ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα 200 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις της ΓΕΚ Τέρνα το 2011

13:38 - 13 Ιουλ 2011 | Επιχειρήσεις
Τη στρατηγική και τις προοπτικές του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπως διαμορφώνονται στο πλαίσιο του εγχώριου και διεθνούς περιβάλλοντος, παρουσίασε η Διοίκηση του Ομίλου στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ).
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, έγινε αναλυτική αναφορά στους κύριους τομείς δραστηριότητας του Ομίλου, δηλαδή την Ενέργεια, τις Κατασκευές, τις Παραχωρήσεις και το Real Estate.

Αναλυτικότερα, στον κλάδο της Ενέργειας, ο Όμιλος κατέχει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων, καθώς διαθέτει σε λειτουργία ή στο στάδιο κατασκευής περισσότερα από 1250 MW στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τόσο όσον αφορά σε εργοστάσια με καύσιμο το φυσικό αέριο όσο και σε εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Πιο συγκεκριμένα, ο Όμιλος λειτουργεί δύο εργοστάσια παραγωγής Ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο στην Ελλάδα, συνολικής ισχύος 582 MW, ενώ επιπλέον 678 MW από ανανεώσιμες πηγές βρίσκονται σε λειτουργία είτε στο στάδιο της κατασκευής στην Ελλάδα, στην Αν. Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Στις Κατασκευές, ο Όμιλος συγκεντρώνει ένα σημαντικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο εργασιών που υπερβαίνει τα 2 δις ευρώ. Παράλληλα με την παρουσία του στην Ελλάδα, ο Όμιλος έχει σημαντική παρουσία στις αγορές της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων.

Στις Παραχωρήσεις, ο Όμιλος συμμετέχει σε τρία (3) από τα μεγαλύτερα έργα παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων στην Ελλάδα (Νέα Οδός, Κεντρική Οδός, Ολυμπία Οδός). Ερωτηθείς για την πορεία των έργων αυτών, η κατασκευή των οποίων έχει σταματήσει προς το παρόν, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Γιώργος Περιστέρης σημείωσε τα εξής:

"Παρά το γεγονός ότι ήδη από τον Μάρτιο του 2010 οι τράπεζες είχαν σταματήσει την χρηματοδότηση των έργων, ακόμα αναμένεται από την Πολιτεία η επίλυση των προβλημάτων, ώστε να ξεκινήσουν και πάλι τα έργα αυτά, τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην εθνική οικονομία, καθώς δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στην περιφέρεια, αποτελούν το 2% του ΑΕΠ, ενώ ταυτόχρονα σχετίζονται με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω του συνόλου σχεδόν του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος ύψους άνω των 6 δις. ευρώ με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους".

Στο Real Estate, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ απασχολεί ίδια κεφάλαια που προσεγγίζουν τα 177 εκατ. ευρώ, αναπτύσσοντας ακίνητα στην Ελλάδα και στην περιοχή των Βαλκανίων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το αν συνεχίζονται οι επενδύσεις του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπό τις παρούσες συνθήκες, ο κ. Περιστέρης επεσήμανε ότι "το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου συνεχίζεται, κυρίως στον τομέα της Ενέργειας, αυξάνοντας την ικανότητα του Ομίλου για την δημιουργία σταθερών χρηματοροών. Παρά τα σημαντικά προβλήματα, επενδύσαμε πέρυσι 339 εκατ. ευρώ και φέτος θα επενδύσουμε επιπλέον 200 εκατ. ευρώ".

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την Διοίκηση του Ομίλου και στις οφειλές που υπάρχουν για έργα και επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Περιστέρης ανέφερε ότι "στον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ οφείλονται συνολικά, από επιστροφές ΦΠΑ που δεν έχουν γίνει και από έργα που έχουν εκτελεσθεί χωρίς όμως να έχουν πληρωθεί, πολύ περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ".

Ο κ. Περιστέρης τόνισε ότι "ειδικά το θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ για επενδύσεις που έχουν ολοκληρωθεί είναι εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς αποτελεί ανάχωμα σε οποιαδήποτε σκέψη για νέα επένδυση, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι μόνο για την επένδυση που ολοκλήρωσε ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την κατασκευή της μονάδας φυσικού αερίου "Ήρων 2" στην Βοιωτία το ελληνικό Δημόσιο παρακρατεί ΦΠΑ της τάξης των 50 εκατ. ευρώ εδώ και δύο χρόνια.".
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.