ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εισαγγελική έρευνα για το σκάνδαλο της Proton Bank

08:38 - 02 Αυγ 2011 | Επιχειρήσεις
Εισαγγελική έρευνα για το σκάνδαλο της Proton Bank
Την άκρη του νήματος στην υπόθεση Λαυρεντιάδη και της Proton Bank χρεώθηκε να βρει ο εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης ο οποίος καλείται να διερευνήσει το φάκελo της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, για το ενδεχόμενο παράνομων ενεργειών πρώην και νυν στελεχών της PROTON BANK.

Ήδη, ο κ. Δραγάτσης παρέλαβε το πόρισμα της Αρχής στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιέχονται στοιχεία για ποσό 51.000.000 ευρώ που αποτελούν προϊόν ύποπτων συναλλαγών εταιρειών, κάποιες εκ των οποίων ανήκουν στον όμιλο του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, μεγαλομέτοχο της τράπεζας.

Η εισαγγελική έρευνα έχει στόχο να εντοπίσει, αν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη των αδικημάτων της απιστίας σε βάρος της τράπεζας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ο εισαγγελέας αναμένεται να επικεντρώσει την έρευνά του σε συγκεκριμένα δάνεια που φέρονται να δόθηκαν από την τράπεζα σε εταιρείες συμφερόντων Λαυρεντιάδη, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και χαμηλά επιτόκια. Από την πρώτη έρευνα που διενεργήθηκε από την Αρχή, τα επίμαχα ποσά φαίνεται να καταλήγουν σε δύο ανενεργές εταιρείες του κ. Λαυρεντιάδη με τελικό αποδέκτη υπάλληλο του επιχειρηματία.

Ο ίδιος ο κ. Λαυρεντιάδης, με ανακοίνωση που εξέδωσε, αρνείται την τέλεση οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης.

Ο εισαγγελικός λειτουργός, που ανήκει στην ομάδα των εισαγγελέων του Οικονομικού Τμήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, διενεργεί, ήδη, έρευνα, περίπου δύο μήνες, για το ενδεχόμενο διάπραξης φορολογικών ή χρηματιστηριακών παραβάσεων από εταιρείες συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη, στο πλαίσιο της οποίας έχει συνεργασία με το ΣΔΟΕ.



Ανακοίνωση Λαυρεντιάδη

Xθες εξάλλου, η πλευρά Λαυρεντιάδη σε ανακοίνωσή της αρνείται κατηγορηματικά την οποιαδήποτε κατηγορία και ανάμειξή του σε σχετικές "ανυπόστατες και άκρως συκοφαντικές ενέργειες". Συγκεκριμένα, αναφερει τα ακόλουθα:

«Η επικοινωνιακή εκμετάλλευση της φερόμενης ανάμιξης του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη σε υπόθεση που διερευνά η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, συνιστά άθλια επίθεση από σύμπλεγμα συμφερόντων που επιδιώκει να ελέγξει τις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Λαυρεντιάδη κινήθηκε πάντα με απόλυτη νομιμότητα. Ο κ. Λαυρεντιάδης αρνείται κατηγορηματικά την οποιαδήποτε κατηγορία και ανάμειξή του σε σχετικές ενέργειες τις οποίες και χαρακτηρίζει ως ανυπόστατες και άκρως συκοφαντικές. Η στοχοποίηση του ιδίου και της Proton Bank έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό με σειρά δημοσιευμάτων που επιχειρούσαν να τορπιλίσουν το ενδεχόμενο ισχυροποίησης της Proton Bank και των προοπτικών ανάπτυξής της, η οποία και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο των προτεινόμενων συγχωνεύσεων, ανάγκη που έχει παρουσιαστεί ως αποτέλεσμα της κατάστασης στην ελληνική οικονομία. Σε αυτή την κατεύθυνση ζητούμε την άμεση διερεύνηση τέτοιων σκοπιμοτήτων από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ο κ. Λαυρεντιάδης δεν θα παραμείνει θεατής στην εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, θα συνεργαστεί απολύτως με τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση όπου ενεπλάκη το όνομά του και επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του, προκειμένου οι συκοφάντες και όσοι κρύβονται πίσω από αυτούς, να πάρουν την απάντηση που τους αξίζει.»


Τι απαντά η Proton

Η Τράπεζα ελέγχεται στο πλαίσιο πορίσματος της Τραπέζης της Ελλάδος για το επίπεδο κανονιστικής συμμόρφωσής της ως προς τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από διατάξεις σχετικές με την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αναφέρει η Proton Bank σε ανακοίνωσή της.

Αναλυτικά, η διοίκηση της τράπεζας γνωστοποιεί:

"Η Τράπεζα ελέγχεται στο πλαίσια πορίσματος της Τραπέζης της Ελλάδος για το επίπεδο κανονιστικής συμμόρφωσής της ως προς τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από διατάξεις σχετικές με την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η Τράπεζα εντός της ορισθείσης από την Τράπεζα της Ελλάδος προθεσμίας θα εκθέσει τις απόψεις της επί του σχετικού πορίσματος.

Δεν διαφαίνεται ότι η περί "υπεξαιρέσεως" κατηγορία αφορά την περιουσία της Τραπέζης και ως εκ τούτου δεν υφίσταται λόγος προκλήσεως περαιτέρω ανησυχίας.

Η Διοίκηση της Τράπεζας βρίσκεται σε συνεχή επαφή και αρμονική συνεργασία με τις εποπτικές αρχές και είναι έτοιμη να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία χρειαστεί για πρόληψη ή/και καταστολή οποιασδήποτε παραβατικής πράξεως.

Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι στην Proton Bank συνεχίζουν την άοκνη προσπάθειά τους για την ισχυροποίηση της Τράπεζας μέσα στην δύσκολη περίοδο που διανύει τόσο η χώρα μας όσο και το Τραπεζικό σύστημα ειδικότερα. Η προετοιμασία για την περαιτέρω θωράκιση της Proton μέσω της προγραμματισθείσας κεφαλαιακής της ενίσχυσης συνολικού ύψους 100 εκ. ευρώ μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και ισόποσης κάλυψης Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου, βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Το Ενημερωτικό Δελτίο της Αύξησης αναμένεται να εγκριθεί εντός των επομένων ημερών και ήδη έχουν δρομολογηθεί οι επόμενες ενέργειες.

Με ισχυρή κεφαλαιακή βάση, με διάθεση για δουλειά και επιτυχία, ανεπηρέαστοι από εξωγενείς δυσκολίες, θα δώσουμε όλοι μαζί την μάχη για την πρόοδο της Τράπεζας, συμβάλλοντας έτσι και στην γενικότερη προσπάθεια που οι καιροί επιβάλλουν".


Σ.Κ.Χ.


Τελευταία τροποποίηση στις 15:47 - 02 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.