ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νυχτερινό «χουνέρι»… από ΓΕΝΟΠ με διακοπές ρεύματος σε εκατοντάδες περιοχές - Aπέκλεισε το υπουργείο Μεταφορών

08:27 - 22 Ιουν 2011 | Επιχειρήσεις
(upd) Νυχτερινή ταλαιπωρία επιφύλασσε η απεργία της ΓΕΝΟΠ στους καταναλωτές, καθώς αργά το απόγευμα «έσβησε» ακόμη μια μονάδα της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα ένα νέο κύμα διακοπών ρεύματος το βράδυ σε πάνω από 500 περιοχές της χώρας.

Έπειτα από ένα 24ωρο «ανακωχής» όπου χάρη στον δυνατό αέρα που διπλασίασε τη παραγωγή από ανεμογεννήτριες, δεν χρειάστηκε να γίνουν περικοπές, αργά το βράδυ η ΓΕΝΟΠ φοβούμενη ότι η απεργία θα χάσει το «τέμπο» της, έβγαλε εκτός λειτουργίας μια επιπλέον μεγάλη μονάδα, (Κομοτηνή), θέτοντας το σύστημα σε συναγερμό.

Εκτός 19 μονάδες…

Και αυτό, διότι με 19 μονάδες της ΔΕΗ εκτός λειτουργίας (17 «σβηστές» λόγω απεργίας και 2 σε βλάβη) το δυναμικό από εργοστάσια λιγνίτη και αερίου περιορίστηκε σε 4.600 MW, και μαζί με τα διαθέσιμα υδροηλεκτρικά (1.200 MW), τις εισαγωγές από γειτονικές χώρες (1.000 MW) και τα αιολικά (400 MW), έφτανε μετά βίας στις οκτώ το βράδυ, στα 7.200 μεγαβάτ.

Με την εκτίμηση για τη ζήτηση στη βραδινή αιχμή (8:30-10) να διαμορφώνεται στα 7.500 μεγαβάτ, οι περικοπές ήταν μονόδρομος για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Έτσι, ο διαχειριστής του συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ) έδωσε εντολή στη ΔΕΗ για εκ περιτροπής ωριαίες περικοπές συνολικής ισχύος 250-300 MW (στο διάστημα 8:30-10:30), με συνέπεια η ζήτηση να «πέσει» τεχνητά στα 7.100-7.200 μεγαβάτ.

Αλλά και πάλι, για δεύτερη συνεχή ημέρα, η απεργία της ΓΕΝΟΠ έφερε στα όρια του το σύστημα ηλεκτρισμού της χώρας, εικόνα που σύμφωνα με το συνδικάτο, θα επαναληφθεί και σήμερα. «Κάθε ημέρα που περνάει θα βγαίνει εκτός και μια μονάδα», είναι η στρατηγική της, χωρίς πάντως αυτό να οδηγήσει σε γενικευμένο μπλακ- άουτ, όπως διαβεβαιώνει το ίδιο το συνδικάτο.

Τα σχέδια της ΓΕΝΟΠ και ο… άνεμος

Αν λοιπόν, ο άνεμος χαλάσει και σήμερα τα σχέδια της ΓΕΝΟΠ, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι προς το απόγευμα θα «σβήσει» και άλλη μια μονάδα, κλιμακώνοντας την πίεση μέχρι την ημέρα ψήφισης του μεσοπρόθεσμου στη Βουλή.

Εκτός των προβλημάτων που προκαλούν στην καθημερινότητα των νοικοκυριών και στην λειτουργία των επιχειρήσεων, οι διακοπές ρεύματος συνέπεια των απεργιών της ΓΕΝΟΠ, έχουν και οικονομικές επιπτώσεις. Εκτιμάται ότι η ΔΕΗ «μπαίνει μέσα» κάθε ημέρα περίπου 4 εκατ. ευρω την ημέρα καθώς η χονδρική τιμή της ενέργειας έχει σχεδόν διπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες. Κι αυτό διότι η χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας έχει εκτοξευθεί στα ύψη, αφού λειτουργούν στο φούλ οι ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που καταναλώνουν φυσικό αέριο, το οποίο βεβαίως είναι πολύ ακριβότερο του λιγνίτη. Κέρδη προσφέρει η απεργία και για όσους δραστηριοποιούνται στις εισαγωγές ρεύματος από γειτονικές χώρες (μόνο από τη Βουλγαρία, έγιναν εισαγωγές 2.200 MW τα τελευταία 24ωρα).

Αποζημίωση για βλάβες…

Στο μεταξύ, στα 1.058 ευρώ ανήλθε η μέση ζημιά που υπέστησαν οι καταναλωτές από βλάβες του δικτύου ηλεκτροδότησης την τελευταία τριετία, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε, έπειτα από καταγγελίες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Πρόσφατα μάλιστα η ΡΑΕ σε συνεργασία με τη ΔΕΗ θέσπισε διαδικασία αποζημίωσης των καταναλωτών για τις βλάβες που υφίστανται οι συσκευές με ποσά έως 300 ευρώ για μονοφασική σύνδεση ή 400 ευρώ για τριφασική. Το ύψος των αποζημιώσεων είναι χαμηλότερο από το ύψος της ζημιάς ωστόσο, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, η διαδικασία που θεσπίστηκε είναι δεν είναι παρά ένα πρώτο βήμα, για την οικονομική ικανοποίηση των θιγόμενων καταναλωτών, χωρίς την χρονοβόρα και χωρίς ουσία διαδικασία προσφυγής στη δικαιοσύνη. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ δεν χορηγεί αποζημιώσεις, όταν οι βλάβες οφείλονται σε λόγους ανωτέρας βίας, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι απεργίες.

Γι’ αυτό και η ΡΑΕ συνιστά στους καταναλωτές να παίρνουν προληπτικά μέτρα, ώστε να αποφύγουν τις ζημιές κατά την επαναφορά της ηλεκτροδότησης, δηλαδή π.χ. να κλείσει το γενικό διακόπτη κατά τη διάρκεια της διακοπής ή να αποσυνδέσει από την πρίζα τις ευαίσθητες ηλεκτρονικές συσκευές, έως ότου αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.

Κόβει το ρεύμα στο υπουργείο Μεταφορών η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Στο μεταξύ, το υπουργείο Μεταφορών έχουν αποκλείσει από νωρίς το πρωί της Τετάρτης μέλη της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, τα οποία ετοιμάζονται να κόψουν το ρεύμα στο κτίριο του υπουργείου.

Μιλώντας στο MEGA o πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κ. Ν.Φωτόπουλος είπε ότι οι απεργίες θα συνεχιστούν μέχρι την ημέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου. «Εμείς δεν κάνουμε πολιτική. Δεν εισπράττουμε ότι ο λαός είναι εναντίον μας» είπε.

Γιώργος Φιντικάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 08:50 - 22 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.