ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από Έλληνες η προώθηση του φαρμάκου για την καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ

14:08 - 17 Ιουν 2011 | Επιχειρήσεις
Μέσα σε αυτή την καταιγίδα αρνητικών εξελίξεων για τη χώρα, όπου οι Έλληνες θεωρούν πως τίπιοτα δεν πάει καλά υπάρχουν Έλληνες που μέσα από την έρευνά τους πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο. Ο λόγος για την Anavex Life Sciences Corp. Που προχωράει με γοργούς ρυθμούς και καλά αποτελέσματα την έρευνά της για το Αλτσχάιμερ. Τον Μάρτιο του 2011, η εταιρεία ξεκίνησε τη Φάσης Ι των κλινικών δοκιμών στον άνθρωπο του κυρίου μορίου της, ANAVEX 2-73, για τη θεραπεία της νόσου Alzheimer (ΝΑ). Η εταιρεία στοχεύει να τελειώσει επιτυχώς τη Φάση Ι σε υγιείς εθελοντές και να ξεκινήσει τη Φάση ΙΙα σε ασθενείς που υποφέρουν από τη νόσο προς τα τέλη του ίδιου χρόνου, εφόσον δεν υπάρξουν απρόβλεπτες καθυστερήσεις. Η Φάση ΙΙα έχει σαν πρωτεύον σκοπό να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα της σύνθεσης του φαρμάκου.

Η εταιρεία προσδοκά για τα αποτελέσματα της Φάσης Ι. Το μόριό της, ANAVEX 2-73, είναι το πρώτο από μία γκάμα μορίων που έχουν μελετηθεί για τη θεραπεία της ΝΑ, σε αντίθεση με τα φάρμακα που διατίθενται στην αγορά, τα οποία στοχεύουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων τής αρρώστιας και όχι στην καταπολέμησή της. Τα ενθαρρυντικά προκλινικά αποτελέσματα του συγκεκριμένου μορίου, αλλά και του μεταβολήτη του με την ονομασία ANAVEX 19-144, έχουν επιβεβαιώσει την αντι-αμνησιακή, τη νευρο-προστατευτική και την αντι-επιληπτική δράση τους, τόσο σε διάφορα in vitro συστήματα, όσο και σε ειδικά πειραματόζωα, λόγω της αποτελεσματικής σχέσης τους με τους σίγμα-1 υποδοχείς και της μέτριας σχέσης τους με τους Μ1-4 μουσκαρινικούς υποδοχείς. Ο μοναδικός μηχανισμός δράσης τους βασίζεται στους σίγμα-1 και στους NMDA υποδοχείς, καθώς και σε κανάλια ιόντων.

Η εταιρεία ανακοίνωσε τη συμμετοχή των 16 πρώτων, υγιών εθελοντών στη Φάση Ι του ΑΝΑVΕΧ 2-73, για την καταπολέμηση της ΝΑ. Αυτή η φάση ακολουθεί μετά από μια σειρά πειραμάτων σε ζώα και είναι το πρώτο βήμα στο να εκτιμηθεί η ανεκτικότητα των ανθρώπων σε αυτό. Η ασφάλεια του φαρμάκου μελετάται σε διάφορες δόσεις, έως ότου διαπιστωθεί η μέγιστη, ανεκτή δόση. Η μελέτη αυτή γίνεται με τη συνεργασία της ABX-CRO (ερευνητική εταιρεία κλινικών δοκιμών), η οποία έχει πραγματοποιήσει πολλές μελέτες για τη ΝΑ και με το Πανεπιστήμιο του Ντρέσντεν (University of Dresden) στη Γερμανία.

Τον Ιανουάριο του 2011, μια ανεξάρτητη δημοσίευση από το Alzheimer’s Weekly (ενημερωτικός ιστότοπος για τη ΝΑ) ονόμασε το ANAVEX 2-73 ως «το πιο ελπιδοφόρο νέο φάρμακο για τη καταπολέμηση της νόσου», αφού πρώτα ανέλυσε 100 κλινικές δοκιμές και μελέτησε πάνω από 10.000 άρθρα. Επίσης, το συντακτικό προσωπικό και οι επιστημονικοί υπεύθυνοι του Alzheimer’s Weekly χαρακτήρισαν τη Φάση Ι του μορίου της εταιρείας ως την «Καλύτερη Κλινική Φάση της Χρονιάς». Το γεγονός αυτό τιμά την εταιρεία για την αναγνώριση που έχει δεχθεί το μόριό της και για τη μοναδική ερευνητική προσέγγισή της σε ασθένειες, όπου η ανάγκη για θεραπεία είναι πλέον επιτακτική.

Η εταιρεία έχει στη διάθεσή της ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο νέων, καινοτόμων υποψηφίων φαρμάκων για ασθένειες όπου η ανάγκη για την ανακάλυψη καινούργιων, αποτελεσματικών φαρμάκων είναι επιτακτική. Σύμφωνα με μία μελέτη (2011 Alzheimer’s disease Facts and Figures), που έγινε από την Αμερικάνικη Ένωση για τη Νόσο Alzheimer (Alzheimer’s Association), υπάρχουν 15 εκατομμύρια ασθενείς μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, 37% περισσότεροι από την προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, αν αυτοί οι ασθενείς ήταν κάτοικοι μιας επικράτειας θα ήταν η 5η κατά σειρά μεγαλύτερη της χώρας, μιας και οι απλήρωτες ώρες περίθαλψης υπολογίζονται στις 17 δισεκατομμύρια, αξίας 202,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εταιρεία καθοδηγείται από έμπειρα στελέχη που αποτελούν το Διοικητικό της Συμβούλιο και το Management Team. Η ομάδα αυτή διαθέτει πολύχρονη εμπειρία στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένου της ανάπτυξης νέων φαρμάκων, δοκιμών σε πειραματόζωα, αλλά και σε ανθρώπους, σε οικονομικά και επιχειρηματικά μοντέλα, σε εμπορευματοποίηση και σε διαχείριση εισηγμένων εταιρειών. Ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο 1.100 τ.μ. είναι η βάση για μία ομάδα επιστημόνων, με εξειδίκευση στην ιατρική χημεία, στη μοριακή βιολογία και στη φαρμακολογία. Επιπλέον, η ANAVEX σύναψε συνεργασία με την ABX-CRO, μια διεθνή εταιρεία που διενεργεί κλινικές δοκιμές, με τη Cerep, τη OncoDesign, τη Syntagon, τη Eurogenet Labs, τη FORENAP Pharma EURL καθώς και με ηγετικά ερευνητικά εργαστήρια, όπως είναι το Université Montpellier και το Université nice SOPHIA ANTIPOLIS. Αυτές οι συνεργασίες βοηθούν την ANAVEX να εκτελεί ένα κομμάτι από την έρευνά της στα αναγνωρισμένα αυτά ιδρύματα, έχοντας ταυτόχρονα τον απόλυτο έλεγχο της πνευματικής της ιδιοκτησίας.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.