ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρίσιμη εβδομάδα και για την κυβέρνηση, αλλά και για το Χ.Α.

01:42 - 07 Ιουν 2011 | Επιχειρήσεις
Λίγα έχασε χθες σε σχέση με όσο κέρδισε την Παρασκευή η αγορά, ενώ η εβδομάδα που τρέχειθα πρέπει να θεωρείται μία από τις σημαντικότερες φέτος, φού κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η συνοχή της κυβέρνησης, που αν διαρραγεί οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι άμεσα με αβέβαια αποτελέσματα. Οι αγορές προεξοφλούν επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους, σχολιάζουν οι χρηματιστές. Και πέρα από αυτό, προβλέπουν άμεσα κάποιο τραπεζικό deal. Εκεί αποδίδουν την αλλαγή της τάσης οι χρηματιστές και όλοι οι εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά.
«Εμφανίσθηκαν οι πρώτες θετικές ενδείξεις μετά από αρκετές εβδομάδες απογοητευτικών εξελίξεων. Για να δοθεί όμως ένα αξιόπιστο ανοδικό σήμα, πρέπει να ξεπερασθούν οι 1.320μ με αυξημένες συναλλαγές», σημειώνει στην εβδομαδιαία ανάλυσή της η Emporiki Bank. Η εκταμίευση της πέμπτης δόσης που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει στις αρχές Ιουλίου, όταν θα έχει διευθετηθεί και πολιτικά η παροχή πρόσθετης βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά και η προσδοκία για ένα μεγάλο deal στις τράπεζες προκάλεσε αγορές και αισιοδοξία.


Σύμφωνα με την Guardian Trust, «η εκτίναξη του τραπεζικού δείκτη σημαίνει πιθανότατα ότι οι μετοχές των τραπεζών είχαν πουληθεί από τους βραχυχρόνιους και με κερδοσκοπική διάθεση (short) επενδυτές, με την ελπίδα να πέσουν κι άλλο οι τιμές και να κερδίσουν από την πτώση. Αλλά οι εξελίξεις τους διέψευσαν και αναγκάστηκαν να κλείσουν τις ανοιχτές τους θέσεις (αγορές) με ζημίες κι έτσι επιτάχυναν την άνοδο των τραπεζικών τίτλων. «Η αγορά στηρίχθηκε στις 1.240 μονάδες (30/5) και αυτό είναι το νέο επίπεδο στήριξης. Η αντίσταση προς τα πάνω παραμένει στις 1.450 μονάδες. Ο όγκος συναλλαγών σε τεμάχια βελτιώθηκε σημαντικά και κινήθηκε πάνω από τον Κινητό Μέσο Όριο των τελευταίων 30 ημερών, που κι αυτός «ανέβηκε» στα 19,754 τεμάχια.


Τρεις πηγές εσόδων

Οι πληροφορίες για τον τρόπο επίλυσης του ελληνικού προβλήματος αναφέρονται στην πρόταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε. για πρόσθετο τριετές πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας, κατά περίπου 85 δισ. ευρώ. Τα λεφτά αυτά θα προέλθουν από την Ε.Ε. (35 δισ. ευρώ), από αποκρατικοποιήσεις (25 δισ. ευρώ) και από μετακύληση (roll over) των ελληνικών ομολόγων που λήγουν έως το 2014 με νέα, μεταγενέστερης λήξης (20 δισ. ευρώ). Αυτή η λύση θα εφαρμοστεί αν η χώρα μας τηρήσει το νέο Μνημόνιο που συμφώνησε με την τρόικα και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Το σχέδιο θα πάρει την έγκριση του Ecofin στις 20 Ιουνίου και θα επικυρωθεί από τη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Ιουνίου. Συμπέρασμα: ο Ιούνιος θα είναι μήνας σημαντικών εξελίξεων.



Την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε τις ακόλουθες σημαντικές ειδήσεις:


• Την απόφαση του Δ.Σ. της Alpha bank να ζητήσει έγκριση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 21 Ιουνίου.
• Την απόφαση του οίκου Moody’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική κανότητα της χώρας στην κατηγορία Caa1 (πιθανότητα χρεοκοπίας 50%) και των τραπεζών στο Β3.
• Την έναρξη της διαδικασίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ATEbank. Η αύξηση θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 24 Ιουνίου. Σε κάθε μία παλιά μετοχή αντιστοιχούν 13 νέες, έναντι 1,07 ευρώ έκαστη».


