ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τις λεπτομέρειες του deal περιμένουν τα ξένα funds

00:56 - 30 Αυγ 2011 | Επιχειρήσεις
(upd) Η επόμενη μέρα της συγχώνευσης Alpha Bank – Eurobank. Ποια είναι τα ανοιχτά θέματα. Τι σχολιάζουν οι χρηματιστηριακές.

Την ώρα που έχει αρχίσει να "κάθεται" ο απόηχος του deal μεταξύ Alpha Bank και Eurobank, οι επενδυτές αναμένουν με αγωνία περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο σχήμα, ώστε να προχωρήσουν και στην αποτίμηση της πρώτης κίνησης που πραγματοποιείται στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.

Ξένα funds αναμένουν τη σημερινή τηλεδιάσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων της Eurobank και της Alpha Bank, στις οποίες θα δοθούν και περισσότερες λεπτομέρειες. Υπενθυμίζεται εδώ ότι στην χθεσινή κοινή συνέντευξη τύπου, οι δύο τράπεζες είπαν ότι το ποσοστό του Κατάρ στο νέο προτεινόμενο σχήμα θα ανέρχεται στο 17% και ότι το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης 3,9 δις ευρώ θα ανεβάσει τον δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων στο 14%. Στη νέα τράπεζα η οικογένεια Λάτση θα κατέχει ποσοστό 13%, η πλευρά της οικογενείας Κωστόπουλου ποσοστό 4% και η εταιρεία Paramout 17%.

Ωστόσο, ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα της επιλογής του σχήματος σύμφωνα με το οποίο οι δύο τράπεζες θα συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς επίσης και στη διαχείριση των υψηλών ποσοστών μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία και θα 'αναδειχθούν' με την έκθεση της BlackRock.

Η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο σχέδιο για την εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων θα κοστίσει ως 6,4 δισ. ευρώ προ φόρων. Ωστόσο, η πρόταση όμως των διοικήσεών τους για διατήρηση της λογιστικής απεικόνισης των νέων κρατικών ομολόγων στις κατηγορίες (HTM και LaR) των διεθνών λογιστικών προτύπων (ΔΛΠ ) φαίνεται να έγινε δεκτή από τους ορκωτούς ελεγκτές, το οποίο μεταφράζεται σε μικρότερο τελικά haircut.

Η βαθύτερη του αναμενομένου ύφεση στην ελληνική οικονομία, πιθανόν να οδηγήσει τις ελληνικές τράπεζες σε μία περισσότερο ρεαλιστική απεικόνιση των προβλέψεων, καθώς τα επισφαλή δάνεια αναμένεται να αγγίξουν το 15%, ενώ οι συντελεστές κάλυψης των επισφαλών απαιτήσεων θα έπρεπε σύμφωνα με τους αναλυτές να ξεπεράσουν το 60% για τις μεγάλες τράπεζες. Ωστόσο, με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα από τους ελέγχους της BlackRock, οι οποίοι πιθανότατα να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του Νοεμβρίου, αλλά δεν αποκλείεται και νωρίτερα να υπάρξουν συμπεράσματα για την αναθεώρηση της 'συντηρητικής' μεθοδολογίας.

Την ίδια ώρα με αγωνία αναμένονται οι επόμενες κινήσεις της Εθνικής και της Πειραιώς, ως "απάντηση" του παραπάνω deal.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται εδώ ότι ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από ελληνοαμερικανικό fund για την Proton Bank, αν και οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, η Εθνική, η Alpha Bank, η Eurobank και η Πειραιώς έχουν εμπράκτως δηλώσει στήριξη στην τράπεζες με τη συμμετοχή τους στο ομολογιακό 50 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις τράπεζες εξέτασαν και ανταποκρίθηκαν θετικά στο ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε αυτήν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μέσω της αγοράς μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 50 εκατ. ευρώ. Έτσι, ουσιαστικά αποκτούν πλέον την «κηδεμονία» της Proton Bank.

