ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Oι ξένες τράπεζες κόβουν το margin για Ελλάδα!

09:37 - 08 Ιουν 2011 | Επιχειρήσεις
Οι περισσότερο μυημένοι στα χρηματιστηριακά αποδίδουν σε δύο λόγους το χθεσινό, αλλά και το σημερινό, όπως όλα δείχνουν, γύρισμα της αγοράς. Ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως, οι ξένες τράπεζες σταμάτησαν να δίνουν margin στους πελάτες τους για την Ελλάδα. Δηλαδή, οποιοσδήποτε ξένος ιδιώτης δίνει εντολή σε τράπεζα του εξωτερικού να παίξει Ελλάδα, δηλαδή ελληνικές μετοχές του ζητείται να προκαταβάλει το ποσό που θα επενδύσει ανάλογα με την αξία της μετοχής στο ταμπλό.
Αυτό και μόνο δείχνει το πόσο πολύ οι ξένοι ανησυχούν για τις εξελίξεις γύρω από την ελληνική οικονομία, τον κίνδυνο του rollover να μετατραπεί σε πιστωτικό γεγονός και γενικότερα το πόσο πολύ η αβεβαιότητα στην οικονομία και την πολιτική αποθαρρύνει τους ξένους να επενδύσουν με σύγχρονα παραδοσιακά μέσα, όπως το margin. Στο πλαίσιο αυτό, αυξημένες ρευστοποιήσεις με επίκεντρο τις τράπεζες και εκ νέου υποχώρηση του ΧΑ κάτω από τις 1.300 μονάδες προκαλούν η πολιτική αβεβαιότητα και οι ενδοκυβερνητικές κόντρες. Στην έλλειψη αγοραστών αποδίδουν την πτώση οι αναλυτές και τονίζουν ότι η αγορά διολισθαίνει με χαμηλό όγκο συναλλαγών.

Παράλληλα εκτιμούν ότι όσο η κατάσταση στην πολιτική σκηνή της χώρας παραμένει ρευστή με φόντο την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, το κλίμα δεν θα αντιστραφεί και οι έντονες διακυμάνσεις θα παραμείνουν κύριο χαρακτηριστικό της εγχώριας αγοράς. Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, υπάρχει πρόσφορο έδαφος μόνο για βραχυπρόθεσμες κινήσεις. Παρά την υποχώρηση των τιμών δεν υπάρχουν αγοραστές, επισημαίνει ο κ. Σέργιος Μελαχροινός, αναλυτής της Solidus Χρηματιστηριακή. Η καθυστέρηση λήψης αποφάσεων από την κυβέρνηση και οι «απειλές« από ξένους οίκους για νέες υποβαθμίσεις λόγω του χειρισμού τους χρέους, δεν αφήνουν περιθώρια βελτίωση τους κλίματος και οι επενδυτές αποφεύγουν την ανάληψη ρίσκου. Εκτός από την πώληση επιπλέον ποσοστού του ΟΤΕ, που ήταν και η πιο εύκολη περίπτωση, οι υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις δεν προχωρούν. Σύμφωνα με τον κ. Μελαχροινό, οι αγοραστές δεν κρατούν θέσεις για διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας.

Από την υπογραφή του μνημονίου και μετά το ΧΑ κινείται πλαγιοπτωτικά σε ένα εύρος μεταξύ των 1.350 έως 1.800 μονάδων, ενώ βλέπουμε ότι χάνει και τη στήριξη των 1.300 μονάδων, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 1997, επίπεδα που βρίσκονταν πριν αναβαθμιστεί σε ώριμη αγορά, επισημαίνει ο αναλυτής της Solidus. Στα μάτια των ξένων επενδυτών το ελληνικό χρηματιστήριο έχει επιστρέψει περίπου 15 χρόνια πίσω, ενώ η περαιτέρω πορεία του θα εξαρτηθεί αποκλειστικά και μόνο από τις πολιτικές εξελίξεις, με ανοιχτά τα ενδεχόμενα πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος. Επίσης, ανησυχία προκαλεί στην αγορά το ενδεχόμενο και άλλων αυξήσεων κεφαλαίου από τις τράπεζες, μετά την Αγροτική.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μελαχροινό, υπάρχουν μετοχές που δεν έχουν υψηλό δανεισμό, δεν επηρεάζονται από τα ελληνικά ομόλογα και μεγάλο μέρος του τζίρου τους προέρχεται από το εξωτερικό, και στις οποίες αξίζει να τοποθετηθούν οι επενδυτές. Στις ακραίες καταστάσεις υπάρχουν αγοραστικές ευκαιρίες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Πήγασος Χρηματιστηριακή, η αγορά διατηρεί επιφυλάξεις ως προς την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου της κυβέρνησης και την τελική μορφή που θα έχει καθώς δεν είναι ξεκάθαρο αν θα επιτευχθούν οι απαραίτητοι συσχετισμοί δυνάμεων που θα εξασφάλιζαν πλειοψηφική δύναμη κατά την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου. Όπως και να έχει η ρευστή κατάσταση που διαμορφώνεται θα συνεχίσει να δίνει ευκαιρίες βραχυπρόθεσμων κινήσεων -ειδικά στον τραπεζικό κλάδο- στις οποίες οι αναλυτές της χρηματιστηριακή προτείνουν την αυξομείωση θέσεων σε μέρος του χαρτοφυλακίου.

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 15:48 - 08 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.