Emporiki

«Για πρώτη φορά όμως», αναφέρει η Emporiki Bank, «κατά την διάρκεια του τελευταίου διμήνου, η πρόσφατη ανοδική αντίδραση προσέγγισε (και ξεπέρασε οριακά) την αμέσως προηγούμενη κορυφή τιμών. Επίσης, τις τελευταίες συνεδριάσεις παρατηρείται μειωμένη "νευρικότητα" στο άκουσμα αρνητικών ειδήσεων (όπως π.χ. η υποβάθμιση κατά 3 βαθμίδες από την Moody's) σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν. Τα προαναφερόμενα συνηγορούν σε μια "ανοδική προδιάθεση" της αγοράς, η οποία θα "πιστοποιηθεί" σε ενδεχόμενη υπέρβαση των 1.320μ.     Ενδεχόμενη ανοδική διάσπαση των 1.320μ με αυξημένες συναλλαγές, θα εκληφθεί ως ισχυρό ανοδικό σήμα με ελάχιστο ανοδικό στόχο τις 1.415μ (άνοδος 10% περίπου από τις 1.280μ). Ενδιάμεσα υπάρχουν αντιστάσεις στις 1.350μ και 1.388μ.
Στην αντίθετη περίπτωση που ο ΓΔ κινηθεί πτωτικά και διασπάσει τις 1.240μ, οι επόμενες στηρίξεις στις 1.210μ και 1.160μ.». 


Πήγασος

«Τεχνικά», γράφει η Πήγασος Χρηματιστηριακή, «ο Γενικός Δείκτης σε όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας κινήθηκε νευρικά με έντονες διακυμάνσεις από τις οι οποίες προέκυψε ένα ακόμα νέο χαμηλό έτους στην συνεδρίαση της Δευτέρας (1.240 μονάδες). Από το σημείο αυτό η αντίδραση ήταν έντονη, αναμενόμενα ισχυρή στον τραπεζικό κλάδο λόγω των σφοδρών μεσοπρόθεσμων τεχνικών υποτιμήσεων και με αρκετό τζίρο. Οι αγοραστές κατάφεραν σε πρώτη φάση να οδηγήσουν ενδοσυνεδριακά τον Γενικό Δείκτη πάνω και από τις 1.325 μονάδες, δίνοντας το πρώτο τεχνικό αγοραστικό σήμα μετά από δύο μήνες μονότονης πτωτικής πορείας. Αν υποτεθεί ότι η αντίδραση που ξεκίνησε από τις 1.240 μονάδες αποτελεί την πρώτη ουσιαστικά ανοδική διόρθωση που ξεκίνησε από τις 1.674 μονάδες μετά τα μέσα Μαρτίου τότε το ελάχιστο πέρας αυτής της κίνησης θα «δει» τις 1.345 μονάδες, επίπεδο αναφοράς για μεγαλύτερες και πιο ισχυρές τεχνικές ενδείξεις αλλαγής της βραχυπρόθεσμης τάσης.


Ένα άλλο θετικό στοιχείο για τον Γενικό Δείκτη είναι ότι η χαμηλή τιμή των 1.240 μονάδων επιτεύχθηκε με σχετικά υψηλό όγκο συναλλαγών σε υπερπουλημένα επιμέρους και συνολικά διαγράμματα των ταλαντωτών, ένδειξη ξεπουλήματος που συνήθως οριοθετεί το τέλος μιας μεγάλης κίνησης. Συμπερασματικά θα αναμέναμε επέκταση της ανόδου προς τις 1.345 μονάδες εντός της επόμενης εβδομάδας ως επικρατέστερη εκδοχή καθώς ακόμα τα διαγράμματα των δεικτοβαρών μετοχών δεν έχουν πάρει τις απαραίτητες ανάσες που θα δικαιολογούσαν κάποια κόπωση ή συνέχιση της πτωτικής τους πορείας».
 
Σ.Κ.Χ.
Τελευταία τροποποίηση στις 02:37 - 07 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.