ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι φθηνές αποτιμήσεις στο στόχαστρο των ξένων διαχειριστών...

00:19 - 18 Αυγ 2011 | Επιχειρήσεις
Το "ταξίδι" του ΧΑ στο Roadshow του Λονδίνου το Σεπτέμβριο. Ποιες εισηγμένες θα συμμετάσχουν και ποια θα είναι απούσα.
Πιο κοντά στους ξένους διαχειριστές κεφαλαίου θα επιχειρήσουν να έρθουν οι εισηγμενες, σε μία πραγματικά δύσκολη συγκυρία για το ελληνικό χρηματιστήριο. Στο καθιερωμένο τους ραντεβού στο Λονδίνο στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, θα δόσουν το παρόν περισσότερες εταιρείες. Πέρυσι, συμμετείχαν 25 εισηγμένες και εφέτος 27, ενώ ακόμη μέχρι αύριο, 19 Αυγούστου, αναμένεται να υπάρξει ακόμη ενδιαφέρον. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές από τους διοργανωτές, η γκάμα των ενδιαφερομένων να διευρυνθεί όσο πλησιάζει η 19η Αυγούστου. Η λίστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μένει ανοιχτή και για άλλες μεγάλες τράπεζες και εισηγμένες, ενώ δεν πρόκειται να συμμετάσχει (σσ. που συμμετείχε πέρυσι) η Alapis.

Προς το παρόν έχουν ενημερώσει τη διοίκηση του ΧΑ ότι θα συμμετάσχουν οι: ΑΤΕ, Πειραιώς, Alpha, ETE, Kύπρου, ΟΠΑΠ, Coca-Cola, ΔΕΗ, ΓΕΚ/Τέρνα, Τιτάν, ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Σιδενόρ, Marfin Popular, EΛΠΕ, ΜΕΤΚΑ, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Φουρλής, Μυτιληναίος, Frigoglass, Folli Follie, Ιντραλότ, ΟΛΠ, Σαράντης και ΕΧΑΕ. Εφέτος έχουν προστεθεί η Εθνική (πέρυσι δεν συμμετείχε, επειδή η διοίκηση της Τράπεζας ασχολείτο με την αύξηση κεφαλαίου), ΟΛΠ, Σαράντης και ΕΧΑΕ.


Η συμμετοχή αναμένεται να είναι αυξημένη, σημάδι ενθαρρυντικό για το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών επενδυτών, καθώς οι αποτιμήσεις βρίσκονται στα "τάρταρα" και η ανάγκη για νέα κεφάλαια άμεση και επιτακτική. Αναλυτές της αγοράς αναφέρουν ότι το εν λόγω roadshow είναι ένα στοίχημα για τους Έλληνες: Να αποδείξουν ότι το ΧΑ, συγκαταλέγεται ακόμη στις δυτικές αγορές ακόμη και αν έχει πέσει θύμα της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις αξίζουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, ιδιαίτερα μάλιστα την ώρα που οι αποτιμήσεις έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά δεκαετιών ή ακόμη και ιστορικών δεδομένων.

 

ΤΑ ROADSHOWS

 

Συγκεκριμένα, το ΧΑ οργανώνει:

· Το Annual Greek Roadshow (AGR) στο Λονδίνο από το 2006.

· Το New York Roadshow (NYGR) στη Νέα Υόρκη από το 2008.

Σκοπός των roadshows είναι να φέρουν τις εισηγμένες εταιρείες πιο κοντά στους διαχειριστές κεφαλαίων του εξωτερικού, δίνοντας στις διοικήσεις τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη στρατηγική τους και τα επενδυτικά τους σχέδια, απευθείας, σε έναν μεγάλο αριθμό ξένων επενδυτών.

Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές έχουν σημαντική παρουσία στο Χρηματιστήριο Αθηνών (XA). Στα χαρτοφυλάκιά τους κατέχουν περίπου το 50% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου και διενεργούν το 50% της καθημερινής συνολικής δραστηριότητας με βάση την αξία των συναλλαγών.

Η παρουσία τους αυτή, που δεν έχει μειωθεί ακόμη και στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνά η χώρα μας, προσφέρει στην ελληνική οικονομία σημαντικά κεφάλαια και στους επενδυτές του ΧΑ, Ελληνες και ξένους, μεγαλύτερη ρευστότητα.

