ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάνω από 400 εκατ. ευρώ θέλει η κυβέρνηση από την πώληση του 10% του ΟΤΕ

01:34 - 27 Μαϊ 2011 | Επιχειρήσεις
Σε σκληρά παζάρια ετοιμάζεται να επιδοθεί η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου στις τρέχουσες τιμές να πουλήσει το 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telecom... πώληση μέσω της οποίας προσδοκά ότι θα βγάλει πάνω από 400 εκατ. ευρώ. Μόλις χθες ενεργοποιήθηκε η option για την πλήρη ιδιωτικοποιήση του Οργανισμού, καθώς ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέχεια των αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, απέστειλε επιστολή στην διοίκηση της Deutsche Telekom, για την εκκίνηση της σχετικής διαδικασίας. Το ΥΠΟΙΚ δίνει χρονικό περιθώριο διάρκειας 30 ημερών στο γερμανικό όμιλο, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η μεταβίβαση.
Η στάση της Deutsche Telecom
 
Πρόθεση της Deutsche Telecom είναι να παζαρέψει σκληρά για την απόκτηση επιπλέον ποσοστού στον Οργανισμό. Πάντως ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και αυτό της πλήρους αποχώρησης του Δημοσίου από τον Οργανισμό, με πώληση του συνόλου του 16%, που ελέγχει άμεσα.

Ωστόσο, λίγες μέρες νωρίτερα η διοίκηση της Deutsche Telecom φαινόταν  να κρατά επιφυλακτική στάση προς την όλη διαδικασία εξαγοράς. Οι ενστάσεις των στελεχών της εταιρείας αφορούσαν αφενός στην έλλειψη συνεργασίας με την ελληνική πλευρά και αφετέρου στην οικονομική ύφεση που πλήττει τη χώρα, η οποία κατά συνέπεια «λυγίζει» την επιχειρηματικότητα.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο όμιλοι είχαν υπογράψει συμφωνία πώλησης το 2008, σύμφωνα με την οποία εάν η ελληνική κυβέρνηση θελήσει να πουλήσει επιπλέον ποσοστό , η DT υποχρεούται να το αγοράσει έως τα τέλη του 2011 σε τιμή 15% υψηλότερη από τη μέση χρηματιστηριακή τιμή των προηγούμενων είκοσι ημερών.
 
Τους παραπάνω λόγους για τους οποίους η διοίκηση της DT είναι διστακτική επικαλέσθηκε προ ημερών ο επικεφαλής των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων του ομίλου εκτός Γερμανίας κ. Ρόλαντ Μάλερ μιλώντας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, επισημαίνοντας παράλληλα πως προβλέπεται «κύμα» εξαγορών  τηλεπικοινωνιακών Οργανισμών σε άλλες χώρες.
 
Όπως τόνισε ο ίδιος, οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία αποτελούν «τροχοπέδη» στην ανάκαμψη των πωλήσεων τουλάχιστον μέχρι και το 2013.
 
Για αυτό και σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο Μάλερ είχει διευκρινίσει ότι παρά τους προαναφερθέντες όρους της μεταξύ τους συμφωνίας, η Deutsche Telecom δεν θα αγοράσει περαιτέρω μετοχές από τη διασπορά, εάν τελικά η εξαγορά πραγματοποιηθεί.
 ΄

Σκληρά παζάρια - Τι ζητούν οι Γερμανοί

 
Στο μεταξύ ενδεχομένως και εντός του Σαββατοκύριακου καταφθάνουν στην Ελλάδα στελέχη του διοικητικού και εποπτικού συμβουλίου της Deutsche Telecom, προκειμένου να διαπραγματευθούν με την ελληνική κυβέρνηση. Οι διαπραγματεύσεις πρόκειται να είναι σκληρές και αυτό γιατί οι Γερμανοί ζητούν για την εξαγορά του 10% του ΟΤΕ περιορισμό του κόστους προσωπικού, γεγονός που σηματοδοτεί από τη μία μετατάξεις του προσωπικού ή «μπλόκο» στη μονιμότητα. Παράλληλα, στη «λίστα» των αιτημάτων των Γερμανών περιλαμβάνεται και η έκκληση για ελαστικότερη εποπτεία από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
 

Αντιδρά η ΟΜΟΕ - ΟΤΕ

 
Πάντως η απόφαση πώλησης του 10% του ΟΤΕ έχει πυροδοτήσει την έντονη αντίδραση της ΟΜΕ-ΟΤΕ, η οποία προχωρά σε δυναμικές κινητοποιήσεις.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια χθεσινής της συνεδρίασης, η Ομοσπονδία αποφάσισε την κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας στον Όμιλο την Πέμπτη 2 Ιουνίου αρχής γενομένης από την έναρξη της πρωινής βάρδιας. Την ίδια μέρα προγραμματίζει συγκέντρωση στις 8.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο ΔΑΪΣ (Παράδεισος Αμαρουσίου), όπου πραγματοποιείται το 6ο Διεθνές Συνέδριο της ΕΕΤΤ .

Το Σάββατο 4 Ιουνίου, οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στις 11.00 στην Ομόνοια.
Οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν την Πέμπτη 9 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία η Ομοσπονδία θα πραγματοποιήσει 24ωρη πανελλαδική απεργία και πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 13.00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου θα προχωρήσει τέλος σε εικοσιτετράωρη απεργιακή κινητοποίηση από κοινού με τις άλλες υπό ιδιωτικοποίηση δημόσιες επιχειρήσεις.

Σ. Μ.
Τελευταία τροποποίηση στις 14:14 - 27 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.