Την ίδια ώρα, δεν λείπουν και οι πληροφορίες που διαρρέουν τις τελευταίες μέρες ότι έντονες είναι οι συνομιλίες για συγχώνευση μεταξύ της Αγροτικής Τράπεζας, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της Τράπεζας Αττικής και της Τράπεζας που θα δημιουργηθεί από το διαχωρισμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Τέλος, σε διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή βρίσκεται και η Millennium Bank, με τη πορτογαλική μητρική να βρίσκεται εν μέσω ευρείας αναδιάρθρωσης εργασιών.

Πώς σχολιάζουν οι έλληνες αναλυτές το deal

Τη μείωση του κόστους από τις συνεργίες αλλά και το μέγεθος της ενοποιημένης τράπεζας που θα απορροφήσει τους κραδασμούς από την κρίση επισημαίνουν οι Έλληνες αναλυτές.

Το deal αυτό θα μπορούσε να αποτελεί το πρώτο βήμα για τον εξορθολογισμό του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα, αναφέρει στο πρωινό της report η Εθνική ΑΧΕ, επισημαίνοντας τις συνέργιες που θα προκύψουν κυρίως στο μέτωπο του κόστους, αλλά και τις προσπάθειες να τονωθεί η κεφαλαιακή βάση του σχήματος, τις οποίες χαρακτηρίζει «προς τη σωστή κατεύθυνση», καθώς προβλέπει πως θα έχουν ως αποτέλεσμα ένα πολύ υγιέστερο ίδρυμα. Η Εθνική ΑΧΕ αναφέρεται ωστόσο και στα ρίσκα πραγματοποίησης του όλου εγχειρήματος λόγω μεγέθους των δύο τραπεζών και στο δυσμενές περιβάλλον. Εκτίμηση της Εθνικής είναι ότι η θετική αντίδραση στο deal θα συνεχιστεί.

Θετική στάση έναντι του deal τηρεί και η Euroxx στο πρωινό της report, καθώς, όπως αναφέρει σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την εγχώρια αγορά και αποτελεί βασικό καταλύτη για την πολυαναμενόμενη δομική μεταρρύθμιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με θετικό αντίκτυπο και στις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες. Περαιτέρω, επισημαίνει η χρηματιστηριακή, θα μετακυλίσει την προσοχή των επενδυτών από την ροή αρνητικών ειδήσεων προς τη δραστηριότητα που αφορά εξαγορές και συγχωνεύσεις, ενώ χαρακτηρίσει τη συμμετοχή του Κατάρ «ψήφο εμπιστοσύνης».
H Proton Bank επισημαίνει τη σημασία της σχεδιαζόμενης κεφαλαιακής ενίσχυσης του νέου σχήματος. Μια επιτυχής κατάληξη αυτού του project θα μπορούσε να βοηθήσει τον όμιλο να αποφύγει τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Και η Proton χαρακτηρίζει τη συμμετοχή του Κατάρ «ψήφο εμπιστοσύνης» και ως τέτοια κρίνεται «καλοδεχούμενη». Οι δύο τράπεζες έχουν συμπληρωματικές φιλοσοφίες και καλό ιστορικό στην ανακάλυψη συνεργιών. Παράλληλα, το μέγεθος , συνεχίζει η Proton Bank, θα παίξει ρόλο όταν θα πλησιάσει η εποχή που οι αγορές ρευστότητας θα ανοίξουν ξανά για τις ελληνικές τράπεζες.

H Πειραιώς Securities προσδιορίζει την εξοικονόμηση, λόγω μείωσης κόστους, σε 200 εκατ. ευρώ. Αυτό, εκτιμά, θα προέλθει από τη μείωση του δικτύου υποκαταστημάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ακόμα, προβλέπει ότι οι συνέργιες από χρηματοδοτήσεις θα φτάσουν τα 80 εκατ. ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:06 - 30 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.