ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρυθμίσεις δανείων έως 40 χρόνια!

02:48 - 06 Σεπ 2011 | Επιχειρήσεις
Tο πρόβλημα ρευστότητας που μαστίζει την αγορά και πλήττει τις επιχειρήσεις. Φήμες από Blackrock, για τις επισφάλειες των τραπεζών.

Στα σαράντα χρόνια από... επτά ανέρχονται οι ρυθμίσεις που κάνουν πια οι τράπεζες στις επιχειρήσεις για δάνεια από 1 εκατ. ευρώ και πάνω! Αυτό εκμυστηρεύτηκε ανώτατο διοικητικό στέλεχος εγχώριας ιδιωτικής τράπεζας στο «R», θέλοντας αφενός να καταδείξει ότι οι τράπεζες κάνουν ότι μπορούν για να διευκολύνουν τους διακανονισμούς των κακοπληρωτών πελατών τους και αφετέρου για το πρόβλημα ρευστότητας που μαστίζει την αγορά και πλήττει τις επιχειρήσεις. Το ίδιο στέλεχος μάς είπε ότι πρόκειται για την τέταρτη ή πέμπτη εσωτερική εγκύκλιο της ίδιας τράπεζας μέσα στο 2011κι ακόμα η χρονιά δεν έχει φύγει...

Ως προς το Χ.Α. ο πάτος δεν ήταν τελικά στις 866 μονάδες (προηγούμενα χαμηλά), αλλά πιο κάτω και όπως όλα δείχνουν η κακοδαιμονία έχει εγκατασταθεί για τα καλά στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Οι πωλητές δεν συναντούν πρόθυμους αγοραστές, αφού η πλειονότητα των συναλλασσόμενων εκτιμά ότι η αγορά έχει κι άλλο κάτω. Πτώση, η οποία συνδέεται πρωτίστως με το δυσμενές οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα και με το γεγονός ότι η ύφεση βαθαίνει και δευτερευόντως με τις εξελίξεις στο εξωτερικό που όμως, είναι απόλυτα συνδεδεμένες με ότι συμβαίνει στη χώρα μας. Η αποχώρηση της τρόικας άνοιξε εκ νέου τον ασκό του Αιόλου, ενώ η πολυπόθητη πολιτική απόφαση σε επίπεδο ευρωζώνης για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους μπάζει κι αυτή νερά. Χθες στελέχη της S&P προειδοποίησαν ότι αν εγγυηθεί το ευρωομόλογο εκτός από τις χώρες του Βορρά της Ευρώπης και η Ελλάδα, τυότε αυτό θα υποβαθμιστεί εν τη γενέσει του σε CC, όσο δηλαδή είναι σήμερα η αξιολόγηση της χώρας μας. Κι ενώ η Ευρώπη έχει περιπλακεί σε μία άνευ προηγουμένου γραφειοκρατική διαδικασία αντιμετώπισης της ύφεσης - κάτι που κρατάει εδώ και δύο χρόνια- το ελληνικό πρόβλημα καθίσταται βουνό στην Ελλάδα. Εν μέσω βαθειάς ύφεσης στην Ελλάδα ο ξένος Τύπος στέλνει αρνητικά μηνύματα σε δυνητικούς επενδυτές ότι στη χώρα μας αναμένονται σοβαρές αναταραχές, αρχής γενομένης από το επόμενο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθέσεως.

Eυρήματα της Blackrock

Σα να μην έφταναν αυτά χθες στην αγορά κυκλοφορούσαν φήμες για τα ευρήματα της Blackrock, ότι οι επισφάλειες των τραπεζών θα προσεγγίσουν αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, επιτείνοντας την αρνητική τους θέση και φέρνοντάς τες, μία ώρα αρχύτερα στο δρόμο της κρατικοποίησής τους. Άλλες φήμες δε έκαναν λόγο για γενναίο haircut ελληνικών ομολόγων από τις τράπεζες, τέτοιο, που θα αγγίζει το 50%. Υπό αυτά τα δεδομένα και κυρίως μετά την αποχώρηση της τρόικας την περασμένη Παρασκευή, το deal της Alpha με την Eurobank βρίσκεται στη σκιά των εξελίξεων, αν και οι διοικήσεις των δύο τραπεζών εργάζονται για τη συμφωνία αθόρυβα πραγματοποιώντας επαφές στις ξένες αγορές προκειμένου να πειστούν για το εγχείρημα.

Χρηματιστές τάσσονται ανοιχτά κατά των κυβερνητικών επιλογών, καλώντας το οικονομικό επιτελείο να κάνει τη δουλειά του, κλείνοντας τα αυτιά στους συνδικαλιστές. Εδώ και δύο χρόνια, αναφέρει παλαιός χρηματιστής, που πρόσφατα η εταιρεία του πλήρωσε το μάρμαρο της ύφεσης και μετατράπηκε σε ΑΕΠΕΥ, ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα, αφού στην ουσία δεν φαίνεται να πιστεύει στο μνημόνιο. Έστω και την υστάτη ώρα θα πρέπει να προχωρήσουν οι τομές στο Δημόσιο με την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων (μόνο το 20% του ΟΤΕ πουλήθηκε), να ανοίξουν τα επαγγέλματα, να φτιαχτεί κλίμα αλλαγών στην οικονομία και βεβαίως να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ανοίξουν οι κρουνοί του ΕΣΠΑ. Όπως είπε επί λέξει, αν συντηρηθούν οι θεαματικές αυτές αλλαγές από τον Τύπο και βγουν θετικά πρωτοσελίδα στις εφημερίδες για καμιά 'βδομάδα στα περίπτερα, τότε θα έχει γίνει μια καλή αρχή...

Τελευταία τροποποίηση στις 12:30 - 06 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.