ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρατική ενίσχυση για όποια τράπεζα αποτύχει στα stress tests

11:54 - 08 Ιουλ 2011 | Επιχειρήσεις
Oι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να υποσχεθούν να στηρίξουν τις τράπεζες που θα αποτύχουν στα τεστ στην περίπτωση που δεν μπορούν να αυξήσουν το μετοχικό τους κεφάλαιο σε διάστημα έξι μηνών.

Το έδαφος για κυβερνητική στήριξη των τραπεζών που θα αποτύχουν να περάσουν τα stress test προετοιμάζει η Κομισιόν, σύμφωνα με έγγραφο που καταρτίζει εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να υποσχεθούν να στηρίξουν τις τράπεζες που θα αποτύχουν στα τεστ στην περίπτωση που δεν μπορούν να αυξήσουν το μετοχικό τους κεφάλαιο σε διάστημα έξι μηνών.

Το εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν, αναμεταδίδει το Reuters, περιγράφει τον τρόπο αντιμετώπισης απο τα κράτη των τραπεζών μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τεστ, όπως, επίσης, πώς η Ε.Ε. θα βάλει σε λίστα τις τράπεζες εκείνες που θα αποτύχουν προκειμένου να τις παρακολουθεί στενά.

Το έγγραφο, με ημερομηνία χθεσινή, δίνει στις τράπεζες περιθώριο έως το τέλος Σεπτεμβρίου ή και νωρίτερα να καταρτίσουν ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης των οικονομικών τους και επιπλέον τρείς μήνες στη συνέχεια προκειμένου να ολοκληρώσουν το σχέδιο.

«Εάν ορισμένες τράπεζες είναι αδύναμες να εφαρμόσουν ένα αξιόπιστο σχέδιο αναδιάρθρωσης του κεφαλαίου τους εντός του χρονοδιαγράμματος που τίθεται, τότε οι εθνικές κυβερνήσεις και οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να είναι έτοιμες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη χώρα τους», σημειώνουν οι κοινοτικοί αξιωματούχοι στο έγγραφο.

Ειδικότερα οι τράπεζες των οποίων ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1, είναι πάνω αλλά κοντά στο 5%, που αποτελεί και το όριο για τα stress test, θα έχουν την υποχρέωση να ενδυναμώσουν προληπτικά την αξιοπιστία τους ώστε να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση στην κεφαλαιακή τους διάρθρωση.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:12 - 08 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.