ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΣΦΑ: Επενδύσεις 2,5 δισ.ευρώ για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου

14:55 - 30 Μαϊ 2011 | Επιχειρήσεις
Επενδύσεις συνολικού ύψους 2,5 δισ.ευρώ για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου και των διεθνών διασυνδέσεων έχει προγραμματίσει η ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, θυγατρική της ΔΕΠΑ).

Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γ. Παπαρσένος μιλώντας στο συνέδριο "2011 Mediterranean Oil and Gas Conference", με αντικείμενο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην περιοχή της Μεσογείου, που διοργανώνεται στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Ο ίδιος επεσήμανε ότι ενώ η μητρική ΔΕΠΑ είναι υπό ιδιωτικοποίηση, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι ο ΔΕΣΦΑ, που διαχειρίζεται το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου και τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, θα παραμείνει υπό τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο του κράτους.
Οι νέες επενδύσεις που σχεδιάζονται ή βρίσκονται σε εξέλιξη περιλαμβάνουν την επέκταση της Ρεβυθούσας (159 εκατ. ευρώ), το ελληνικό τμήμα του αγωγού South Stream (640 εκατ.) και του αγωγού Ελλάδας - Ιταλίας (δηλαδή το τμήμα Κομοτηνή - Θεσπρωτία, προϋπολογισμού 900 εκατ. ευρώ), την κατασκευή "τέρμιναλ" για την εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κρήτη (470 εκατ.) και την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στη Ν. Καβάλα (300 εκατ.)
Ο κ. Παπαρσένος ανέφερε ακόμη ότι η ζήτηση φυσικού αερίου αναμένεται να επανέλθει εφέτος στα επίπεδα του 2008, δηλαδή στα 4 δισ. κυβικά μέτρα, ενώ το 2015 προβλέπεται να αυξηθεί στα 5-5,5 δισ. και το 2020 στα 6-7 δισ. Η μεγαλύτερη ζήτηση τώρα και στο μέλλον προέρχεται από τις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής τόσο της ΔΕΗ όσο και ιδιωτών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, από τον Απρίλιο ως το Δεκέμβριο του 2010 στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου, το 18,1 % της ζήτησης αερίου στην εσωτερική αγορά καλύφθηκε από εταιρίες εκτός ΔΕΠΑ. Ο διευθύνων σύμβουλος της M&M Gas, κοινής εταιρίας των ομίλων Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου στον τομέα του φυσικού αερίου Π. Κανελλόπουλος ανέφερε ότι η ετήσια κατανάλωση των πελατών της εταιρίας υπερβαίνει το 1,8 δισ. κυβικά μέτρα αερίου (περιλαμβάνει τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής των δύο ομίλων, που απορροφούν 1,6 δισ. κ.μ.) ενώ υπάρχει δυναμικό επέκτασης κατά 1,2 δισ. επιπλέον.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.