώ. Το αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί οι εταιρείες στον τομέα της επικοινωνίας έχουν αναγκάσει τις διοικήσεις τους να εξετάζουν τρόπους προς περιορισμό του παραπάνω φαινομένου,  με τον κυρίαρχο να αποτελεί ο «τηλεπικοινωνιακός Τειρεσίας», ως προστασία από τους κακοπληρωτές. Πάντως, οι εκτιμήσεις τοποθετούν τις επισφάλειες έως το τέλος του έτους στα 40 εκατ. ευρώ, γεγονός που αναγκάζει τις επιχειρήσεις να δράσουν κατεπειγόντως!

Ένας ένας εγκαταλείπει τη σύνδεση και αγοράζει κάρτα!

Και δεν είναι μόνο τα φέσια που βλέπουν οι τηλεπικοινωνίες να παίρνουν την «ανιούσα». Παράλληλα, έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό και οι πελάτες που εγκαταλείπουν τη σύνδεση στα κινητά τους τηλέφωνα, επιστρέφοντας και πάλι στα καρτοκινητά. Ουσιαστικά, οι καταναλωτές δίνουν προβάδισμα στην επιλογή μιας καρτοκινητής που το πολύ να κοστίζει 20 ευρώ, παρά σε μηνιαίους λογαριασμούς, με το «κοντέρ» να γράφει το κάθε λεπτό ομιλίας. Συγκεκριμένα, στην Cosmote το ποσοστό καρτοκινητών συνδέσεων και συνδέσεων συμβολαίου έχει διαμορφωθεί σε αναλογία 70%- 30%. Χαρακτηριστικό της προσπάθειας μείωσης του τηλεφωνικού κόστους από την πλευρά των πελατών και στη σταθερή τηλεφωνία είναι το γεγονός ότι από τους 35.000 συνδρομητές που εγκαταλείπουν τον ΟΤΕ, μόνο τα δύο τρίτα επιλέγουν εναλλακτικούς παρόχους, ενώ περίπου 11.000 από αυτούς διακόπτουν εντελώς τη σύνδεσή τους και επιλέγουν την κινητή τηλεφωνία και κυρίως την καρτοκινητή.

Απλήρωτοι και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ - Στα 385 εκατ. ευρώ τα φέσια

Στο μεταξύ, ο «πονοκέφαλος» των απλήρωτων λογαριασμών έχει επεκταθεί και στην ηλεκτρική ενέργεια.  Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΔΕΗ, η αξία των λογαριασμών που βρίσκονται σε καθυστέρηση έχει φτάσει στα 385 εκατ. ευρώ, όταν στο τέλος του 2009 η αξία τους υπολογιζόταν στα 284 εκατ. ευρώ. Τα φέσια αυτά προέρχονται από 150.000 καταναλωτές, οι οποίοι έχουν να πληρώσουν λογαριασμούς της ΔΕΗ πάνω από 6 μήνες, ενώ οι συνολικές οφειλές τους υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 23 εκατ. ευρώ (6% του συνόλου).

Την ίδια στιγμή, 170 εκατ. ευρώ καταμετρούνται τα φέσια στην ΕΥΔΑΠ από πολίτες και από οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ εκτός από την εξόφληση των λογαριασμών ΔΕΚΟ, αδυναμία αποπληρωμής παρουσιάζεται τώρα και στα κοινόχρηστα. Πολλοί δήμοι δέχονται συνεχείς πιέσεις από καταστηματάρχες και ενοικιαστές για μείωση των δημοτικών τελών, κάτι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί δεδομένης της κακής οικονομικής κατάστασης πολλών οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Η αβεβαιότητα για το κατά πού θα κινηθούν οι επισφάλειες των εν λόγω οργανισμών κοινής ωφέλειας στο μέλλον είναι μεγάλη, ενώ ενισχύεται περαιτέρω ενόψει των νέων πρόσθετων μέτρων, που εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση, ύστερα από την αναθεώρηση προς τα πάνω του περσινού ελλείμματος στο 10,3%  του ΑΕΠ.
Σταυρούλα Μαλαίνου 

Τελευταία τροποποίηση στις 01:37 - 14 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.