Καθώς οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές επενδύουν σχεδόν αποκλειστικά σε εταιρείες με μεγάλη κεφαλαιοποίηση και ικανοποιητική ρευστότητα (liquidity), στα roadshows προσκαλούνται να συμμετάσχουν οι εισηγμένες εταιρείες με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση.

 

ΠΟΙΟΙ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝΤΑΙ

 

Πιο συγκεκριμένα, στο roadshow του Λονδίνου προσκαλούνται οι εισηγμένες εταιρείες των οποίων οι μετοχές συμμετέχουν στους δείκτες μεγάλης κεφαλαιοποίησης (FTSE/ATHEX 20) και μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE/ATHEX Liquid Mid). Στο roadshow της Νέας Υόρκης, που είναι μικρότερης κλίμακας, προσκαλούνται εταιρείες που συμμετέχουν στον δείκτη FTSE/ATHEX 20.

Οι εισηγμένες εταιρείες συμμετέχουν σε επίπεδο διευθύνοντος συμβούλου ή/ και διευθυντή Οικονομικής Διαχείρισης (CEO/CFO).

Το roadshow έχει πάντα διήμερη διάρκεια και κάθε μέρα οι εταιρείες πραγματοποιούν 8 με 9 κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους θεσμικούς επενδυτές. Σε περίπτωση που για κάποιες εταιρείες υπάρχει μεγάλη ζήτηση πραγματοποιούνται και συναντήσεις γκρουπ.

 

ΤΟ ΠΕΡΣΙΝΟ ΤΑΞΙΔΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ

 

Στο αμέσως προηγούμενο roadshow, που διοργανώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010 στο Λονδίνο, πραγματοποιήθηκαν περίπου 800 συναντήσεις μεταξύ των 200 fund managers, τα οποία έχουν υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ και των 25 εισηγμένων εταιρειών, που συμμετείχαν στο roadshow.

 

ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

 

Οι εταιρείες που συμμετείχαν τότε ήταν οι Alpha Bank, EFG Eurobank, Τράπεζα Κύπρου, Τράπεζα Πειραιώς, Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, Marfin Popular Bank, ΟΤΕ, Coca-Cola HBC, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Μότορ Οϊλ, ΔΕΗ, Τιτάν, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Alapis, Ελλάκτωρ, Follie Follie, Ιντραλότ, Frigoglass, Μυτιληναίος, Σιδενόρ, Eurobank Properties, Τέρνα Ενεργειακή, Fourlis και METKA. Οι περισσότερες εταιρείες είχαν πλήρες πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του διημέρου στο Λονδίνο. Κάτι παρόμοιο φαίνεται να διαμορφώνεται και για το Roadshow της Νέας Υόρκης.

Υπενθυμίζεται ότι στο συνέδριο του Λονδίνου, για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας παρουσιάσεις από εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών. Πιο συγκεκριμένα, οι κκ. Γιώργος Ζανιάς, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Χριστοδουλάκης, ειδικός γραμματέας Αναδιαρθρώσεων & Αποκρατικοποιήσεων και Πέτρος Χριστοδούλου, γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ παρουσίασαν στους συμμετέχοντες fund managers αλλά και τους εκπροσώπους των εισηγμένων, τις εξελίξεις στα θέματα αρμοδιότητάς τους και τις προοπτικές που υπάρχουν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών πραγματοποίησαν επίσης κατ' ιδίαν συναντήσεις με κάποια από τα σημαντικότερα funds.

Το συνέδριο, που οργανώθηκε για πρώτη φορά το 2006, θα πραγματοποιηθεί όπως κάθε χρόνο, στις εγκαταστάσεις του Bloomberg. Για το φετινό roadshow χορηγοί του είναι οι εταιρείες Alpha Finance, CA Cheuvreux, Citigroup, EFG Eurobank EFG Χρηματιστηριακή, Euroxx Χρηματιστηριακή, Investment Bank of Greece και Εθνική Χρηματιστηριακή. Χορηγός φιλοξενίας είναι το Bloomberg.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:52 - 18 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.