ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναμένουν στο "άκουστικό" τους οι εισηγμένες για το άρθρο 99

01:34 - 19 Ιουλ 2011 | Επιχειρήσεις
Στις 14.000 οι διεγραμμένες εταιρείες από τα μητρώα των επιμελητηρίων.
Στάση... αναμονής κρατούν δύο εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών για το εάν θα εξασφαλίσουν ή όχι την είσοδό τους στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, προκειμένου να λάβουν τον απαιτούμενο χρόνο, έτσι ώστε να αντεπεξέλθουν του φάσματος της χρεοκοπίας. Πρόκειται για τις εταιρείες, Alter και Ridenco, οι οποίες αναζητώντας προστασία από τους πιστωτές τους, υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, ως ασφαλές καταφύγιο». Τώρα και οι δύο πλευρές αναμένουν το τί θα αποφανθεί το Πρωτοδικείο Αθηνών από μέρα σε μέρα.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι στο «ακουστικό» τους για την υπαγωγή τους στο πτωχευτικό νόμο περιμένουν-και περισσότερο καιρό από τις δύο προαναφερθείσες-ακόμα 10 εισηγμένες, οι εξής: Αττικάτ, ΣΑΟΣ, Αφοι Μεσοχωρίτη, Altec, Εδραση Ψαλλίδας, Microland, Lannet, Ελλ. Ιχθυοκαλλιέργειες, Betanet και Νεώριον Σύρου. Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων εβδομάδων, τον κύκλο της αγορά έκανε το δυσάρεστο «μαντάτο», ότι μία εκ των άλλοτε μεγαλύτερων αλυσίδων λιανεμπορίου, η Ατλάντικ δεν κατόρθωσε τελικά να τα βρει με τους πιστωτές και έτσι η διαδικασία συνδιαλλαγής για το άρθρο 99 απέβη μοιραία για τον χειμαζόμενο από την οικονομική κρίση όμιλο.

 

Με «τοξικές επιταγές» το Alter - Σε ασφυκτικό κλοιό οι διαφημιστικές


Ισχυρές πιέσεις δέχεται η διαφημιστική αγορά από τις «τοξικές επιταγές» του Alter, οι οποίες ανέρχονται στο εντυπωσιακό ποσό ύψους 181,9 εκατ. ευρώ, όταν τα χρέη του τηλεοπτικού σταθμού προσεγγίζουν τα 226 εκατ. ευρώ. Αξιοπρόσεχτο δε είναι το γεγονός ότι εξ αυτών των χρεών, τα 181,9 εκατ,. ευρώ είναι οφειλές προς τις διαφημιστικές εταιρίες, ενώ μόλις τα 11,9 εκατ. ευρώ αφορούν άλλους προμηθευτές.

Για το λόγο αυτό η Leo Burnett, η οποία οδηγήθηκε και αυτή με τη σειρά της στο άρθρο 99, θεωρεί ως υπαίτιο το Alter, όταν συμπληρώνει μεταξύ άλλων την οχτάδα στην οποία το Alter χρωστάει τα μεγαλύτερα ποσά. Ειδικότερα, οι οχτώ χαμένες του παιχνιδιού είναι η Mass (45,9 εκατ. ευρώ), η Upset (34 εκατ.), η Leo Burnett (24,1 εκατ.), η Top Mage (20,4 εκατ.), η Bold Ogilvy (7,2 εκατ.), η Cream (6,7 εκατ.), η ATTP (4,8 εκατ.), η Fortune (4,2 εκατ.).
 

Ridenco: Σε συνεχείς διαπραγματεύσεις για τις φίρμες που αντιπροσωπεύει


Την ίδια στιγμή, στο «κατώφλι» του άρθρου 99 βρίσκεται και η εισηγμένη Ridenco, η οποία είναι σε διαρκή αναζήτηση σχετικά με το πώς θα πορευτεί, προκειμένου να μην χάσει τις φίρμες που αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα, δηλαδή τις Nautica και Τimberland.

Πάντως, στην τελευταία ανακοίνωσή της προς το Χ. Α. η εισηγμένη υποστηρίζει ότι «η θυγατρική της Woodland Designs Plc προέβη στην άσκηση ένδικων μέσων στο αρμόδιο δικαστήριο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ για την απόκρουση της καταγγελίας της Σύμβασης παραχώρησης εκμετάλλευσης Σήματος (Licensing Agreement) Woodland Nautica για τα είδη Nautica».
 

Στις 14.000 οι εταιρείες που διαγράφτηκαν από μητρώα των επιμελητηρίων της χώρας το α΄ τρίμηνο


Η χρεοκοπία ήταν ο λόγος που ώθησε 14.000 επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους στη διαγραφή τους από τα μητρώα των επιμελητηρίων τη χώρας. Το ισχυρό πρόβλημα ρευστότητας του επιχειρηματικού κόσμου, σε συνδυασμό με την κλειστή «κάνουλα» του τραπεζικού συστήματος, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια βελτίωσης της ήδη βεβαρημένης κατάστασης. Δύο οι η εταιρεία να έχει επιχειρηματικό «παρών» μέσω εξωστρέφειας και ελεγχόμενου δανεισμού και δεύτερον, να διασφαλίζονται τα κεφάλαια που έχουν δώσει οι τράπεζες μέσω εγγυήσεων (ακίνητα, μηχανολογικός εξοπλισμός).

Σημειώνεται ότι το 2007 ήταν η χρονιά που ψηφίσθηκε ο πτωχευτικός νόμος. Για τις επιχειρήσεις αυτές η υπαγωγή στο άρθρο 99 αποτελεί μία κίνηση - «ασπίδα», η οποία θα τους προστατεύσει από τους πιστωτές, ωστόσο δεν σηματοδοτεί και τη λήξη «συναγερμού» για το οικονομικό πρόβλημα των επιχειρήσεων. Απλά μέσω της παραπάνω διαδικασίας κερδίζουν περισσότερο χρόνο για να καταλήξουν στην πρωτοβουλία εκείνη που θα τους βοηθήσει να γλιτώσουν τη χρεοκοπία.

Την ανησυχία των επιχειρηματικών φορέων πάντως δεν έχουν ενεργοποιήσει μόνο οι πάνω από 1000 εταιρείες που έχουν καταφύγει στον εν λόγω προστατευτικό νόμο, αλλά και εκείνες που προχωρούν σε ολοένα και περισσότερες κινήσεις αναδιάρθρωσης, που σημαίνει ότι ο φόβος για την εισαγωγή τους εντείνεται.

Σταυρούλα Μαλαίνου
[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 11:57 - 19 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.