ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φεύγουν οι πρώτες προσκλήσεις μαρτύρων για την υπόθεση Λαυρεντιάδη – Proton Bank

01:12 - 03 Αυγ 2011 | Επιχειρήσεις
Η εισαγγελική έρευνα έχει στόχο να εντοπίσει, αν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη των αδικημάτων της απιστίας σε βάρος της Proton Bank και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Μέσα στον Αύγουστο αναμένονται οι πρώτες προσκλήσεις μαρτύρων για το σκάνδαλο Λαυρεντιάδη στην Proton, αφού υπάρχουν κατηγορίες για υπεξαίρεση ποσού 51 εκατ. ευρώ από τις διοικήσεις της τράπεζας και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου από το 2009 κι έπειτα. Την ίδια ώρα, η αγορά βοά για μια σειρά από ατασθαλίες που αφορούν στο κομμάτι των χορηγήσεων της Τράπεζας. Κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο για εγκρίσεις δανείων αφενός σε εταιρείες που συνδέονταν με τον κ. Λαυρεντιάδη, αλλά και σε φιλικά του πρόσωπα επιχειρηματίες οι οποίοι πούλησαν στη συνέχεια τις εταιρείες τους στον κ. Λαυρεντιάδη. Όλα αυτά χρήζουν έρευνας αναφέρουν παράγοντες της αγοράς που παρακολουθούν άναυδοι τα όσα συμβαίνουν γύρω από την πολύκροτη υπόθεση της Proton Bank.

Την άκρη του νήματος στην υπόθεση Λαυρεντιάδη και της Proton Bank χρεώθηκε να βρει ο εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης ο οποίος καλείται να διερευνήσει το φάκελo της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, για το ενδεχόμενο παράνομων ενεργειών πρώην και νυν στελεχών της PROTON BANK.

Ήδη, ο κ. Δραγάτσης παρέλαβε το πόρισμα της Αρχής στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιέχονται στοιχεία για ποσό 51.000.000 ευρώ που αποτελούν προϊόν ύποπτων συναλλαγών εταιρειών, κάποιες εκ των οποίων ανήκουν στον όμιλο του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, μεγαλομέτοχο της τράπεζας.

Η εισαγγελική έρευνα έχει στόχο να εντοπίσει, αν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη των αδικημάτων της απιστίας σε βάρος της τράπεζας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ο εισαγγελέας αναμένεται να επικεντρώσει την έρευνά του σε συγκεκριμένα δάνεια που φέρονται να δόθηκαν από την τράπεζα σε εταιρείες συμφερόντων Λαυρεντιάδη, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και χαμηλά επιτόκια. Από την πρώτη έρευνα που διενεργήθηκε από την Αρχή, τα επίμαχα ποσά φαίνεται να καταλήγουν σε δύο ανενεργές εταιρείες του κ. Λαυρεντιάδη με τελικό αποδέκτη υπάλληλο του επιχειρηματία.

Ο ίδιος ο κ. Λαυρεντιάδης, με ανακοίνωση που εξέδωσε, αρνείται την τέλεση οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης.

Ο εισαγγελικός λειτουργός, που ανήκει στην ομάδα των εισαγγελέων του Οικονομικού Τμήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, διενεργεί, ήδη, έρευνα, περίπου δύο μήνες, για το ενδεχόμενο διάπραξης φορολογικών ή χρηματιστηριακών παραβάσεων από εταιρείες συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη, στο πλαίσιο της οποίας έχει συνεργασία με το ΣΔΟΕ.

Σημειώνεται ότι χθες αναβλήθηκε η προγραμματισμένη έκτακτη γενική συνέλευση της Alapis για τις 18/8 με θέμα την αύξηση κεφαλαίου κατά 98 εκατ. ευρώ. Στη διοίκηση της Alapis βρίσκεται το δεξί χέρι του κ. Λαυρεντιάδη ο Βουλγαρο/ιρακινός Al Jebouri.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:20 - 04 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.